258
Η ισπανική Δεξιά διαδηλώνει στρέφοντας τα νώτα στις δημοσκοπήσεις που θέλουν νίκη των Σοσιαλιστών: το Λαϊκό Κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση, αν και δεν θα κερδίσει στις κάλπες… | REUTERS/Sergio Perez/File Photo

Ισπανία: O Σάντσεθ θα νικήσει, αλλά θα… χάσει (την εξουσία)

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 15:28
Η ισπανική Δεξιά διαδηλώνει στρέφοντας τα νώτα στις δημοσκοπήσεις που θέλουν νίκη των Σοσιαλιστών: το Λαϊκό Κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση, αν και δεν θα κερδίσει στις κάλπες…
|REUTERS/Sergio Perez/File Photo

Ισπανία: O Σάντσεθ θα νικήσει, αλλά θα… χάσει (την εξουσία)

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 15:28

Μετά την κοινοβουλευτική ήττα του στο κορυφαίο -για κάθε κυβέρνηση- θέμα του Προϋπολογισμού, ο Πέδρο Σάντσεθ οδήγησε την Ισπανία σε εκλογές που θα γίνουν στις 28 Απριλίου.

Η μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα El País πιθανολογεί σε άρθρο της ότι οι κάλπες θα γεννήσουν μία παραδοξότητα: ο Σάντσεθ θα κερδίσει μεν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του τις εκλογές, όμως δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση ως πρωθυπουργός.

Οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για τους σοσιαλιστές, αλλά όχι μέχρι σημείου εξασφάλισης της εκτελεστικής εξουσίας – ο σχηματισμός κυβέρνησης φαντάζει δύσκολη υπόθεση στην Ισπανία, αφού το πολιτικό τοπίο είναι κατακερματισμένο σε πολλά κόμματα, μεγάλα και μικρότερα.

Η El País γράφει: «Δεδομένων αυτών, το πρόβλημα είναι ότι η εκλογική νίκη δεν συνεπάγεται πρόσβαση στην εξουσία. Το κόμμα του Σάντσεθ έχει μεν πολλές πιθανότητες να ξεπεράσει τις 100 έδρες -από τις 84 που είχε-, όμως ενδέχεται η κυβέρνηση να σχηματισθεί από την αντιπολίτευση».

Οι λόγοι είναι ουσιαστικά δύο: ο πρώτος, ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διαλύσει στις κάλπες τους Ποδέμος («θα τους κανιβαλίσει» είναι ο νεολογισμός που προτιμήθηκε από τον αρθρογράφο για να αποδώσει τη λεηλασία των ψήφων) και ο δεύτερος, ότι η πρόσκαιρη και ετερόκλητη συμμαχία Βάσκων και Καταλανών (η οποία στήριξε τον Σάντσεθ επί οκτώ μήνες) δεν θα επαναναληφθεί.

Ετσι νικητής των εκλογών της 28ης Απριλίου θα είναι μεν ο Σάντσεθ αλλά δεν θα κυβερνήσει, αφού το Λαϊκό Κόμμα (η ισπανική Δεξιά) θα σχηματίσει κυβέρνηση με τη βοήθεια του «ρυθμιστικού παράγοντα» που καλείται Ciudadanos και του ξενοφοβικού κόμματος Vox – μαζί αυτά τα τρία κόμματα της Δεξιάς θα στείλουν τους νικητές στην αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...