289
Μανχάταν, 10 Απριλίου. Είναι η στιγμή που ο αφροαμερικανός δικαστικός αστυνομικός περνάει «βραχιολάκια» στον Γουάισελμπεργκ | Curtis Means/Pool via REUTERS

ΗΠΑ: Νέα καταδίκη για το πρώην «πιστό σκυλί» του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 19:29
Μανχάταν, 10 Απριλίου. Είναι η στιγμή που ο αφροαμερικανός δικαστικός αστυνομικός περνάει «βραχιολάκια» στον Γουάισελμπεργκ
|Curtis Means/Pool via REUTERS

ΗΠΑ: Νέα καταδίκη για το πρώην «πιστό σκυλί» του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 19:29

Κατόπιν δίπλεπτης ακροάσεως στο δικαστήριο του Μανχάταν, ο Aλεν Γουάισελμπεργκ, πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ, καταδικάστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου σε φυλάκιση πέντε μηνών για δύο κατηγορίες περί ψευδορκίας. Ο ίδιος είχε ομολογήσει την ενοχή του τον περασμένο μήνα.

Ο Γουάισελμπεργκ κατηγορήθηκε ότι διέπραξε ψευδορκία καταθέτοντας σε αστική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, περί παραποίησης αξίας ακινήτων με στόχο την εξαπάτηση δανειστών και ασφαλιστών. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, υπάλληλοι της δικαστικής αστυνομίας οδήγησαν τον καταδικασθέντα εκτός αιθούσης, με χειροπέδες.

Αυτή είναι η δεύτερη ποινή που επιβάλλεται στον επί μακρόν στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Το 2023 ο 76χρονος Γουάισελμπεργκ εξέτισε περίπου τρεις μήνες στη φυλακή της Νέας Υόρκης, καθώς παραδέχτηκε ότι συμμετείχε επί 15 έτη σε σχέδιο φορολογικής απάτης από πλευράς του Οργανισμού Τραμπ.

Σε δυο παλαιότερες καταθέσεις του στους εισαγγελείς, ο καταδικασθείς παραδέχτηκε ότι είπε και ψέματα για τον ρόλο που έπαιξε στη σύνταξη των οικονομικών δηλώσεων του Τραμπ. Είναι η υπόθεση για την οποία ο Τραμπ τιμωρήθηκε με το αστρονομικό πρόστιμο των 454 εκατ. δολαρίων (έχει ασκηθεί έφεση). Πρόστιμο 1,1 εκατ. δολαρίων είχε επιβληθεί και στον Γουάισελμπεργκ. Ο Γουάισελμπεργκ συνεργάστηκε με την οικογένεια Τραμπ επί μισόν αιώνα.

Η σειρά του Τραμπ για την πορνοστάρ

Την επόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η ποινική δίκη εις βάρος του Τραμπ για την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε ο πρώην δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της πριν από τις εκλογές του 2016. Η υπόθεση αφορά παλιά ερωτική σχέση που η Ντάνιελς είχε με τον Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και στις 34 κατηγορίες και εξακολουθεί να αρνείται πεισμόνως ότι υπήρξε ερωτική επαφή του με την Ντάνιελς (κατά κόσμον Στέφανι Κλίφορντ). Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα καθίσει στο εδώλιο ποινικού δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...