856
Φωτογραφία αρχείου | INTIMEnews

Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας για γυναίκες 50 έως 69 ετών «Φώφη Γεννηματά»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 09:49
Φωτογραφία αρχείου
|INTIMEnews

Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας για γυναίκες 50 έως 69 ετών «Φώφη Γεννηματά»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 09:49

Παρόντος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται σε λίγη ώρα η παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θάνος Πλεύρης και Κυριάκος Πιερρακάκης αντίστοιχα, ενώ στην εκδήλωση, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ομιλία θα απευθύνει και ο Πρωθυπουργός.

Στις 21:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην τελετή απονομής των βραβείων του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει έως και το τέλος του 2025. Το κόστος του –50,48 εκατ. ευρώ– καλύπτεται από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – NextGenerationEU.

Σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι γυναίκες που μπορούν να κάνουν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει:

α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,

β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 ημερολογιακούς μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων 5 ημερολογιακών ετών πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.

Την πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνεται ανά ηλικιακή ομάδα, με την έκδοση του παραπεμπτικού:

α) αρχικώς συντάσσονται παραπεμπτικά για τις δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50-54.

β) έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία δημιουργίας παραπεμπτικών για την πρώτη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 55-59

γ) έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία σύνταξης των παραπεμπτικών για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60-64

δ) έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία σύνταξης των παραπεμπτικών για την τρίτη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65-69.

Οι επιμέρους φάσεις του έργου καταγράφηκαν στην πρόσκληση που έστειλε ο ΕΟΠΥΥ προς ιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, για τη συμμετοχή στην υλοποίηση της Δράσης.

Φάση πρώτη: Εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας

Για τις Δικαιούχους της Δράσης δημιουργείται αυτόματα από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. άυλο παραπεμπτικό διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, που έχει ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης. Όσες Δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει, τη διαδικασία συνταγογράφησης άυλων παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά είτε μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τηλέφωνο τους ή/και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Οι υπόλοιπες Δικαιούχοι δύνανται να αιτηθούν σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της επιλογής τους, μετά από γνωστοποίηση σε αυτή του ΑΜΚΑ, την εμφάνιση του παραπεμπτικού στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο διαλειτουργεί με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) για το σκοπό ανάκτησης του παραπεμπτικού.

Το παραπεμπτικό εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που συμμετέχουν στη Δράση, εκτελούν το παραπεμπτικό κατά τα προαναφερόμενα, ανεξάρτητα από το εάν είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι. Οι Δικαιούχοι ενημερώνονται για τις Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που δύνανται να εκτελούν τις προληπτικές εξετάσεις από τις ιστοσελίδες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε..

Μετά την εκτέλεση του παραπεμπτικού, ακτινοδιαγνώστης της Μονάδας Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ως πιστοποιημένος χρήστης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), γνωματεύει το αποτέλεσμα της εξέτασης και ενημερώνει σχετικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ) των Δικαιούχων

Φάση δεύτερη: Κλινική Εξέταση

Εφόσον ως αποτέλεσμα της μαστογραφίας προκύπτει εύρημα BIRADS 3 και πάνω, που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, δημιουργείται αυτόματα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εσωτερικός κωδικός που δίνει στις δικαιούχους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη στα πλαίσια της παρούσας Δράσης, για τη διενέργεια κλινικής εξέτασης και γνωμάτευσης, σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας, όπως σε χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο-ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό, (θεράπων ιατρός), ο οποίος είναι πιστοποιημένος χρήστης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ).

Η ανωτέρω δυνατότητα έχει ισχύ τριών μηνών από την ημερομηνία καταχώρισης του αποτελέσματος της διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας.

Η κλινική εξέταση διενεργείται σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας,. Οι Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που συμμετέχουν στη Δράση, διενεργούν την κλινική εξέταση κατά τα προαναφερόμενα, ανεξάρτητα από το εάν είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι. Οι Δικαιούχοι ενημερώνονται από τις ιστοσελίδες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για τις Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που διενεργούν την κλινική εξέταση.

Φάση Τρίτη: Υπερηχογράφημα

Ο θεράπων ιατρός, εφόσον μετά την κλινική εξέταση κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ευρήματος, εκδίδει, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού. Το παραπεμπτικό έχει ισχύ τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης.

Ο θεράπων ιατρός της Μονάδας Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ως πιστοποιημένος χρήστης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) ενημερώνει σχετικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Το παραπεμπτικό εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που συμμετέχουν στη Δράση εκτελούν το παραπεμπτικό κατά τα προαναφερόμενα, ανεξάρτητα από το εάν είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι. Οι Δικαιούχοι ενημερώνονται για τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εκτελούν τις διαγνωστικές εξετάσεις
υπερηχογραφήματος μαστού, από τις ιστοσελίδες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Τελική γνωμάτευση

Σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός δεν παραπέμψει τη δικαιούχο για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού, ενημερώνει σχετικά με το αποτέλεσμα της κλινικής εξέτασης τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο . Σε περίπτωση που διενεργηθεί υπερηχογράφημα μαστού, τότε ο γνωματεύων ιατρός, ως πιστοποιημένος χρήστης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), ενημερώνει σχετικά με το αποτέλεσμα της εξέτασης τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...