289
Ενα από τα σκάφη που έφτασαν στη Λαμπεντούζα, την Κυριακή | EPA/ANSA

Ιταλία: Δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο έφτασαν στη Λαμπεντούζα σε ένα 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 13:45
Ενα από τα σκάφη που έφτασαν στη Λαμπεντούζα, την Κυριακή
|EPA/ANSA

Ιταλία: Δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο έφτασαν στη Λαμπεντούζα σε ένα 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 13:45

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε ένα 24ωρο στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, μία από τις πύλες της Ευρώπης για τους αιτούντες άσυλο.

Η καλοκαιρία στη Μεσόγειο φαίνεται ότι παρακίνησε τους διακινητές να επιχειρήσουν το ταξίδι από τις λιβυκές ακτές.

Ο αριθμός των μεταναστών που ξεκινούν με υπερπλήρη πλοιάρια για το επικίνδυνο ταξίδι προς τη Λαμπεντούζα, που βρίσκεται μεταξύ των ακτών της βόρειας Αφρικής και της Σικελίας, έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Το πρωί της Δευτέρας, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 2.128 άνθρωποι έφτασαν στο νησί, εκ των οποίων οι 635 στη διάρκεια της νύχτας.

Μόνο μία βάρκα μετέφερε 400 άτομα, ενώ μία άλλη, ένα ακυβέρνητο αλιευτικό, μετέφερε 298 μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων, ανάμεσά τους 24 γυναίκες και έξι παιδιά.

Πλοία του ιταλικού λιμενικού διέσωσαν αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους που επέβαιναν σε μικρά πλοιάρια και τους μετέφεραν στις ακτές, ενώ άλλοι κατάφεραν να φτάσουν μόνοι τους ως τη Λαμπεντούζα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονται από την Τυνησία, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Μπανγκλαντές.

Τις τελευταίες εβδομάδες πλοία που ανήκουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο ανέφεραν ότι έχουν παρατηρήσει αυξημένο αριθμό ατόμων να ξεκινά με φουσκωτά ή μικρά, ξύλινα πλοιάρια το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, συχνά από τη Λιβύη, ενώ δεκάδες εξ αυτών έχουν πνιγεί σε ναυάγια.

Ο Ματέο Σαλβίνι, γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκας, που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ζήτησε «επείγουσα συνάντηση» με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Επαναλαμβάνοντας την πάγια στάση του για το Προσφυγικό, τόνισε ότι «με εκατομμύρια Ιταλούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με χιλιάδες “παράνομους” μετανάστες».

Οι φετινές αφίξεις είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με τις περσινές στο νησί. Από τις αρχές του χρόνου, έχουν φτάσει 11.000 άνθρωποι, συγκριτικά με 4.105 το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...