486
Στιγμιότυπο από τη διαδικασία θανάτωσης των μινκ σε φάρμα της Δανίας | Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Κοζάνη: Εκτροφέας μινκ θετικός στον κορονοϊό – τεστ σε όλες τις φάρμες

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 15:33
Στιγμιότυπο από τη διαδικασία θανάτωσης των μινκ σε φάρμα της Δανίας
|Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Κοζάνη: Εκτροφέας μινκ θετικός στον κορονοϊό – τεστ σε όλες τις φάρμες

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 15:33

Συναγερμός σήμανε στις αρμόδιες αρχές η είδηση ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό εκτροφέας γουνοφόρων ζώων στην περιοχή του δήμου Βοΐου Κοζάνης.

Κλιμάκιο της κτηνιατρικής υπηρεσίας μετέβη στην φάρμα εκτροφής των μινκ για την διερεύνηση του περιστατικού. Στην φάρμα βρέθηκαν κάποια νεκρά ζώα, ενώ άλλα φέρουν συμπτώματα. Το κλιμάκιο θα προβεί στην εξέταση των ζώων για να διαπιστώσει τα αίτια.

Στο μευταξύ, rapid test όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους εκτροφείς βιζόν, με εντολή του ΕΟΔΥ, όπως είχε ανακοινωθεί από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Τα τεστ πραγματοποιούνται την Πέμπτη στην Καστοριά και την Παρασκευή στην Κοζάνη.

Ο εκτροφέας που είναι θετικός στον κορονοϊό, παραμένει σε καραντίνα εδώ και μέρες, καθώς προέβη σε τεστ μετά από συμπτώματα που είχε τις προηγούμενες ημέρες.

Ερευνες για κορονοϊό στα μινκ πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες.

Στη Δανία, διατάχθηκε η θανάτωση 15 εκατομμυρίων μινκ καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν μολύνει περισσότερα από 200 άτομα με μεταλλαγμένο κορονοϊό, ο οποίος αποτελεί απειλή για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στη Δανία, τα πρώτα κρούσματα σε τρεις φάρμες βιζόν εμφανίστηκαν τον Ιούνιο. Οι δανικές Αρχές διέταξαν αρχικά ό,τι είχαν κάνει νωρίτερα οι ολλανδικές: Τη θανάτωση όλων των ζώων στις μολυσμένες φάρμες. Ομως, στις αρχές Ιουλίου αποφάσισαν ότι όποιο εκτροφείο είχε μολυσμένα με κορονοϊό ζώα, απλώς να απομονώνεται, χωρίς να σκοτώνονται τα βιζόν. Αλλά όταν ο ιός επανέκαμψε δριμύτερος μετά το καλοκαίρι, οι δανικές αρχές διέταξαν τη θανάτωση όχι μόνο των ζώων των μολυσμένων εκτροφείων αλλά όλων των βιζόν σε ακτίνα σχεδόν οκτώ χιλιομέτρων. Ηταν, όμως, αργά και στις 6 Νοεμβρίου, 216 φάρμες μινκ είχαν πια μολυνθεί.

Στο μεταξύ, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην Ολλανδία περιστατικά μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 τόσο από ανθρώπους σε μινκόσο και αντίστροφα.

Οι ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν γονιδιώματα ζώων και ανθρώπων σε 16 φάρμες εκτροφής βιζόν, όπου είχαν παρουσιαστεί συρροές κρουσμάτων κορονοϊού. Αποκαλύφθηκε ότι ο ιός αρχικά πέρασε από τους ανθρώπους στα ζώα και μετά από αυτά επέστρεψε στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα στα βιζόν και σε άλλα συγγενικά είδη, επειδή είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάν αυτά τα ζώα αποτελούν κίνδυνο να γίνουν δεξαμενή μόλυνσης από τον SARS-CoV-2».

Στην Ολλανδία, ο κορονοϊός διαγνώστηκε αρχικά σε δύο φάρμες βιζόν στο τέλος Απριλίου, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στις ολλανδικές Αρχές για τις ζωονόσους, οι οποίες έθεσαν σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα παρακολούθησης. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε η επιστημονική έρευνα και η δειγματοληπτική γενετική μελέτη, η οποία αποκάλυψε ότι έως το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον δύο στους τρεις κάτοικοι και εργαζόμενοι (το 68%), που είχαν ελεγχθεί με τεστ σε 16 εκτροφεία βιζόν, είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Η ανάλυση έδειξε ότι μετά την αρχική μετάδοση από κάποιον μολυσμένο άνθρωπο (με τη μετάλλαξη D614G του ιού), ο κορονοϊός μεταδόθηκε στα ζώα και εξελίχτηκε, ενώ με τη σειρά τους τα βιζόν τον μετέδωσαν σε περισσότερους ανθρώπους. Ευρύτεροι έλεγχοι στις γύρω περιοχές κοντά στις φάρμες δεν έδειξαν εξάπλωση του κορονοϊού.

Στην Ισπανία, επίσης διατάχθηκε η θανάτωση 100.000 μινκ, σε ένα αγρόκτημα, τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...