599
Ο τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα (η χώρα του έχει την προεδρία της ΕΕ), ο Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι, ο Εντι Ράμα, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γιορτάζουν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες | REUTERS/Stringer

Ιστορική ημέρα για τα Δυτικά Βαλκάνια: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 13:46
Ο τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα (η χώρα του έχει την προεδρία της ΕΕ), ο Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι, ο Εντι Ράμα, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γιορτάζουν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες
| REUTERS/Stringer

Ιστορική ημέρα για τα Δυτικά Βαλκάνια: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 13:46

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε την Τρίτη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, μετά από πολλά χρόνια αναμονής, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος την Κομισιόν. «Αυτό το περίμεναν επί τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν», πρόσθεσε.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005 και η Αλβανία από το 2014.

Η έναρξη της διαδικασίας έγινε δυνατή αφού κάμφθηκαν οι πολύχρονες αντιστάσεις της Βουλγαρίας, όσον αφορά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την παρέμβαση της γαλλικής προεδρίας και την κοινοβουλευτική ψηφοφορία στα Σκόπια.

H Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της έχοντας δίπλα της τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Εντι Ράμα και Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

«Είναι η επιτυχία σας και των πολιτών σας. Εσείς και οι πολίτες σας, εσείς και οι άνθρωποί σας εργάζεστε τόσο σκληρά για να φτάσετε εδώ» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριζε την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και θα συνεχίσει να το κάνει.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που γίνεται την Τρίτη, η Κομισιόν και οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία «θα αρχίσουν να εργάζονται. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία». Επιπροσθέτως, η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε τομείς συνεργασίας με τις δύο χώρες.

«Για παράδειγμα, η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ -ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι από την πλευρά της, «η Βόρεια Μακεδονία θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία της Frontex. Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση». Τέλος, έκανε λόγο για ώθηση στις επενδύσεις και στενότερη συνεργασία στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Ευχαριστίες Ράμα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ αυτών που ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα για τη βοήθειά τους στο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη χώρα του.

«Ευχαριστώ την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αγωνίστηκε και για τους δύο», για την ΕΕ και για τα Δυτικά Βαλκάνια, για όλα τα κράτη μέλη και «για εμάς», ανέφερε ο Ράμα.

Συνέχισε με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, λέγοντας ότι «χωρίς αυτήν δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Είχε και τα γενέθλιά της και θέλω να της ευχηθώ τα καλύτερα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν θα ήμασταν εδώ χωρίς την επιπλέον προσπάθεια του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της ομάδας του που εργάστηκε για την τελευταία πρόταση που άνοιξε το δρόμο, ξεμπλοκάροντας μία παράλογη κατάσταση».

Ο Ράμα αναφέρθηκε επίσης στον λαό της Αλβανίας επισημαίνοντας ότι δεν εγκατέλειψε το όνειρο να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο.

«Χάρη στον αλβανικό λαό μπορούσαμε να είμαστε δυνατοί παρά τα τρία πολύ περίπλοκα χρόνια, από τη μία με τις αρνήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον σεισμό, την πανδημία, τον πόλεμο, που έκαναν την τέλεια καταιγίδα, αλλά μας έκαναν πιο δυνατούς», σημείωσε.

Κοβατσεφσκι: Νέα αρχή στην περιοχή

Για «νέα αρχή στην περιοχή», η οποία «σημαίνει ευημερία και πρόοδο», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Οταν σημειώνεται πρόοδος σε μία χώρα τονώνεται η πρόοδος και σε άλλους γείτονες», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «στους φίλους» της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ «για τη στήριξη, την εμπλοκή και τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση» της χώρας.

«Η δέσμευσή τους ήταν το κλειδί για να είμαστε εδώ στις Βρυξέλλες κάνοντας το πρώτο βήμα», σημείωσε ο Κοβατσέφσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News