976
|

Κεραμέως: Πώς και γιατί θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 13:10

Κεραμέως: Πώς και γιατί θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 13:10

Τους λόγους αλλά και τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την 1η Ιουνίου ανέλυσε το μεσημέρι της Δευτέρας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον (αρμόδιο για τους παιδικούς σταθμούς) υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Η κυρία Κεραμέως είπε ότι τα μαθήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα παραταθούν ως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου, αντί για τις 15 Ιουνίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Για τους εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος θα παραταθεί ως τις 30 Ιουνίου. Οι συμβάσεις των αναπληρωτών θα παραταθούν ως τις 30 Ιουνίου, ξεκαθάρισε η υπουργός.

Η κυρία Κεραμέως εξήγησε ότι στις τάξεις που αριθμούν πάνω από 15 μαθητές, τα μαθήματα θα γίνονται μέρα παρά μέρα, όπως συμβαίνει και με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Σημείωσε όμως ότι σε τμήματα με λιγότερους από 15 μαθητές, τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά.

«Τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία, είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις ενστάσεις πολλών εκπαιδευτικών αλλά και κάποιων γονέων. Αλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στο αρχικό του διάγγελμα στα τέλη Απριλίου, είχε αφήσει πολλές αμφιβολίες για την επαναλειτουργία των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ίδια πάντως απέφυγε να πει πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά, μολονότι είχε ειπωθεί ότι σχεδιάζεται η έναρξή της την 1η Σεπτεμβρίου (αντί της 11ης Σεπτεμβρίου) ώστε να καλυφθούν τα κενά στην ύλη. Η κυρία Κεραμέως είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν «εν ευθέτω χρόνω».

Κατά τα άλλα, η υπουργός Παιδείας μίλησε για «ένα ακόμα βήμα» προς τη νέα κανονικότητα, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της εκπαίδευσης.

«Σχεδόν τρεις μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά, Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα, για να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης», σημείωσε.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», επεσήμανε η υπουργός.

Πώς βγήκε η απόφαση

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να παρθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Κυριότερος παράγοντας ήταν –όπως τόνισε– η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών.

«Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία», σημείωσε η υπουργός.

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τους ειδικούς, αναφέροντας ότι «από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης, έχουμε το προνόμιο να μας καθοδηγεί μία εξαίρετη ομάδα ειδικών, τις συστάσεις της οποίας ακολουθούμε με πολύ καλά, διεθνώς αναγνωρισμένα, αποτελέσματα».

Επιπλέον παράγοντας που συνετέλεσε στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν ότι η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά.

«Η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης «τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας» και ότι «όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά».

Τρίτος παράγοντας, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των μαθητών στον φυσικό τους χώρο, ο οποίος είναι το σχολείο.

«Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες, αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών

Live | Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Στην ενημέρωση συμμετέχουν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Geplaatst door Ελληνική Κυβέρνηση op Maandag 25 mei 2020

 

Τέταρτον, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και τις πλατείες χωρίς κανόνες. «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους», ανέφερε.

Πέμπτον, τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. «Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

Τέλος, αναφορικά με τα ειδικά σχολεία, η κυρία Κεραμέως ανέφερε: «Οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη».

Θεοδωρικάκος: Ως τις 31 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί

Ιδιοι κανόνες λειτουργίας με τα δημοτικά σχολεία της χώρας ισχύουν για τους παιδικούς σταθμούς, ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, στην ενημέρωση των συντακτών για την επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών από 1η Ιουνίου.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου.

Οσον αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού, ο υπουργός τόνισε ότι από την επόμενη Δευτέρα επιστρέφουν και λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες του Δημοσίου, με τους υπάλληλους σε αυτές να επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας, με εξαίρεση όσους έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού, καθώς υπάγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι και θα εργάζονται με τηλεργασία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την άδεια ειδικού σκοπού γονέων που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν παιδιά έως 15 ετών, αυτή θα συνεχίσει να χορηγείται, εφόσον τα τέκνα τους, βάσει του προγράμματος λειτουργίας της τάξης τους, δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο, αυστηρά και μόνο για αυτές τις μέρες.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, καθώς έχει δοθεί η δυνατότητα η άδεια ειδικού σκοπού να εξαντλείται διακεκομμένα, ο κάθε γονιός μπορεί να κάνει χρήση της τις ημέρες εκείνες.

«Παράθυρο» για voucher παιδικών σταθμών για τους δημόσιους υπαλλήλους

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι στους δικαιούχους των voucher του ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών αναζητά τρόπο για να δώσει λύση σε αυτό το θέμα.

«Ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να το επιλύσουμε, θα πρέπει να επανέλθουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...