465
|

«Η τέλεια καταιγίδα»: Τα παιδιά δεν κάνουν εμβόλια ρουτίνας λόγω Covid – «έκρηξη» αποτρέψιμων ασθενειών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 09:25

«Η τέλεια καταιγίδα»: Τα παιδιά δεν κάνουν εμβόλια ρουτίνας λόγω Covid – «έκρηξη» αποτρέψιμων ασθενειών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 09:25

Χάσμα στην εμβολιαστική κάλυψη. με εκατομμύρια παιδιά ανεμβολίαστα, εκτεθειμένα σε μολυσματικά παθογόνα, «έκρηξη» αποτρέψιμων -υπό κανονικές συνθήκες- ασθενειών.

Είναι η περιγραφή της «τέλειας καταιγίδας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, που επέφερε -εκτός των άλλων- η πανδημία του κορονοϊού.

«Η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση του παιδικού εμβολιασμού, οδηγώντας μας πάνω από μια δεκαετία πίσω», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Κέιτ O’Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων στον ΠΟΥ.

Εξαιτίας της πανδημίας, σχεδόν 23 εκατομμύρια παιδιά παρέλειψαν να κάνουν εμβολιασμούς ρουτίνας το 2020 – ο υψηλότερος αριθμός εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, τροφοδοτώντας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς, πολιομυελίτιδας και άλλων αποτρέψιμων ασθενειών, προειδοποίησαν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Η ιλαρά, μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για παιδιά κάτω των πέντε ετών, ειδικά σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας με αποδυναμωμένα συστήματα υγείας. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε ένα παιδί για ολόκληρη τη ζωή του.

Το χάσμα στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη έχει δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα», αφήνοντας περισσότερα παιδιά ευάλωτα σε μολυσματικά παθογόνα, καθώς πολλές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς που είχαν τεθεί για την καταπολέμηση της Covid-19, ανέφεραν ο ΠΟΥ και η UNICEF σε μια ετήσια έκθεση τους.

Δέκα χώρες, με πρώτες την Ινδία και τη Νιγηρία, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των

Το μεγαλύτερο ποσοστό των 22,7 εκατομμυρίων παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν ή που εμβολιάστηκαν ανεπαρκώς κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (εμβόλιο DTP) το 2020, εντοπίζεται σε δέκα χώρες, με πρώτες την Ινδία και τη Νιγηρία.

Πρόκειται τονίζεται στην έκθεση, για 3,7 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα από ό,τι το 2019 και ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 2009

Μεγάλης κλίμακας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς που προκαλούν αναστάτωση έχουν καταγραφεί ήδη στο Αφγανιστάν, το Μαλί, τη Σομαλία και την Υεμένη, σημειώνεται στην έκθεση.

Περίπου 22,3 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν πέρυσι την πρώτη τους δόση εμβολίου κατά της ιλαράς – παρόλο που υπήρχε πιθανώς σημαντική αλληλεπικάλυψη με εκείνα που δεν είχαν κάλυψη DTP – το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης κατά της θανατηφόρας νόσου μετά το 2010.

Καταγράφεται «ανησυχητική αύξηση» του αριθμού των παιδιών που δεν έλαβαν καμία δόση οποιουδήποτε εμβολίου, αριθμός που αυξήθηκε στα 17,1 εκατομμύρια πέρυσι από 13,6 εκατομμύρια, τόνισε ο Επχρέμ Λεμάνγκο, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων της UNICEF.

«Το 2021 έχουμε δυνητικά μια τέλεια καταιγίδα έτοιμη να συμβεί και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτήν την τέλεια καταιγίδα για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Τον κρούουμε τώρα», τόνισε από την πλευρά της  η O’Μπράιαν.

Ο ΠΟΥ έχει προτρέψει χώρες να μην άρουν πρόωρα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς αρχίζουν να εξέρχονται από την πανδημία.

«Αλλά αν αυτό συμβαίνει – και καθώς αυτό συμβαίνει – θα δούμε όλο και περισσότερη μετάδοση παθογόνων που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν προληφθεί με εμβολιασμό», κατέληξε η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων στον ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...