472
|

Ποιος είναι ο Μαδούρο που μας στηρίζει;

Τάκης Μίχας Τάκης Μίχας 2 Ιουλίου 2015, 21:01

Ποιος είναι ο Μαδούρο που μας στηρίζει;

Τάκης Μίχας Τάκης Μίχας 2 Ιουλίου 2015, 21:01

Την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του λαού της Βενεζουέλας στην ελληνικό λαό, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Αν κάτι είναι γνωστό στην Ελλάδα εδώ και 2.000 χρόνια, αυτό είναι η λέξη «δημοκρατία». Και ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με δημοκρατία» αναφέρει στο μήνυμά του ο Νικολάς Μαδούρο.

Μόνο που το καθεστως στη Βενεζουέλα δεν απαντά με «δημοκρατία» στα προβλήματα. Αντίθετα, απαντά με την απόλυτη καταπίεση των αντιφρονούντων.

Αυτό δεν το υποστηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή κάποια αμερικανική εφημερίδα. Τα υποστηρίζει αντίθετα η Διεθνής Αμνηστία μια οργάνωση που έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί (λανθασμένα) για ανοχή προς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν προέρχονται απο αριστερά κινήματα.

Πράγματι, φρικιαστική είναι η εικόνα που προκύπτει από την τελευταία εκθεση της Δ.Α. σχετικά με την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν το 2014 στη Βενεζουέλα, στη διάρκεια των οποίων 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καταγγέλλοντας παράλληλα την ατιμωρησία των υπευθύνων.

«Η μεγάλη πλειονότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα δεν ερευνάται και δεν τιμωρείται», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της που παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες στη Μαδρίτη, με τίτλο: «Βενεζουέλα, πρόσωπα ατιμωρησίας».

Η έκθεση των 47 σελίδων αναφέρει στον πρόλογό της τον κατάλογο με τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2014 και συγκεντρώνει ανατριχιαστικές μαρτυρίες.

«Μας έβαλαν σε εμβρυακή στάση, γονατιστούς και μας χτυπούσαν, μας χτυπούσαν, μας χτυπούσαν. Ένας φρουρός βγήκε και μας είπε ότι ακόμη κι αν προσευχόμασταν δεν θα βγαίναμε από εκεί, ήταν η τελευταία μας ημέρα. Μου κατέβασαν το εσώρουχο και μου έβαλαν κάτι από πίσω», δήλωσε ο Χουάν Μανουέλ Καράσκο, 21 ετών, ο οποίος συνελήφθη στις 13 Φεβρουαρίου στη Βαλένσια, στη βόρεια Βενεζουέλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις «οι δυνάμεις ασφαλείας βασάνισαν τους κρατούμενους κάνοντάς τους ηλεκτροσόκ, προκαλώντας τους ασφυξία με πλαστικές σακούλες και καίγοντάς τους με αιχμηρά αντικείμενα», καταγγέλλει επίσης η Διεθνής Αμνηστία σε αυτήν την έκθεση που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με κάποια από τα θύματα, δικηγόρους, υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάρτυρες.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στις 4 Φεβρουαρίου 2014 στο Σαν Κριστομπάλ, στη δυτική Βενεζουέλα, και είχαν στόχο αρχικά να καταγγείλουν την ανασφάλεια στην οποία ζουν οι φοιτητές. Στη συνέχεια οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την οικονομική τους κατάσταση και την έλλειψη βασικών ειδών, προκαλώντας παράλληλα ένα κίνημα αντιδιαδηλώσεων υποστήριξης προς τον πρόεδρο Νικόλας Μαδούρο.

Από τις ταραχές και την καταστολή των κινητοποιήσεων έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι και 878 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στην έκθεση καταγγέλλονται επίσης «οι αυθαίρετες συλλήψεις» και αναφέρονται συγκεκριμένα τα παραδείγματα των αντιφρονούντων Λεοπόλντο Λόπες και του Αντόνιο Λεντέσμα, δημάρχου του Καράκας.

Ιδού λοιπόν το πολιτειακό πρότυπο που έχουν επανειλημμένα παινέσει κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Τσίπρας ο κ. Λαφαζάνης ο κ. Ήσυχος κ.ά.

Τουλάχιστον για αυτό που δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς να τους κατηγορήσει είναι ότι έκρυβαν τα οράματα και τους στόχους τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News