918
Καταστράφηκε η τζαμαρία καταστήματος στην Ιπποκράτους | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Την εισαγγελέα Τσατάνη είχαν στόχο οι Πυρήνες της Φωτιάς με τη βόμβα στα Εξάρχεια

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 23:00
Καταστράφηκε η τζαμαρία καταστήματος στην Ιπποκράτους
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Την εισαγγελέα Τσατάνη είχαν στόχο οι Πυρήνες της Φωτιάς με τη βόμβα στα Εξάρχεια

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 23:00

Η οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για την ισχυρότατη έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην οδό Ιπποκράτους 112, με ζημιές σε τουλάχιστον επτά αυτοκίνητα και δύο καταστήματα,  στο βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψις». Σε προκήρυξή της ξεκαθάρισε ότι στόχος της «συμβολικής κίνησης» ήταν η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, αλλά διατυπώνεται η απειλή ότι «δεν θα μείνουν μόνο εκεί».

tsa
Σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα μετά την ισχυρή έκρηξη (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Οπως είχε σπεύσει να σημειώσει ο δικηγόρος της κυρίας Τσατάνη, Θεμιστοκλής Σοφός, η βόμβα είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της οικίας της εισαγγελέως, η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει πολλά ανοιχτά μέτωπα, τόσο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσο και με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Ο δικηγόρος της τόνισε ότι, αν και η κυρία Τσατάνη είχε ζητήσει αύξηση των μέτρων ασφαλείας, η πολιτεία αφαίρεσε κάποιους από τους φύλακές της. «Είχε υποβληθεί από την κυρία Τσατάνη ένσταση που ουδέποτε απαντήθηκε. Απόψε είχαμε το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα και τους λόγους πίσω από αυτό περιέγραψαν οι ιθύνοντες στην προκήρυξή τους στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου indymedia, όπου έκαναν λόγο για ένα «Σχέδιο Νέμεσις».

«Γνωρίζαμε ότι η Τσατάνη έχει αστυνομική συνοδεία και αποτελεί φυλασόμενο στόχο, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να πραγματοποιηθεί η επίθεσή μας. Επιλέξαμε μια συμβολική ενέργεια με στόχο μόνο υλικές ζημιές, αλλά στο μέλλον η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν θα περιοριστεί εκεί…», έγραψαν οι δράστες.

00_20161012_ab_00121476307810
Κάτοικοι πολυκατοικίας καθαρίζουν την κεντρική είσοδο για να εκτιμήσουν τη ζημιά (Andrea Bonetti / SOOC)

Εξήγησαν γιατί επέλεξαν τη συγκεκριμένη δικαστικό. «Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Γ. Τσατάνη αποτελεί μέλος του παραδικαστικού κυκλώματος, που αναλαμβάνει να “εξαφανίζει” δικογραφίες που θίγουν τα συμφέροντα της επιχειρηματικής και πολιτικής μαφίας (με το αζημίωτο βέβαια).

«Αποκορύφωμα της βρώμικης σταδιοδρομίας της είναι η υπόθεση Βγενόπουλου, που η Τσατάνη την έβαλε στο αρχείο, βοηθώντας τον να απαλλαγεί από τη σίγουρη καταδίκη του. Ο χρηματισμός της απ’ τον επιχειρηματία Βγενόπουλο φούσκωσε κι άλλο τον αόρατο παραδικαστικό της λογαριασμό . 

Αλλο ένα δείγμα γραφής της εισαγγελέως Τσατάνη, που κρατείται επιμελώς κρυφό απ’ τα media, είναι η υπόθεση Μεϊμαράκη. Η Τσατάνη ήταν αυτή που ανέλαβε τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά και τις μίζες του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης και φρόντισε να “ξεχάσει” να τη στείλει στη Βουλή, με σκοπό να τον καλύψει. Το αντάλλαγμα αυτής της συνδιαλλαγής ήταν η τοποθέτηση της κόρης και του άντρα της Τσατάνη ως υποψήφιους βουλευτές στη ΝΔ επί προεδρίας Μεϊμαράκη».

Αναφέρθηκαν και στην «εμπλοκή της Τσατάνη στην υπόθεση Βατοπεδίου» καθώς και στη «συμμετοχή της στη δικαστική ομηρία συγγενών των συντρόφων μας», τονίζοντας ότι «η Τσατάνη ήταν αυτή που έκρινε ως απαράδεκτη μία από τις αιτήσεις αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη, συζύγου του μέλους της Σ.Π.Φ Γεράσιμου Τσάκαλου. Συνέβαλε έτσι και αυτή με τη σειρά της στην αντι-αντάρτικη δικαστική εκστρατεία και σε έναν απ’ τους πιο ανήθικους εκβιασμούς εναντίον αναρχικών επαναστατών».

00_20161012_ab_00221476308193
Ζημιές υπέστησαν καταστήματα -και οι ιδιοκτήτες τους- στην οδό Ιπποκράτους (Andrea Bonetti / SOOC)
Η Ενωση Διακαστών και Εισαγγελέων

«Το φρόνημά μας δεν κάμπτεται με ενέργειες όπως αυτή της επίθεσης σε βάρος της εισαγγελέως Τσατάνη» υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της λίγη ώρα μετά την ανάληψη ευθύνης από τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

«Με αφορμή την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση κατά της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Γ. Τσατάνη, τρίτη κατά σειρά σε διάστημα πέντε μηνών κατά συναδέλφων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει απερίφραστα για ακόμα μία φορά τέτοιες ενέργειες που προσπαθούν, πλην όμως μάταια, να κάμψουν το ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών».

Το χρονικό

Το βράδυ της Τετάρτης, στις 10.22, άνδρας αγνώστων στοιχείων, μιλώντας ελληνικά, τηλεφώνησε στα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών», υποστηρίζοντας ότι «έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην οδό Ιπποκράτους 112, στα Εξάρχεια, ο οποίος θα εκραγεί σε 25 λεπτά».

«Δεν είναι φάρσα, πες στην Αστυνομία ότι θα μαζεύει τους ανθρώπους από τα παράθυρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο άνδρας, ο οποίος υπαγόρευσε το κείμενο για δεύτερη φορά πριν κλείσει το τηλέφωνο. Τελικά, η βόμβα εξερράγη, περίπου, στις 22:45 και προκάλεσε υλικές ζημιές – σπασμένα τζάμια σε μαγαζιά και σπίτια, διαλυμένο αυτοκίνητο στην οδό Τσιμισκή.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κάτοχος του ΙΧ στο οποίο εξερράγη η βόμβα ήταν ένας αστυνομικός, στοιχείο που περιέπλεξε την υπόθεση. Ο αστυνομικός οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για κατάθεση. Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι η έκρηξη σημειώθηκε ανάμεσα σε σταθμευμένα οχήματα.

175093
Στιγμιότυπο από τις έρευνες πυροτεχνουργών (INTIMENEWS)

Προτού γίνει ανάληψη ευθύνης, οι Αρχές εξέταζαν τρία ενδεχόμενα, δηλαδή τρεις πιθανούς στόχους: το σπίτι της κυρίας Τσατάνη, το βιβλιοπωλείο και το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού (ή και τα τρία μαζί).

Σε περίπτωση που ο στόχος ήταν η Εισαγγελέας -δηλαδή η πραγματικός στόχος της επίθεσης -είχαν προβλέψει την πιθανότητα να ήταν υπεύθυνη η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Δεν απέκλειαν την περίπτωση της επανεμφάνισης της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών», η οποία στις 24 Νοεμβρίου 2015, για πρώτη φορά ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία του ΣΕΒ. Ενώ δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο του «Επαναστατικού Αγώνα», από τη στιγμή που η Πώλα Ρούπα είναι ελεύθερη και πρόσφατα οικονομικά ενισχυμένη μετά την ληστεία στη Μαλεσίνα.

Πάντως, το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψις» είχε γίνει στόχος αγνώστων και το καλοκαίρι του 2008: Τότε είχε γίνει εμπρηστική επίθεση με μολότοφ, από περίπου 15 κουκουλοφόρους, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν πεζή στα στενά των Εξαρχείων. Οι δράστες παρέμειναν ασύλληπτοι.

175103
Πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έσπευσαν το βράδυ στην περιοχή. Η έκρηξη όμως δεν αποφεύχθηκε (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Δείτε βίντεο από κάτοικο της περιοχής

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...