319
Αστυνομικοί με φόντο το επίμαχο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν | REUTERS/Thomas Peter

ΗΠΑ: Εντολή Μπάιντεν να μη μείνουν κρυφές οι έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 14:37
Αστυνομικοί με φόντο το επίμαχο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν
|REUTERS/Thomas Peter

ΗΠΑ: Εντολή Μπάιντεν να μη μείνουν κρυφές οι έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 14:37

Εχουν περάσει τρία χρόνια και τέσσερις μήνες από την πρώτη επίσημη αναφορά των κινεζικών αρχών για κρούσμα κορονοϊού, στη Γουχάν –ανεπίσημα, τα πρώτα κρούσματα εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν το καλοκαίρι του 2019 στην ίδια περιοχή.

Οι έρευνες για την προέλευση του SARS-CoV-2 συνεχίζονται, όχι μόνο από επιστήμονες, αλλά και από υπηρεσίες πληροφοριών, τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών. Οι ερευνητές πάντως, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες καθώς οι κινεζικές αρχές αρνούνται να δώσουν στοιχεία, ενώ σε όσους έχουν επιτρέψει να επισκεφτούν τη Γουχάν, όπως παλιότερα επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τους έχουν υπό στενή επιτήρηση.

Η επίσημη θέση της Κίνας ότι η πανδημία ξεκίνησε από την αγορά άγριων ζώων της Γουχάν, δεν έχει αλλάξει από το 2020.

Κάποιες έρευνες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα και άλλες ότι ο κορονοϊός «ξέφυγε» από το Ινστιτούο Ιολογίας της Γουχάν, ένα από τα πιο γνωστά επιστημονικά εργαστήρια στην Κίνα. Το τελευταίο διάστημα, οι αμερικανικές αρχές τείνουν να καταλήξουν στη δεύτερη εκδοχή (εδώ και εδώ).

Για αυτό και ο Τζο Μπάιντεν διέταξε την δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, όσον αφορά την προέλευση του κορονοϊού και το εργαστήριο της Γουχάν.

«Πρέπει να μάθουμε την προέλευση της Covid-19 και την πιθανή της σχέση με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Με τον νέο νόμο, η κυβέρνησή μου θα αποδεσμεύσει απόρρητα έγγραφα και θα δημοσιοποιήσει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Το 2021, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να ερευνήσουν σε βάθος, με κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους, την προέλευση του κορονοϊού.

Η έρευνα συνεχίζεται, είπε και τόνισε ότι θα δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία «που δεν βάζουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Το Κογκρέσο απαιτεί να συνεχιστεί η έρευνα, καθώς τα μέλη του θεωρούν ότι το Πεκίνο δεν λέει την αλήθεια.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, οι νεκροί από ή με Covid παγκοσμίως, ανέρχονται στα επτά εκατομμύρια, από τα οποία το ένα εκατομμύριο, στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...