432
| EPA/AZHAR RAHIM

Καλιφόρνια: Παράνομη η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 11:05
|EPA/AZHAR RAHIM

Καλιφόρνια: Παράνομη η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού στη διάρκεια του σεξ

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 11:05

Πριν από 30 χρόνια, η εργαζόμενη ως ιερόδουλη Μαξίμ Ντούγκαν έμεινε έγκυος.

Βρισκόταν με έναν νέο πελάτη όταν η γυναίκα από την Αλάσκα συνειδητοποίησε ότι εκείνος είχε αφαιρέσει κρυφά το προφυλακτικό που φορούσε κατά τη διάρκεια του σεξ. Σοκαρισμένη έτρεξε στο μπάνιο. Οταν επέστρεψε, εκείνος είχε ήδη φύγει.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε κλινική για να κάνει έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, ο οποίος βγήκε αρνητικός.

Ομως, είχε μείνει έγκυος και έξι εβδομάδες αργότερα, υπεβλήθη σε άμβλωση, η οποία στοίχισε 300 δολάρια. Μετά τη διαδικασία δεν μπορούσε να εργαστεί για έναν μήνα.

Αυτό που έκανε ο άντρας ήταν ανήθικο, δεν ήταν όμως παράνομο. Μέχρι τώρα.

Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη αμερικανική πολιτεία που απαγόρευσε τη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ, μία πολύ πιο συνηθισμένη πρακτική από ό,τι νομίζουμε, που εγκυμονεί κινδύνους για τη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων, αλλά και ανεπιθύμητης κύησης.

Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ υπέγραψε τον νέο νόμο που τροποποιεί τον ορισμό της σεξουαλικής βιαιοπραγίας, καθιστά αστικό αδίκημα το «stealthing», όπως ονομάζεται η κίνηση αυτή, και δίνει στα θύματα το δικαίωμα να μηνύσουν τους θύτες διεκδικώντας αποζημίωση.

«Υιοθετώντας αυτό τον νόμο υπογραμμίζουμε τη σημασία της συναίνεσης», επεσήμανε το γραφείο του κυβερνήτη με ανάρτηση στο Twitter.

«Είμαι υπερήφανη που η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία που το κάνει αυτό», δήλωσε η βουλευτής Κριστίνα Γκαρσία, η οποία προωθούσε για χρόνια το νομοσχέδιο που τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ομόφωνα από την πολιτειακή Βουλή. Τόνισε, όμως, την ανάγκη να προχωρήσουν στην ίδια κίνηση και όλες οι άλλες πολιτείες, προκειμένου να γίνει σαφές ότι «το stealthing δεν είναι απλώς ανήθικο, αλλά και παράνομο».

Μιλώντας στο BBC, η Γκαρσία είπε ότι η πρακτική θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα. «Αν δεν υπάρχει συναίνεση, δεν είναι ο ορισμός του βιασμού ή της σεξουαλικής κακοποίησης;».

Η ίδια προσπαθούσε να περάσει αυτός ο νόμος από το 2017, όταν μελέτη του Πανεπιστημίου Yale χαρακτήρισε το stealthing «σοβαρή παραβίαση της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας» και ανέφερε ότι είναι σε άνοδο τα περιστατικά που επηρεάζουν γυναίκες και ομοφυλόφιλους.

Παρόμοια νομοσχέδια για το stealthing κατατέθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Γουισκόνσιν, αλλά δεν εγκρίθηκαν.

Σύμφωνα με τρεις έρευνες του 2019, η αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ, χωρίς να το γνωρίζει το άλλο άτομο, δεν είναι τόσο σπάνια. Σε μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη, το 12% των γυναικών, ηλικίας 21-30 ετών, ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύμα stealthing. Σε άλλη μελέτη, το 10% των ανδρών παραδέχθηκαν ότι αφαιρούν το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, χωρίς συγκατάθεση. Τέλος, ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες είχαν υποστεί αυτή την πρακτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...