574
Ο Γκλεν Γιάνγκιν πανηγυρίζει τη νίκη του μαζί με τους υποστηρικτές του | REUTERS/ Jonathan Ernst

ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς στη Βιρτζίνια

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 11:38
Ο Γκλεν Γιάνγκιν πανηγυρίζει τη νίκη του μαζί με τους υποστηρικτές του
|REUTERS/ Jonathan Ernst

ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς στη Βιρτζίνια

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 11:38

Μεγάλη ήττα για τους Δημοκρατικούς θεωρείται η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου για το αξίωμα του κυβερνήτη στην πολιτεία Βιρτζίνια, Γκλεν Γιάνγκιν, τη στιγμή μάλιστα που είχαν εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού αντιπάλου του, τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και η Κάμαλα Χάρις, οι οποίοι είχαν δώσει ομιλίες στο πλάι του Τέρι Μακόλιφ.

Η νίκη του Γιάνγκιν κρούει το καμπανάκι για τους Δημοκρατικούς, σε μία περίοδο που η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έχει σημειώσει μεγάλη πτώση, ένα χρόνο πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές υψηλού ρίσκου για το κόμμα του, που κινδυνεύει να χάσει την ισχνή πλειοψηφία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την ισοπαλία στις έδρες στη Γερουσία.

Με τα τρία τέταρτα των ψήφων καταμετρημένα, ο 54χρονος Γιάνγκιν, επιχειρηματίας χωρίς πολιτική εμπειρία, προηγείτο με διαφορά οκτώ μονάδων του 64χρονου Μακόλιφ, πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνιας (2014-2018).

Ο Μακόλιφ επισήμανε ότι μένουν ακόμη πολλές ψήφοι να καταμετρηθούν, προσθέτοντας πως κάθε ψηφοφόρος αξίζει να ακουστεί η φωνή του.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με σχεδόν 1,2 εκατ. ψήφους να κατατίθενται εκ των προτέρων, αριθμό εξαπλάσιο από το 2017, όταν είχε εκλεγεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ραλφ Νόρθαμ.

«Εδώ και καιρό αυτή δεν είναι πλέον προεκλογική εκστρατεία, έχει γίνει κίνημα του οποίου ηγείστε όλοι εσείς», ανέφερε ο Γιάνγκιν απευθυνόμενους στους οπαδούς του, αφού έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

Αν και ο Μπάιντεν δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται βαρόμετρο για την υποστήριξη της πολιτικής του εκάστοτε προέδρου.

«Θα νικήσουμε» τις εκλογές αυτές, έστω κι αν είναι «αμφίρροπες», διαβεβαίωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος από τη Βρετανία, όπου συμμετέχει στην COP26, λίγο προτού κλείσουν οι κάλπες, καλώντας τους υποστηρικτές της παράταξής του να «πάνε να ψηφίσουν».

Ο Τέρι Μακόλιφ μιλά στους οπαδούς του, το βράδυ των εκλογών (REUTERS/Tom Brenner)
Η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ

Η δημοτικότητα του Μπάιντεν μειώθηκε μετά τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και καθώς τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για δημόσιες επενδύσεις –το ένα για τις υποδομές, το άλλο για την κοινωνική πρόνοια και το κλίμα– παραμένουν μπλοκαρισμένα στο Κογκρέσο, κυρίως λόγω των διαιρέσεων των Δημοκρατικών.

Το μεγάλο αρχικό προβάδισμα του Μακόλιφ εξανεμίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες και οι δύο υποψήφιοι έδιναν μάχη στην πολιτεία που ψήφισε μαζικά τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς.

Ο Μακόλιφ, η εκλογική βάση του οποίου είναι κυρίως αστική, προειδοποίησε εναντίον της νίκης ενός Ρεπουμπλικάνου έπειτα από «τέσσερα χρόνια θεωριών συνωμοσίας και εξτρεμιστικής πολιτικής».

Ο Γιάνγκιν βασίστηκε στη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραμένει πολύ δημοφιλής στον λευκό, αγροτικό πληθυσμό της πολιτείας, φροντίζοντας ωστόσο να μην αναπαράγει τις πιο ακραίες θέσεις του πρώην προέδρου, ώστε να μην αποξενώσει τους πιο μετριοπαθείς και τους ανεξάρτητους.

Πολέμιος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών και ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών, ο Γιάνγκιν εστίασε στη σχολική εκπαίδευση, υποσχόμενος πως οι γονείς θα έχουν επιρροή στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Δηλώνει επίσης σφοδρός πολέμιος της «κριτικής θεωρίας περί φυλής», ρεύμα σκέψης που χαρακτηρίζει τον ρατσισμό «σύστημα» και όχι φαινόμενο που οφείλεται σε ατομικές προκαταλήψεις, μολονότι οι Δημοκρατικοί υπογραμμίζουν ότι η θεωρία αυτή δεν αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος στη Βιρτζίνια.

Εχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να απαγορεύσει στα σχολεία ορισμένα βιβλία μαύρων συγγραφέων, κάτι που αρνείται.

Το ζήτημα του ρατσισμού είναι πολύ ευαίσθητο στην πολιτεία, με βαρύ παρελθόν την εποχή της δουλείας, και γίνεται συχνά μέρος έντονων αντεγκλήσεων.

Η θέση του κυβερνήτη διακυβευόταν επίσης στις εκλογές που διεξήχθησαν στο Νιου Τζέρσεϊ. Τα πρώτα αποτελέσματα έφεραν τον Δημοκρατικό νυν κυβερνήτη Φιλ Μέρφι να δίνει κι αυτός μάχη «στήθος με στήθος» με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Τζακ Τσαταρέλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...