996
Η Φον ντερ Λάιεν και οι νέοι αντιπρόεδροι και επίτροποι της Κομισιόν στην αναμνηστική φωτογραφία μετά την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίουεπ | REUTERS

Κομισιόν: Η Ούρσουλα και οι νέοι επίτροποι-κλειδιά

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 17:05
Η Φον ντερ Λάιεν και οι νέοι αντιπρόεδροι και επίτροποι της Κομισιόν στην αναμνηστική φωτογραφία μετά την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίουεπ
|REUTERS

Κομισιόν: Η Ούρσουλα και οι νέοι επίτροποι-κλειδιά

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 17:05

Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, με άμεσες προτεραιότητες το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και την κλιματική αλλαγή.

Με ψήφους 461 υπέρ και 157 κατά (ανάμεσά τους και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσε την Τετάρτη την ομάδα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της νέας προέδρου, η οποία περιλαμβάνει 12 γυναίκες στις 27 θέσεις αντιπροέδρων και επιτρόπων.

Το BBC παρουσιάζει τα πρόσωπα-κλειδιά της νέας Κομισιόν:

Τιερί Μπρετόν (Γαλλία) – Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες

Ο 64χρονος γάλλος επίτροπος αντικατέστησε την Σιλβί Γκουλάρ, την προηγούμενη επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν, που απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές. Ο Μπρετόν έχει τονίσει την ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου για τον τεχνολογικό τομέα και την υιοθέτηση κανόνων για την καταπολέμηση των ανταγωνιστών της ΕΕ.

Ο Τιερί Μπρετόν -Reuters
Μαγκρέτε Βεστάγκερ (Δανία)- Η Ευρώπη Ετοιμη για την Ψηφιακή Αλλαγή

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήταν επί πέντε χρόνια η επίτροπος Ανταγωνισμού, που κατάφερε να μοιράσει μεγάλα πρόστιμα σε Google και Apple για παράβαση των αντιμονοπωλιακών νόμων της ΕΕ.

Στο νέο της χαρτοφυλάκιο, θα συνεχίσει την μάχη κατά των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ και για αυτόν τον λόγο η 51χρονη πολιτικός έχει ήδη «κερδίσει» την αντιπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ, που είπε για αυτήν, ότι «μισεί την Αμερική».

Διετέλεσε επίσης, υπουργός Οικονομίας και Εσωτερικών της Δανίας.

Η Μαγκρέτε Βεστάγκερ – Reuters
Ολιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) – Γειτονία και Διεύρυνση

Ο 47χρονος ούγγρος επίτροπος πήρε το «πράσινο φως» την περασμένη εβδομάδα, αφού ο προηγούμενος υποψήφιος του Βίκτορ Ορμπαν είχε απορριφθεί.

Ως γνωστόν, ο Ορμπαν είναι από τους πλέον αντιευρωπαϊστές πρωθυπουργούς στην ΕΕ, έχοντας περάσει πολλούς νόμους, ιδίως σε θέματα μετανάστευσης, που είναι αντίθετοι στο ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Οπως δήλωσε ο Ορμπαν, πανηγυρίζοντας για την εκλογή του Βαρχέλι, «τώρα η Ουγγαρία μπορεί να αυξήσει την επιρροή της στους Ευρωπαίους σε θέματα μετανάστευσης».

Ο Βαρχέλι πάντως, στις ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της υποψηφιότητάς του, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτεί εντολές από τη Βουδαπέστη και ότι είναι πιστός στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.

Ο Ολιβερ Βαρχέλι – Reuters
Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία) – Δημοκρατία και Δημογραφία

Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από το 2013, όταν η Κροατία μπήκε στην ΕΕ, η 62χρονη Σούιτσα τόνισε ότι στόχος της είναι να αντιμετωπίσει το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο είναι «βασική αιτία που αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στη Δημοκρατία».

Η πρώην δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ δήλωσε επίσης ότι θα εργαστεί υπέρ του κράτους Δικαίου και της διαφάνειας.

Η ίδια κατηγορήθηκε για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα οικονομικά της. Ενας ευρωβουλευτής την ρώτησε πώς κατάφερε να συγκεντρώσει περιουσία πέντε εκατ. ευρώ και η ίδια απάντησε ότι σε αυτό το νούμερο συμπεριλαμβάνεται και ο μισθός του συζύγου της, που ήταν εμποροπλοίαρχος.

Η Ντούμπραβγκα Σούιτσα – EPA
Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία) – Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ο κεντροαριστερός πολιτικός ήδη έχει εργαστεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από τη θέση του ως πρώτος αντιπρόεδρος της απερχόμενης Κομισιόν, βοηθώντας να περάσει νομοθεσία που απαγορεύει τα πλαστικά καλαμάκια.

Ο 58χρονος δημοφιλής πολιτικός μπαίνει επικεφαλής του περιβαλλοντικού χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της νέας προέδρου της Κομισιόν.

Ο ίδιος είναι θιασώτης του υδρογόνου, το οποίο θέλει να προωθήσει στην Ευρώπη, η οποία  διαθέτει ήδη εκτεταμένες υποδομές για φυσικό αέριο.

Ο Φρανς Τίμερμανς (αριστερά) – Reuters
Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα) – Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

Ο έλληνας επίτροπος έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα που χειρίζεται η Κομισιόν και στον τρόπο λειτουργίας της, καθώς ήταν επί χρόνια εκπρόσωπος του απερχόμενου προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το όνομα του νεοϊδρυθέντος χαρτοφυλακίου του άλλαξε σε «προώθηση» από «προστασία» μετά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, από ευρωβουλευτές, κόμματα και τη Διεθνή Αμνηστία, ότι παρέπεμπε σε ακροδεξιά ρητορική. Στη δικαιοδοσία του υπάγονται τα θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, εργασίας και εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο προτεραιότητες του κ. Σχοινά, είναι η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς – EPA
Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) – Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις

Η ισότητα των φύλων είναι πρώτη προτεραιότητα για τη φινλανδή επίτροπο, την πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας της, το 2008.

Η 44χρονη πολιτικός είπε επίσης ότι η ατζέντα της ΕΕ για το 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι χρυσή ευκαιρία για να ηγηθεί η Ευρώπη στην εξάλειψη της φτώχειας παγκοσμίως.

Η ίδια, ως υπουργός Οικονομικών το 2012, είχε δημιουργήσει σοβαρό θέμα στη χώρα της και την είχε αναγκάσει να ζητήσει συγγνώμη,  όταν είχε πει ότι προτιμά να φύγει η Φινλανδία από την ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών.

Η Γιούτα Ουρπιλάινεν – EPA
Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία) – Εμπόριο

Ο «Μεγάλος Φιλ» είναι το πρόσωπο-κλειδί της ΕΕ στις μελλοντικές συνομιλίες για το Brexit.

Ο 59χρονος έχει εκδηλώσει τη σθεναρή διαφωνία του με τον Μπόρις Τζόνσον και τους χειρισμούς του για το Brexit: «Ποτέ τόσο λίγοι δεν έχουν κάνει τόση ζημιά σε τόσους πολλούς», είπε χαρακτηριστικά, παραφράζοντας τα λόγια του Τσότσιλ. «Το να παίζεις στα ζάρια την ειρήνη και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν είναι σωστή πολιτική».

Ο Φιλ Χόγκαν – EPA
Ιλβα Γιόχανσον (Σουηδία) – Εσωτερικές Υποθέσεις

Η 55χρονη σουηδή επίτροπος κατείχε υπουργικές θέσεις στη χώρα της επί 11 χρόνια, υπό τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς.

Είπε στους ευρωβουλευτές ότι ένας από τους κυριότερους στόχους της είναι να προτείνει ένα νέο πακέτο μέτρων για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και το άσυλο, δημιουργώντας «ασφαλή μονοπάτια» για  τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, νομικά και πρακτικά.

«Είναι δύσκολο, αλλά η αποτυχία απλά δεν είναι επιλογή», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο.

Μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, τόνισε ότι όσοι έρχονται στη Σουηδία πρέπει να διδάσκονται υποχρεωτικά τον σουηδικό τρόπο ζωής και τη νομοθεσία, καθώς «προέρχονται από χώρες με μεγάλες διαφορές στις αξίες και την καθημερινότητα».

Η Ιλβα Γιόχανσον – EPA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...