862
Δεκάδες μετανάστες που διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή, αποβιβάζονται στην Κατάνια | EPA/ORIETTA SCARDINO

Ιταλία: Πέρασαν από τη Γερουσία τα νέα σκληρά μέτρα της Μελόνι κατά της μετανάστευσης

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 17:23
Δεκάδες μετανάστες που διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή, αποβιβάζονται στην Κατάνια
|EPA/ORIETTA SCARDINO

Ιταλία: Πέρασαν από τη Γερουσία τα νέα σκληρά μέτρα της Μελόνι κατά της μετανάστευσης

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2023, 17:23

Νέα αυστηρά μέτρα κατά της μετανάστευσης ενέκρινε η ιταλική Γερουσία, τα οποία περιλαμβάνονται σε κυβερνητικό διάταγμα. Τη σκυτάλη θα πάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα κληθεί να τα ψηφίσει μέχρι τις 10 Μαΐου.

Το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει αμφιλεγόμενους περιορισμούς στο καθεστώς προστασίας για πρόσφυγες και για αιτούμενους ασύλου, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ και 64 κατά.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Νικόλα Μολτένι της Λέγκα, χαιρέτισε την ψηφοφορία ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα», λέγοντας ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός είναι τώρα «δυνατότερος».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «θεμελιώδες εργαλείο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης μετανάστευσης» το πακέτο των νέων μέτρων.

Οπως γράφουν οι New York Times, τα νέα μέτρα θα περιορίσουν τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των μεταναστών, θα δημιουργήσουν νέα κέντρα μεταναστών υπό κρατικό έλεγχο για τη στέγαση όσων έχουν κάνει αίτηση ασύλου καθώς και περισσότερα κέντρα κράτησης, ενώ θα θεσπίσουν αυστηρότερες ποινές για τους διακινητές ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις νέες πολιτικές, οι μετανάστες θα πρέπει να μένουν στα κέντρα αυτά μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια στην Ιταλία.

Οσο περιμένουν, δεν θα μπορούν να αναζητήσουν αλλού στέγη και θα δυσκολεύονται να ξεκινήσουν οποιαδήποτε μορφή ένταξης στις τοπικές κοινότητες. Η Ιταλία σχεδιάζει επίσης ενημερωτικές εκστρατείες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τους αποτρέψει από το να φύγουν, με αντάλλαγμα επιπλέον ποσοστώσεις βίζας.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα του πακέτου, το οποίο θα ακύρωνε ένα πρόγραμμα διετούς ανθρωπιστικής άδειας για τους μετανάστες που δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια διεθνούς προστασίας.

Αυτό έγινε μετά από σφοδρές επικρίσεις εναντίον υπουργού της κυβέρνησης Μελόνι, που έκανε λόγο για «εθνοτική υποκατάσταση» από τους μετανάστες, καθώς και τις πιέσεις της αντιπολίτευσης που εξέφρασε την ανησυχία της για μη-συμμόρφωση με τους διεθνείς νόμους.

Εκπρόσωποι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισαν τα μέτρα «τιμωρητικά». Ομως, το πιθανότερο είναι ότι η Βουλή θα τα ψηφίσει, καθώς εκεί ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Μελόνι κατέστησε σαφές ότι η προσοχή της εστιάζεται στον περιορισμό των αφίξεων μεταναστών και στην αύξηση των επιπέδων απασχόλησης των Ιταλών.

Ανοίγοντας την Εβδομάδα Σχεδίου (Salone del Mobile) του Μιλάνου την Τρίτη, η ιταλίδα πρωθυπουργός είπε ότι αντί να βασίζεται στην εργασία των μεταναστών, η Ιταλία πρέπει να απασχολήσει «το μεγάλο αχρησιμοποίητο απόθεμα» των γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μόλις το 41% των γυναικών στην Ιταλία εργάζεται, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και χαμηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Το νέο πακέτο προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 30 χρόνια για τους διακινητές. Το μέτρο προστέθηκε μετά το μοιραίο ναυάγιο που προκάλεσε τον θάνατο 94 μεταναστών στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας τον Φεβρουάριο.

Η συζήτηση για τη μετανάστευση εντάθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία, όταν το Κοινοβούλιο άρχισε να εξετάζει τα μέτρα. H κυβέρνηση της Μελόνι υπερασπίστηκε σθεναρά τις επιλογές της να προσπαθήσει να ανακόψει τη μετανάστευση και να δώσει προτεραιότητα στη βοήθεια προς τις ιταλικές οικογένειες για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά σε μια χώρα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Μιλώντας την Τρίτη σε εργατικό συνδικάτο, ο υπουργός Γεωργίας και Ασφαλείας Τροφίμων και υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, δήλωσε ότι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και η ανεπαρκής στήριξη των ιταλικών οικογενειών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «εθνοτική υποκατάσταση».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση. Η νεοεκλεγείσα γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν, τα χαρακτήρισε «αηδιαστικά και ανάξια ενός υπουργού».

Η Σλάιν μίλησε σε συγκέντρωση στο κέντρο της Ρώμης κατά του νέου πακέτου μέτρων για τη μετανάστευση και είπε ότι τα σχόλια του υπουργού θυμίζουν θεωρίες περί «λευκής υπεροχής» και το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, που τη δεκαετία του 30 κατέβαλε οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα στις ιταλικές οικογένειες πολυτέκνων.

Η κυβέρνηση της Μελόνι πάντως, έχει αναγνωρίσει ότι οι αλλοδαποί είναι απαραίτητοι για θέσεις εργασίας για τις οποίες οι εταιρείες παραπονιούνται συχνά ότι δυσκολεύονται να προσλάβουν προσωπικό, όπως π.χ. σε αγροτικές εργασίες.

Μάλιστα, οι επίσημες εκτιμήσεις λένε ότι οι μετανάστες εργάτες θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ιταλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα, είχε καταρρεύσει λόγω μεγάλης συμμετοχής, το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής εταιρειών που ζητούσαν άδειες για να προσλάβουν ξένους εργάτες.

Η κυβέρνηση της Μελόνι ξεκίνησε την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής πέρυσι, όταν οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν νέους αμφιλεγόμενους περιορισμούς στις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

Καθώς ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά, η κυβέρνηση κήρυξε εξάμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον Απρίλιο για να διαθέσει επιπλέον κονδύλια και να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να μειωθεί η συμφόρηση στο μικρό κέντρο μετανάστευσης στη Λαμπεντούζα, όπου οι μετανάστες καταφθάνουν κατά δεκάδες εκατοντάδες καθημερινά.

Η κυβέρνηση κατασκευάζει επίσης νέες δομές, «κατάλληλες τόσο για τη στέγαση όσο και για την επεξεργασία και τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο αριθμός των μεταναστών που αποβιβάζονται στην Ιταλία έχει τετραπλασιαστεί φέτος, αυξάνοντας την πολιτική ένταση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Περισσότεροι από 34.700 μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στην Ιταλία, σε σύγκριση με 8.600 την ίδια περίοδο το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...