293
Η ακτινογραφία του «άτυχου» 72χρονου με τη μασέλα να κυριαρχεί | British Medical Journal

Ξέχασαν ολόκληρη μασέλα στον λαιμό του μετά από χειρουργείο

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 18:33
Η ακτινογραφία του «άτυχου» 72χρονου με τη μασέλα να κυριαρχεί
|British Medical Journal

Ξέχασαν ολόκληρη μασέλα στον λαιμό του μετά από χειρουργείο

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 18:33

Ενα πρωτότυπο περιστατικό ιατρικής αμέλειας δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

H τεχνητή οδοντοστοιχία ενός ηλικιωμένου είχε σφηνώσει στον λαιμό του, όχι επειδή την κατάπιε, αλλά επειδή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης την ξέχασαν οι χειρουργοί.

Το πρόβλημά του διαγνώστηκε οκτώ μέρες μετά και αφού πήγε στα επείγοντα νοσοκομείου με συμπτώματα αιμόπτυσης και δυσκολίας κατάποσης.

Προηγουμένως, ο άνδρας είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση καλοήθους όγκου από την κοιλιά. Η χειρουργική ομάδα που διενήργησε την επέμβαση παρέλειψε να του ζητήσει να αφαιρέσει τη μασέλα του πριν από τη γενική αναισθησία.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του χειρουργείου, ο άνδρας επέστρεψε στο σπίτι του.

Ομως έξι μέρες μετά,  επισκέφτηκε και πάλι το νοσοκομείο, παραπονούμενος ότι είχε δυσκολία να αναπνεύσει και να καταπιεί, και ότι είχε συνεχώς μια μεταλλική γεύση στο στόμα του. Οι γιατροί απέτυχαν να διαγνώσουν το πρόβλημα και τον έστειλαν σπίτι του με μια συνταγή αντιβιοτικών, στεροειδών και στοματικού διαλύματος.

Ωστόσο, τα συμπτώματα του επιδεινώθηκαν το επόμενο διήμερο, αφού η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορούσε να τα αντιμετωπίσει.

Οκτώ μέρες μετά το αρχικό χειρουργείο, ο άνδρας εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονίας.

H ακτινογραφία του 72χρονου (BMJ)

Τελικά, μέσω μιας διαγνωστικής διαδικασίας οι γιατροί εντόπισαν το ημικυκλικό αντικείμενο σφηνωμένο πάνω στις φωνητικές χορδές του, που είχε προκαλέσει φουσκάλες και πρήξιμο.

Ο 72χρονος, που είχε χάσει την μασέλα του κατά την πρώτη του επίσκεψη στο νοσοκομείο αλλά δεν είχε φανταστεί ότι αυτή βρισκόταν στον… λαιμό του, εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο για την αφαίρεσή της.

Οι συντάκτες της έκθεσης με επικεφαλής τη Δρ. Χάριετ Κανιφέ, από το James Paget Hospital της ανατολικής Αγγλίας, καλούν τους χειρουργούς να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις έχουν αφαιρέσει προηγουμένως την μασέλα τους, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάποσης ή εισρόφησής της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...