877
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ | Mustafa Oztartan/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Φιέστα με προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2020, 16:17
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ
|Mustafa Oztartan/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Φιέστα με προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2020, 16:17

Μια ακόμη προκλητική φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται απο το πρωί στην κατεχόμενη Κύπρο, ανήμερα της μαύρης επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

O Τούρκος πρόεδρος έφτασε το πρωί με τη σύζυγό του, Εμινέ και υπουργούς του στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου και έγινε δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Αμέσως, μετέβη στο Μνημείο Aτατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Έπειτα, γύρω στις 2 το μεσημέρι, έφτασε στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπου παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ανέβηκαν σε στρατιωτικό τζιπ, το οποίο έκανε έναν γύρο έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να χαιρετήσουν τον κόσμο.

Σε μια μακρά ομιλία, πριν τη στρατιωτική παρέλαση, ο ηγέτης της Τουρκίας έκανε ξεκάθαρες τις βλέψεις του για άλλη μια φορά, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Ευτυχώς οι Τουρκοκύπριοι ζουν στα εδάφη τους με ελευθερία και αξιοπρέπεια, παρά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον τους. Παρά τη βία, τα βασανιστήρια και την προδοσία, δεν τα παρατήσαμε ποτέ και πετύχαμε τη νίκη», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα 37 χρόνια από την παράνομη ίδρυση του ψευδοκράτους και ανοίγοντας τα χαρτιά του, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι προτεραιότητά μας να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με τρόπο που θα διαφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων. Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να διαπραγματευτεί υπό το πρίσμα της εθνικής ισότητας».

Συνεχίζοντας σε προκλητικό τόνο, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πια συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο. «Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό και αυτό είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει μείνει στην αφάνεια εδώ και χρόνια και της οποίας τα δικαιώματα τα έχουν σφετεριστεί» είπε χαρακτηριστικά.

O Eρντογάν επέμεινε και στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει κάποια εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα μένει εκτός η χώρα μας και η ΤΔΒΚ – μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα». Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, σχολίασε ότι δεν γίνεται για να δημιουργήσει νέες έχθρες, αλλά για να εξαλείψει τις ήδη υπάρχουσες.

Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία. «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Δρακόντεια μέτρα και αποκλεισμένοι δρόμοι

Λόγω των εορτασμών και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, έκλεισαν δρόμοι στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 09.30 το πρωί. Επίσης, το αεροδρόμιο των κατεχομένων θα εξυπηρετήσει μόνο το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά την διάρκεια της άφιξης και της αναχώρησής του και ουδεμία άλλη πτήση.

Στη θάλασσα, ανοικτά του Βαρωσίου, υπήρχε από νωρίς το πρωί μια φρεγάτα και  ένα πλοίο της ακτοφυλακής, ενώ έντονη ήταν παντού η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος. Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην περίκλειστη πόλη, όπου έφτασε ο τούρκος πρόεδρος μετά τις 3 το μεσημέρι.

Κατά μήκος της παραλίας των Βαρωσίων, στην περιοχή της Λεωφόρου Κέννεντυ είχαν τοποθετηθεί τραπέζια για το επίσημο γεύμα, ενώ σε κεντρικό σημείο, ακριβώς πάνω στην ακτή είχε διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τον Ερντογάν και τη συνοδεία του.

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Ερντογάν και Τατάρ με τις συζύγους τους στο επίσημο δείπνο, στην ακτή των Βαρωσίων

Απαγορεύθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, η Kıbrıs Postası γράφει ότι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Δρόμος Ανεξαρτησίας, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν δήλωσε ότι ο «αστυνομικός διευθυντής» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Χουσεϊν Τσέτε επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του για ακύρωση της πορείας προς την «πρεσβεία» της Τουρκίας και τη «βουλή» με τίτλο «Εκείνοι στο μπάρμπεκιου, Εμείς στην Πλατεία», που προγραμματιζόταν για σήμερα 15 Νοεμβρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία με στόχο την διαμαρτυρία κατά των παρεμβάσεων της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στην εκδήλωση θα συμμετείχαν επίσης το Αριστερό Κίνημα, η οργάνωση Μπαράκα και άλλες πλατφόρμες.

Ο Κορκμαζχάν ανέφερε ότι ο Τσέτε του είπε πως με εισήγηση της «αστυνομίας» και την έγκριση του «έπαρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός των συνόρων της κατεχόμενης πρωτεύουσας καθ’ όλη την διάρκεια της 15ης Νοεμβρίου.

Ο «αστυνομικός διευθυντής» αρνήθηκε να στείλει γραπτώς την απαγόρευση για την εκδήλωση παρά το γεγονός ότι ο Κορκμαζχάν του ζήτησε να το πράξει, αναφέρεται στην δήλωση του εκπροσώπου του Δρόμου Ανεξαρτησίας, ο οποίος υποστήριξε ότι μια τέτοια απόφαση αντίκειται στο «σύνταγμα» και δεν είναι αρμόδια η «αστυνομία» ή η «επαρχιακή διοίκηση» για να αποφασίσει κάτι τέτοιο. Είπε ότι οι οργανώσεις που θα λάμβαναν μέρος στην εκδήλωση θα συζητούσαν τι θα έπρατταν.

«Κακώς ήρθες, δικτάτορα»: Μία από τις αφίσες για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...