406
Ουκρανός στρατιώτης επιχειρεί στα περίχωρα της πόλης Λιμάν | Reuters

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην πόλη Λιμάν του Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 15:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/10/2022 17:51
Ουκρανός στρατιώτης επιχειρεί στα περίχωρα της πόλης Λιμάν
|Reuters

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην πόλη Λιμάν του Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 15:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/10/2022 17:51

Ουκρανοί στρατιώτες πάνω σε ένα όχημα το οποίο έφερε την ουκρανική σημαία βρίσκονταν το πρωί του Σαββάτου στα περίχωρα της πόλης Λιμάν (της επαρχίας Ντονέτσκ), στην ανατολική Ουκρανία, που είναι υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι την είχε περικυκλώσει, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«1η Οκτωβρίου. Ξεδιπλώνουμε τη σημαία μας και την τοποθετούμε στη γη μας. Η Λιμάν θα είναι ουκρανική», δήλωσε ένας από τους στρατιώτες προτού τοποθετήσει τη σημαία πάνω σε μια ταμπέλα που έγραφε «Λιμάν» στον δρόμο προς την πόλη.

Αργότερα, σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο εμφανίζονται ουκρανοί στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία στην είσοδο της πόλης.

Λίγο αργότερα, ο Σέρχιι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος των ανατολικών ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην πόλη Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Reuters σημείωνε ότι η ανακατάληψη της συγκεκριμένης πόλης θα αποτελούσε ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τη Ρωσία, αφού ο πρόεδρος Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση στη Ρωσία της περιοχής του Ντονέτσκ, μαζί με τρεις άλλες περιοχές (Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια), σε τελετή στη Μόσχα την Παρασκευή.

Νωρίτερα το Σάββατο ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει «περικυκλώσει» πολλές χιλιάδες ρώσους στρατιώτες στην πόλη Λιμάν, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες στη Λιμάν» δήλωσε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση ο Σέρχιι Τσερεβάτι εκπρόσωπος των ανατολικών ουκρανικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 5.000 με 5.500 Ρώσοι» βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Λιμάν τις τελευταίες ημέρες. «Όμως μετά τις πρόσφατες μάχες έχει μειωθεί ο αριθμός τους» πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο Σέρχιι Γκαϊντάι, επικεφαλής της γειτονικής επαρχίας Λουγκάνσκ, οι ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται «στο καζάνι» της Λιμάν «έχουν τρεις επιλογές: να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν».

Ο Τσερεβάτι επεσήμανε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει πέντε χωριά γύρω από τη Λιμάν, αυξάνοντας την πίεση στους Ρώσους οι οποίοι πλέον είναι παγιδευμένοι.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της αποχώρησαν από τη Λιμάν για να μην περικυκλωθούν

Λίγη ώρα αργότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να αποφύγουν να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό.

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News