282
|

Μη κρατικά ΑΕΙ: Ο Χαρίτσης καλεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 10:13

Μη κρατικά ΑΕΙ: Ο Χαρίτσης καλεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 10:13

Καθώς το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ περνά πλέον στην τελική ευθεία για την ψήφισή του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, προέβη σε μία ύστατη κίνηση ώστε να μη γίνει νόμος του κράτους το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, καλώντας «όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης» να συνυποβάλουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, λόγω αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, όπως επιμενει να υποστηρίζει.

Για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας απαιτούνται οι υπογραφές 50 βουλευτών.

«Υπερασπιζόμαστε σήμερα το δημόσιο πανεπιστήμιο και το Σύνταγμα της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβιάζει ανερυθρίαστα το Συνταγμα, που ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Καλούμε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας.

»Ολες οι δυναμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει»,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του στο Περιστύλιο της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος, μίλησε για «στέρεο συνταγματικό βήμα» και μάλιστα προς επίρρωση των λεγομένων του, παρέθεσε τις θέσεις κορυφαίων συνταγματολόγων που ενισχύουν με τις γνωμοδοτήσεις και την αρθρογραφία τους πλήρως την κυβερνητική άποψη, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Σκουρής Σπυρόπουλος, Δελής, για να υπογραμμίσει:

«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει και να παραμένει στάσιμη, είμαστε η τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι πως η ερμηνεία του συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...