752
O παιδίατρος Ρόι Γκερέρο περιγράφει στο Κογκρέσο τι είδε στα Επείγοντα εκείνη την εφιαλτική ημέρα στο Ουβάλντε | REUTERS/Jonathan Ernst

Παιδιά αποκεφαλισμένα από τις σφαίρες – Τρομακτικές οι καταθέσεις στο Κογκρέσο για τη σφαγή στο Ουβάλντε

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 07:15
O παιδίατρος Ρόι Γκερέρο περιγράφει στο Κογκρέσο τι είδε στα Επείγοντα εκείνη την εφιαλτική ημέρα στο Ουβάλντε
|REUTERS/Jonathan Ernst

Παιδιά αποκεφαλισμένα από τις σφαίρες – Τρομακτικές οι καταθέσεις στο Κογκρέσο για τη σφαγή στο Ουβάλντε

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 07:15

H 11χρονη Μία Σερίγιο ήταν «τυχερή». Την ώρα που ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, οπλισμένος με ένα επιθετικό τυφέκιο AR-15, σκορπούσε τον θάνατο στην τάξη της, στο δημοτικό σχολείο Ρομπ στο Ουβαλντε του Τέξας, εκείνη είχε την ψυχραιμία να καλυφθεί με το αίμα των συμμαθητών της για να δείξει ότι είναι ήδη νεκρή από τις σφαίρες. Ο θάνατος την προσπέρασε. Δύο εβδομάδες μετά, η μικρή Μία, μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού, μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο, μαζί με άλλους αυτόπτες μάρτυρες και μη τής τραγωδίας που συνέβη την 24η Μαΐου σε αυτή τη μικρή πόλη του Τέξας.

Ο ένοπλος «πυροβόλησε τη δασκάλα μου, της είπε “καληνύχτα” και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Μετά, πυροβόλησε κάποιους συμμαθητές μου και τον πίνακα», αφηγήθηκε η Μία Σερίγιο, 11 ετών, μιλώντας στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οταν πλησίασα τις σάκες, πυροβόλησε τον φίλο μου που ήταν ακριβώς δίπλα μου και νόμιζα ότι θα επέστρεφε στην αίθουσα», συνέχισε στη βιντεοσκοπημένη κατάθεσή της. «Τότε πήρα λίγο αίμα και το πασάλειψα παντού… Κάθισα ήσυχη, μετά πήρα το τηλέφωνο της δασκάλας και κάλεσα το 911», τον αριθμό των επειγόντων περιστατικών.

Η Μία είπε ότι δεν αισθάνεται πλέον ασφάλεια στο σχολείο. «Δεν θέλω να ξανασυμβεί αυτό», παρακάλεσε.

Ο πατέρας της, Μιγκέλ Σερίγιο, είπε ότι η Μία «δεν είναι πια το ίδιο κοριτσάκι με το οποίο παίζαμε». «Τα σχολεία δεν είναι πια ασφαλή, κάτι πρέπει πραγματικά να αλλάξει», είπε, με δάκρυα στα μάτια.

Το Κογκρέσο, που άρχισε επιτέλους να συζητά ένα έστω μικρής κλίμακας ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πυροβόλα όπλα, άκουσε επίσης την κατάθεση του Ρόι Γκερέρο, παιδίατρου στην Ουβάλντε, ο οποίος περιέγραψε κάτι το εφιαλτικό: τι βρήκε στα Επείγοντα, όταν του έφεραν πτώματα των παιδιών, «συντριμμένα, αποκεφαλισμένα, λιανισμένα από τις σφαίρες».

«… Δύο παιδιά που τα είχαν λιανίσει οι σφαίρες, αποκεφαλισμένα, των οποίων οι σάρκες είχαν σκιστεί. Που το μόνο στοιχείο για την ταυτότητά τους ήταν οι καλυμμένες με αίμα μπλούζες τους με καρτούν, κολλημένες πάνω τους, ψάχνοντας ακόμα για ζωή, χωρίς να βρίσκουν καμία»… είπε ο δρ Γκερέρο.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν οι πολιτικοί μας μάς εγκαταλείπουν από αδιαλλαξία, από παθητικότητα ή και από τα δύο», σχολίασε.

«Ως κοινωνία, απογοητεύσαμε τα παιδιά μας», είπε από την πλευρά της η Κάρολιν Μαλόνεϊ, η βουλευτής των Δημοκρατικών που οργάνωσε την ακρόαση, ζητώντας να προταθούν «φιλόδοξα» σχέδια για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα αντιμετωπίσει τη «μάστιγα» των όπλων, την οποία διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο. Η ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει στο Κογκρέσο δεν του επιτρέπει όμως να περάσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Θα πρέπει, επομένως, να προτείνει τέτοια μέτρα που θα έπειθαν τουλάχιστον δέκα Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να τα ψηφίσουν, αφού απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ομως σε μια χώρα όπου σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο, οι συντηρητικοί αντιδρούν σθεναρά σε κάθε μέτρο που θα καταπατούσε τα δικαιώματα των «νομοταγών πολιτών».

«Θα έπρεπε να χειροκροτήσουμε όλους τους νομοταγείς κατόχους όπλων που χρησιμοποιούν, αποθηκεύουν και κρατούν τα όπλα αυτά με ασφάλεια και όχι να τους δαιμονοποιούμε για πολιτικούς σκοπούς», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζέιμς Κόμερ κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Μια άλλη μάρτυρας, η Λουκρίσια Χιουζ, της οργάνωσης «Γυναίκες για το Δικαίωμα στα Οπλα», επέκρινε την ιδέα της επιβολής περισσότερων ελέγχων πριν από την αγορά όπλων. «Αυταπατάσθε αν νομίζετε ότι (οι έλεγχοι) θα μας κρατήσουν ασφαλείς», τόνισε. Εξήγησε ότι ο 19χρονος γιος της πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2016 από ένα πρόσωπο που είχε στην κατοχή του παράνομο όπλο. «Γιατί δεν με αφήνετε να προστατεύσω τον εαυτό μου από το κακό; Δεν νομίζετε ότι είμαι ικανή και άξια να χειριστώ ένα όπλο;» διερωτήθηκε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ελέγχων για την αγορά όπλων, όμως η σημερινή ακρόαση έδωσε μια ένδειξη του διχασμού που υπάρχει στο θέμα αυτό.

Οι γονείς ενός από τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο Ουβάλντε, παρακάλεσαν το Κογκρέσο, με λυγμούς, να υιοθετήσει σκληρά μέτρα για να ελέγξει τις πωλήσεις όπλων.

«Κάπου εκεί έξω υπάρχει μια μητέρα που ακούει τη μαρτυρία μας… και δεν ξέρει ότι η δική μας πραγματικότητα μια μέρα θα γίνει δική της, αν δεν αναλάβουμε τώρα δράση» είπε η Κίμπερλι Ρούμπιο, η μητέρα της δολοφονημένης Λέξι.

Η μητέρα ενός θύματος της σφαγής στο Μπάφαλο, ο δράστης της οποίας φέρεται ότι ήταν ένας υποστηρικτής της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ρώτησε την Eπιτροπή: «Τι στο καλό πάει στραβά σε αυτήν τη χώρα; Οι νομοθέτες που εξακολουθητικά επιτρέπουν να συνεχίζονται αυτές οι μαζικές δολοφονίες χωρίς να εγκρίνουν αυστηρότερους νόμους θα πρέπει να καταψηφιστούν», είπε η Ζανέτα Εβερχαρτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...