594
Το σημείο της δολοφονίας του Αιγύπτιου στα Εξάρχεια | Menelaos Myrillas / SOOC

Σήμα κινδύνου Καμίνη για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στα Εξάρχεια

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2016, 16:21
Το σημείο της δολοφονίας του Αιγύπτιου στα Εξάρχεια
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σήμα κινδύνου Καμίνη για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στα Εξάρχεια

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2016, 16:21

Σαν μια γειτονιά που περνά βαθιά και πολύπλευρη κρίση, η οποία σχετίζεται και με την κρίση του κέντρου της Αθήνας, περιγράφει τα Εξάρχεια ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.  Επισημαίνει ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και από την πλευρά του Δήμου αλλά και από την Πολιτεία, ενώ μιλά για μια κατάσταση που «έχει επιδεινωθεί σε αφάνταστο βαθμό».

Μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Καμίνης είπε ότι το πρόβλημα της ασφάλειας και της επιβολής του νόμου είναι το πρωταρχικό. «Αρχικά το θέμα ήταν γραφικό, αργότερα έγινε επικίνδυνο και τελικά ξέφυγε με την κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο Πολυτεχνείο και στη Νομική», επισήμανε. Ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφαλής, «δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά να τα πει τα πράγματα με το όνομά τους», λέει.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Δήμος από την πλευρά του δεν μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα αν δεν υπάρξει μια λύση στο θέμα της αστυνόμευσης και της επιβολής της νομιμότητας. Επισήμανε ότι ο Δήμος είναι η μόνη υπηρεσία που είναι παρούσα στην περιοχή.

Σχετικά με την αστυνόμευση, ο δήμαρχος είπε ότι θα πρέπει να γίνει με μέτρο, καθώς «δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από την πλήρη απουσία στην υπερπαρουσία με τα ΜΑΤ που είναι πρόκληση».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε πραγματοποιηθεί ευρεία επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στα Εξάρχεια κατά την οποία εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες ουσιών και έγιναν 14 συλλήψεις εμπόρων και διακινητών.

Τον Ιούνιο, η δολοφονία ενός Αιγύπτιου, ο οποίος σχετιζόταν με κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, είχε κινητοποιήσει τους κατοίκους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Δύο άνδρες πλησίασαν στην οδό Θεμιστοκλέους το πρωί της 8ης Ιουνίου τον 36χρονο σεσημασμένο κακοποιό με το προσωνύμιο «Χαμπίμπι» και τον πυροβόλησαν θανάσιμα πριν απομακρυνθούν. Την ευθύνη ανέλαβε ένα μήνα αργότερα με προκήρυξή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η ομάδα «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων». Σε αυτή μιλούσαν για «τη δίκαιη εκτέλεση του “Χαμπίμπι”» και για την «επιτακτική ανάγκη να μην συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απαθείς την άλωση των Εξαρχείων».

Παρεμβάσεις των κατοίκων

Εν τω μεταξύ, σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο κάτοικοι και καταστηματάρχες στη Νεάπολη ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αστυνόμευση στην περιοχή και την άμεση απομάκρυνση διακινητών και χρηστών, καταλογίζοντας ακόμη στη δημοτική αρχή και «συνεχιζόμενη αδράνεια, της οποίας ως δημότες σας είμαστε θύματα».

Οι υπογράφοντες, μεταξύ τους ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, μιλούν για «συστηματικά κρούσματα παραβατικότητας (εμπορία και χρήση ναρκωτικών) και κατ’ επέκταση επανειλημμένα περιστατικά απειλών κατά της σωματικής μας ακεραιότητας». Αυτά τα περιστατικά, σε συνδυασμό με τη «συνεχιζόμενη κατάληψη του 5ου Λυκείου Αθηνών επί των οδών Πρασσά και Μερλιέ [σημ. βρίσκεται πίσω από το Γαλλικό Ινστιτούτο], έχουν υποβαθμίσει το επίπεδο διαβίωσης στη γειτονιά μας», γράφουν.

Την επιστολή κοινοποίησε την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Καμίνης. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι εξέθεσαν την κατάσταση. «Δεν θέλουμε τα ΜΑΤ για να έχουν άλλοθι κάποιοι να κάνουν “επανάσταση”, θέλουμε κανονική αστυνομία. Θέλουμε ό,τι έχουν και οι άλλοι πολίτες της πρωτεύουσας», υπογράμμισε, σύμφωνα με την Καθημερινή μία κάτοικος.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ακόμη ψήφισμα στο οποίο τόνιζε ότι τα Εξάρχεια από «γειτονιά ζωντανή και νεανική τείνει να εξελιχθεί σε μία περιοχή περίκλειστη και απομονωμένη, καθώς το έγκλημα και η παραβατικότητα, η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και το παραεμπόριο, οι καταλήψεις κτιρίων και η αυθαιρεσία κερδίζουν συνεχώς έδαφος».

Το ίδιο συμβούλιο καταγγέλλει την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου στήριξης, έστω και στοιχειώδους. «Πολύ περισσότερο γίνεται αισθητή η έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου που θα απαντά στην αυτονόητη ανάγκη των κατοίκων για ασφάλεια», λέει. Και ζητά από την κυβέρνηση «να καταρτίσει αμέσως, μαζί με τον δήμο Αθηναίων, με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις των Εξαρχείων, ένα σχέδιο δράσεων για την επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα, και την αναζωογόνηση που δικαιούται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...