458
Ενα από τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχει παραδώσει η Γερμανία στους Ουκρανούς | General Staff of Ukraine's Armed Forces

Κίεβο: Ρωσικές επιθέσεις με drones «καμικάζι» – αντιαεροπορικά συστήματα στέλνει το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 11:14
Ενα από τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχει παραδώσει η Γερμανία στους Ουκρανούς
|General Staff of Ukraine's Armed Forces

Κίεβο: Ρωσικές επιθέσεις με drones «καμικάζι» – αντιαεροπορικά συστήματα στέλνει το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 11:14

Υποδομές καίριας σημασίας στην περιφέρεια του Κιέβου χτυπήθηκαν από ρωσικά drones-«καμικάζι», ιρανικής προέλευσης, την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Κύριλο Τιμοσένκο, υποδιευθυντή του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία καταγγέλλει επιθέσεις με ιρανικής κατασκευής UAVs τύπου Σαχίντ-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι προμήθευσε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά.

Νωρίτερα, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε οικισμός, προσθέτοντας πως «σωστικά συνεργεία ήδη εργάζονται επιτόπου», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι βομβαρδίστηκε ή πού.

Καπνοί πάνω από το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Tets-5 στο Κίεβο, ύστερα από ρωσικό χτύπημα την Πέμπτη  / 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS
ΝΑΤΟ: Στέλνει νέα όπλα στους Ουκρανούς

Στο μεταξύ, οι χώρες του ΝΑΤΟ που συνεδρίασαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχύσει το ταχύτερο την αντιαεροπορική του άμυνα, μετά το κύμα εντατικών ρωσικών βομβαρδισμών σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ουκρανία.

Η Βρετανία θα στείλει επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους, ικανούς να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους Κρουζ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Πύραυλοι AMRAAM, που θα παραδοθούν «τις επόμενες εβδομάδες» στο Κίεβο και θα μπορούν να βάλλονται από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, θα είναι οι πρώτοι που θα στείλει το Λονδίνο με τη δυνατότητα να καταρρίπτουν πυραύλους Κρουζ, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

«Οι πύραυλοι αυτοί θα βοηθήσουν να προστατευθούν εθνικές υποδομές καίριας σημασίας της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Κάτοικοι του Κιέβου μπροστά σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα και κτίρια από τους βομβαρδισμούς της Τρίτης / REUTERS/Gleb Garanich

Ακόμη, το Λονδίνο διαβεβαίωσε πως θα στείλει εκατοντάδες επιπλέον πυραύλους για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εκατοντάδες UAVs για να υποστηριχθεί η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου.

Η Βρετανία θα στείλει ακόμη 18 κανόνια, τα οποία θα προστεθούν στα 64 που έχουν παραδοθεί ήδη.

«Τα όπλα αυτά θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τους αιθέρες της από επιθέσεις και θα ενισχύσει την άμυνά της μαζί με τα αμερικανικά NASAMS», διαβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαβεβαίωσε ότι η προμήθεια συστημάτων ικανών να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους, είναι «προτεραιότητα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι η Γαλλία θα στείλει δικά της αντιαεροπορικά συστήματα στο Κίεβο, λέγοντας ότι η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύουν τον πληθυσμό από τα drones.

Η Ολλανδία θα στείλει και αυτή αντιαεροπορικούς πυραύλους αξίας 15 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ξανά την αμέριστη συμπαράστασή της στον ουκρανικό λαό.

Ο Καναδάς επίσης ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 34 εκατ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει κάμερες για drones και δορυφορικά συστήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...