377
Ο σεφ και επιχειρηματίας Χοσέ Αντρές σε σκηνή από βίντεο του Reuters, στο οποίο βάλλει κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου | REUTERS/Reuters TV

Χοσέ Αντρές: «Ηταν ήρωες, πίστευαν ότι το φαΐ είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 12:30
Ο σεφ και επιχειρηματίας Χοσέ Αντρές σε σκηνή από βίντεο του Reuters, στο οποίο βάλλει κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου
|REUTERS/Reuters TV

Χοσέ Αντρές: «Ηταν ήρωες, πίστευαν ότι το φαΐ είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 12:30

Τον δημόσιο επικήδειο, κατά κάποιον τρόπο, των επτά μελών της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen που βρήκαν τραγικό θάνατο στη Γάζα όταν βομβάρδισε το όχημά τους ο ισραηλινός στρατός έγραψε ο μάγειρας-επιχειρηματίας και ιδρυτής της ΜΚΟ, Χοσέ Αντρές. Το κείμενό του, με κοπιράιτ των Νew Υork Τimes, δημοσίευσε μεταφρασμένο και η Repubblica.

O ανθρωπιστής σεφ, γνωστός στις ΗΠΑ για την εχθρότητά του προς τον Ντόναλντ Τραμπ, για τα πολυτελή εστιατόρια που διαθέτει και  τις αποστολές της δικής του ΜΚΟ σε ζώνες καταστροφών (έστησε συνεργείο και στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας), χαρακτήρισε τους επτά αδικοχαμένους ανθρώπους του «ήρωες εθελοντές, τους καλύτερους επί Γης» και τους μνημόνευσε ονομαστικώς.

Εγραψε ότι κίνητρό τους ήταν πάντα «η πίστη τους ότι το φαγητό είναι ανθρώπινο δικαίωμα παγκοσμίως», αποσυνδεδεμένο από την πολιτική ή από τη θρησκεία, και τόνισε την «κοινή κουλτούρα των μεσογειακών λαών περί φαγητού», ότι δηλαδή το φαΐ είναι «μαρτυρία ανθρωπιάς και φιλοξενίας, σύμβολο της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον». Κατόπιν αναφέρθηκε στα της Γάζας.

«Από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης ταΐζαμε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Σε όλο το Ισραήλ έχουμε σερβίρει εκατομμύρια ζεστά γεύματα» έγραψε ο Αντρές, περιλαμβάνοντας έτσι στο Ισραήλ και τη Γάζα. Φρόντισε να επισημάνει ότι η δράση της ΜΚΟ δεν ήταν ανεξέλεγκτη, αλλά σε συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό.

Ο Χοσέ Αντρές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο κιόσκι που είχε στήσει η ΜΚΟ του πρώτου στην Πολωνία για τους ουκρανούς πρόσφυγες – καρέ του 2022 (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Στα αμιγώς «πολιτικά» σημεία του κειμένου του ο σεφ κατήγγειλε τις συνθήκες εργασίας των ανθρωπιστικών συνεργείων, τον κίνδυνο λιμού, ενώ δεν παρέλειψε να γράψει ότι «το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει περισσότερους χερσαίους δρόμους για την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων, πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και εργαζομένους στην ανθρωπιστική βοήθεια» και ότι «η μακρά πορεία προς την ειρήνη πρέπει να ξεκινήσει αμέσως».

Αυτές οι ευχετικές προτάσεις του συνδυάστηκαν με την επισήμανση προς τους Ισραηλινούς, και κυρίως τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι «ο πόλεμος δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί με την πείνα ενός ολόκληρου πληθυσμού». Εκλεισε, δε, με την εξής αποστροφή: «Το να ταΐζεις αγνώστους δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά δύναμης. Αυτή τη σκοτεινή ώρα ο λαός του Ισραήλ πρέπει να θυμάται πώς επιδεικνύεται η αληθινή δύναμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...