374
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής | REUTERS

Κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 η Ευρωπαϊκή Ενωση

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 13:42
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής
|REUTERS

Κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 η Ευρωπαϊκή Ενωση

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 13:42

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κρατών, εκτός της Πολωνίας, συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σαρλ Μισέλ, το επίτευγμα είναι σημαντικό και η συμφωνία προβλέπει να γίνειη ΕΕ κλιματικά ουδέτερη ως το 2050».

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία πρόβαλε για αρκετές ώρες αντίσταση στη λήψη της απόφασης και τις διατυπώσεις της, λόγω του κόστους μετάβασης από τον άνθρακα σε «πράσινες» λύσεις, η απόφαση που πήραν οι ηγέτες αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια δράση για το κλίμα, ενστερνίζεται τον στόχο να έχει καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

Στο παρόν στάδιο, ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού σε ό,τι το αφορά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020».

Μετά από αυτή την παραχώρηση, η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης.

Σύμφωνα με το BBC, αναφέρεται επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να εκπονήσει πρόταση για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ το συντομότερο δυνατό εντός του 2020 προκειμένου να εγκριθεί από το Συμβούλιο και να υποβληθεί στην ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα.

Για την Τσεχία, η οποία ασκούσε πίεση ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μείγμα.

«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος μέλος που χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Επίσης, στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου, αναφέρεται ότι «η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη».

Οι εκπομπές CO2 από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεν, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν το 9,6% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με δεδομένα που είχαν δημοσιοποιήσει οι Βρυξέλλες πέρυσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...