715
Oι ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα | ΙΝΤΙΜΕnews

Προανακριτική για Novartis θα ζητήσει ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 13:51
Oι ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Προανακριτική για Novartis θα ζητήσει ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 13:51

Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση Novartis και όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη σχετική δικογραφία, θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατέληξαν στην απόφαση να κατατεθεί στη Βουλή αίτημα σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής και να παραπεμφθούν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία . Σε περίπτωση όμως που η επιτροπή διαπιστώσει ότι τα  αδικήματα έχουν παραγραφεί, δεν αποκλείετει να «επιστραφεί» η δικογραφία στην εισαγγελέα, ώστε να αναλάβει πλέον την υπόθεση η τακτική Δικαιοσύνη.

Βασικό συμπέρασμα της συζήτησης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε, για δεύτερη ημέρα, την Πέμπτη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ήταν ότι η υπόθεση πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή: «Φέρνουμε την υπόθεση στη Βουλή, σε μία προσπάθεια διαλεύκανσής της και όχι για πολιτικές εντυπώσεις. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του Συντάγματος», έλεγαν πηγές της Κουμουνδούρου μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκ νέου την Παρασκευή από κοινού με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδοθεί «σε κυνήγι μαγισσών», αλλά την ίδια στιγμή «δεν θα δείξει καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα».

Κάλεσε παράλληλα όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της». Γιατί όπως επεσήμανε, ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλα καρτ», καυτηριάζοντας στο σημείο αυτό τη στάση που τηρούν τις τελευταίες ημέρες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του που, όπως είπε,«εκσφενδονίζουν απειλές κατά της Δικαιοσύνης, τελώντας σε πολιτικό πανικό» ή επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Θετική σε προανακριτική η ΝΔ

«Ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis είπε η Νέα Δημοκρατία. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για σκευωρία και προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων.

Η  κυρία Σπυράκη παρέθεσε μάλιστα και σειρά γεγονότων σύμφωνα με τα οποία διαφαίνεται πως υπήρχε ενημέρωση, αλλά και παρέμβαση, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ανέφερε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πριν από ένα χρόνο, με την οποία υποστήριξε στη Βουλή ότι «ανοίγει η υπόθεση Novartis» κάνοντας λόγο για μίζες σε πολιτικά κόμματα, την αιφνιδιαστική παραίτηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου στις 14 Μαρτίου του 2017 και τις καταγγελίες της πως δεν λαμβάνει θεσμική προστασία, αλλά και δημοσίευμα της εφημερίδας Documento πριν από ένα χρόνο, που έκανε λόγο για εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση της Novartis.

«Ζητάμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Τριάντα βουλευτές πρέπει να υπογράψουν την πρόταση της προανακριτικής. Κατανοώ τη δυσκολία της κυβέρνησης. Και απορώ γιατί η υπόθεση είναι αντικείμενο συνεχών συσκέψεων», σχολίασε η κυρία Σπυράκη για τις επισκέψεις επί συσκέψεων σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου.

«Το σκάνδαλο της Novartis ερευνάται από την τακτική δικαιοσύνη. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εξαντλείται στη σπίλωση των προσώπων. Στις ίδιες περιόδους κάποιοι πολιτικοί που είναι φιλικά προσκείμενοι δεν είναι στις λίστες», παρατήρησε και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΝΔ για παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ απηύθυνε τέλος αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μην οδηγήσει την Ελλάδα στη θέση της Πολωνίας». «Η διάκριση των εξουσιών είναι στην Ε.Ε. θεμελιώδες ζήτημα» είπε καλώντας τον Πρωθυπουργό να απαντήσει πώς γνώριζε στοιχεία της δικογραφίας ένα χρόνο πριν αυτά φτάσουν στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ: Θα την ψηφίσουμε

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα ψηφίσει την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, καθώς είναι μία «μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ«.

«Για το σκάνδαλο Novartis έχουμε δηλώσει και επαναλαμβάνουμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της», τονίζεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη που καταλήγει:

«Παράλληλα θα επιμείνουμε να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004/2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που ‘ξέχασε’ να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...