505
Ολοι περιμένουν το... Covuity, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech | Reuters

Covuity θα λέγεται το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2020, 15:47
Ολοι περιμένουν το... Covuity, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech
|Reuters

Covuity θα λέγεται το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2020, 15:47

Την ώρα που οι Pfizer/BioNTech ετοιμάζουν το εμβόλιο που περιμένει όλη η υφήλιος, το όνομα του σκευάσματος παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Η βρετανική Telegraph [με συνδρομή] αποκαλύπτει όλα τα πιθανά ονόματα που υπέβαλε προς κατοχύρωση η BioNTech, η εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία και βρίσκεται, κατά το ήμισυ, πίσω από το εμβόλιο.

Τον Μάιο του 2020 υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα από δικηγόρους που προσλήφθηκαν από τη BioNTech, οι οποίοι ειδικεύονται στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικών σημάτων. Οι δικηγόροι άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις για να κατοχυρώσουν τα ονόματα «Covuity» και «Rnaxcovi» παγκοσμίως.

Και τα δυο ονόματα αναφέρονται στην Covid 19.

Η Pfizer, η οποία συνεργάζεται με τη BioNTech, αιτήθηκε επίσης την κατοχύρωση ενός ιστοτόπου με την ονομασία covuity.com, υποδηλώνοντας ότι αυτή θα είναι η ονομασία του φαρμάκου. Αυτή διαδικασία σημαίνει ότι οι δικηγόροι και για τις δύο εταιρείες εργάζονται για την προστασία του ονόματος του εμβολίου, το οποίο επί του παρόντος είναι γνωστό μόνο με το επιστημονικό του όνομα BNT162b2.

Η πρώτη αίτηση για το Covuity κατατέθηκε ως εμπορικό σήμα της ΕΕ στις 30 Μαΐου, και καταγράφηκε σε νομικά έγγραφα ως «εμβόλιο για ανθρώπινη χρήση». Το αίτημα εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και η έγκριση ισχύει έως το 2030, όταν η BioNTech μπορεί να υποβάλει αίτηση για την ανανέωσή του.

Την επόμενη μέρα (1 Ιουνίου 2020) το όνομα «Covuity» κατατέθηκε ως αίτηση εμπορικού σήματος και στην Αμερική, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Pfizer και αναμένει νομική έγκριση και στις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι σε δελτίο Τύπου αυτή την εβδομάδα αναφερόταν ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σχεδόν όλες οι λοιμώξεις των δοκιμών προέκυψαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) και όχι το εμβόλιο.

Όσο ελπιδοφόρα κι αν ακούστηκε η ανακοίνωση, δεν δόθηκε απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: εμποδίζει το εμβόλιο τους ανθρώπους να μολύνουν και να διαδώσουν σε άλλους τον ιό ή απλώς αποτρέπει την εκδήλωση συμπτωμάτων; Οπως αναφέρει το Bloomberg, σε πειράματα στα οποία ζώα εκτέθηκαν σκόπιμα, ορισμένα πειραματικά εμβόλια πράγματι προλάμβαναν τη μόλυνση, ενώ άλλα όχι.

Έτερο αναπάντητο ερώτημα είναι εάν θα είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι κλινικές δοκιμές άλλων εμβολίων. «Η μεγάλη συζήτηση τώρα είναι πώς καθιστούμε το εμβόλιο διαθέσιμο χωρίς να απωλέσουμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε», δηλώνει ο ανοσολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του δικτύου νοσοκομείων Mt. Sinai της Νέας Υόρκης.

«Αυτό που συζητείται τώρα είναι εάν μια άδεια έκτακτης ανάγκης για τα πρώτα εμβόλια θα καταστήσει πιο δύσκολο για άλλα εμβόλια να ολοκληρώσουν τις κλινικές δοκιμές», αναφέρει ο ερευνητής του Χάρβαρντ Νταν Μπάρουχ, συν-δημιουργός ενός άλλου εμβολίου το οποίο παρήχθη από την Johnson & Johnson και δοκιμάζεται σε 60.000 ανθρώπους.

Ο ρευματολόγος Aρθουρ Κριγκ, ιδρυτής της φαρμακευτικής Checkmate, δεν ανησυχεί ότι η άνευ προηγουμένου ταχύτητα θα βλάψει την ασφάλεια των εμβολίων. «Αυτό που άλλαξε βασικά ήταν η δραματική επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων, γεγονός που επέτρεψε στις δοκιμές να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως», λέει.

«Ωστόσο δεν βλέπω να θυσιάζουμε τίποτε σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τουλάχιστον όσο μπορώ εγώ να έχω υπ’ όψιν μου», καταλήγει με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...