615
«Στην παρούσα φάση είναι λογικό άλλα ζητήματα να καθίστανται δευτερεύοντα» λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ | EPA / HAYOUNG JEON

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Να εστιάσουμε τις δυνάμεις μας στην πανδημία»

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 19:31
«Στην παρούσα φάση είναι λογικό άλλα ζητήματα να καθίστανται δευτερεύοντα» λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ
|EPA / HAYOUNG JEON

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Να εστιάσουμε τις δυνάμεις μας στην πανδημία»

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 19:31

«Δεν μου αρέσει το αφήγημα της αντιπαράθεσης μεταξύ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του κορονοïού και της κλιματικής κρίσης. Σήμερα είναι σημαντικό να εστιάσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην πανδημία, αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα», επισήμανε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, συνομιλώντας μέσω Zoom από τη Στοκχόλμη με την Αριάνα Φίνος της La Repubblica με αφορμή την προβολή, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, του ντοκιμαντέρ «I am Greta» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης.

Το ντοκιμαντέρ του σουηδού κινηματογραφιστή Νάθαν Γκρόσμαν παρουσιάζει τη ζωή και την πορεία της Γκρέτα Τούνμπεργκ από τα πέριξ της βουλής της Σουηδίας, όπου η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα άρχισε τον αγώνα της τον Αύγουστο του 2018, έως τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και το εξώφυλλο του περιοδικού Time το οποίο πέρυσι τον Δεκέμβριο την έχρισε Πρόσωπο τη Χρόνιας.

Επιστρέφοντας στο παρελθόν, η Γκρέτα όπως είναι σήμερα κι έπειτα από όλα έζησε την τελευταία διετία, θα έλεγε στην Γκρέτα όπως ήταν τότε «να το διασκεδάσει γιατί θα είναι κουραστικό αλλά και ιδιαίτερα ευχάριστο». Την πρώτη φορά που είδε την ταινία, θυμήθηκε τις χαρές και τις  λύπες, τα σκαμπανεβάσματα της εξαιρετικής πορείας που έχει διανύσει έως σήμερα με στόχο τη διάσωση του πλανήτη.

«Ηταν υπέροχο να βλέπω πώς το κίνημα κατάφερε να αναπτυχθεί τόσο πολύ και να κινητοποιήσει τόσους πολλούς ανθρώπους. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό: η ταινία δεν αφορά μόνον τη δική μου πορεία αλλά και την πορεία ενός κινήματος. Επίσης είναι περίεργο να βλέπεις ένα έργο στο οποίο εμπεριέχεται  η ζωή σου. Πιστεύω πως ο κινηματογράφος έχει τη δύναμη να μας διαφωτίζει και να μας πείθει, ενδέχεται αυτή η ταινία να συνδράμει τον σκοπό μας», σημείωσε.

Οσον αφορά τον σκοπό της Γκρέτα και του κινήματος που ηγείται, ενώπιον της πανδημίας και με στόχο να μην ξεχαστεί η κλιματική αλλαγή, η ίδια θεωρεί πως «πρέπει να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε όπως μπορούμε, με τρόπο ασφαλή για όλους, τηρώντας όλους τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας. Στις πορείες πρέπει να  τηρούνται οι αποστάσεις και, το κυριότερο, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μέσα που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Αναλαμβάνονται πολλές πρωτοβουλίες, πετυχημένες εβδομαδιαίες ψηφιακές απεργίες. Αλλοι προέβησαν σε συμβολικές ενέργειες, αφήνοντας έξω από κτίρια οργανισμών πλακάτ και παπούτσια, για να δηλώσουν “θα θέλαμε να ήμασταν εκεί”».

Ωστόσο τασσόμενη υπέρ της συνέχισης του αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν παραβλέπει ούτε υποτιμά την πανδημία του κορονοïού.

«Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτήν την τραγωδία. Στην παρούσα φάση είναι λογικό άλλα ζητήματα να καθίστανται δευτερεύοντα. Δεν υπάρχει λόγος να αντιπαραβάλλουμε την πανδημική κρίση με την περιβαλλοντική κρίση. Ωστόσο η αντίδραση των κυβερνήσεων κατά του ιού αποδεικνύει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση αλλά και ότι πρέπει να ακούμε την επιστήμη. Εάν στο μέλλον καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση ως κρίση, ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο τους ανθρώπους. Και το θέμα δεν είναι μόνον τον κλίμα αλλά και η οξινοποίηση των ωκεανών, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η μείωση των εύφορων εδαφών. Εάν ένας ιός μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς τις οικονομίες, σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και να ξεκινήσουμε να ζούμε βιώσιμα», εξήγησε η Τούνμπεργκ.

Αναφορικά με τα σχέδιά της για το μέλλον ανέφερε πως «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον σκοπό μας με κάθε δυνατό τρόπο. Αποφασίζουμε μέρα με τη μέρα, στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσης, επειδή δεν γνωρίζω πότε θα μπορώ να αρχίσω να ταξιδεύω ξανά». Ούτε, ωστόσο, η πανδημία ούτε η περιορισμένη δράση της αποθαρρύνουν την Γκρέτα Τούνμπεργκ καθώς εξακολουθεί να πιστεύει πως η μάχη για την σωτηρία του πλανήτη, μπορεί ακόμα να κερδηθεί. «Ναι, είμαι πεπεισμένη πως οι τύχες του πλανήτη βρίσκονται ακόμη στα χέρια μας και ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...