517
Η Σκάρλετ Γιόχανσον σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη | Arturo Holmes/WireImage

Η Σκάρλετ Γιόχανσον εναντίον εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 14:52
Η Σκάρλετ Γιόχανσον σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη
|Arturo Holmes/WireImage

Η Σκάρλετ Γιόχανσον εναντίον εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 14:52

Η Σκάρλετ Γιόχανσον κινήθηκε νομικά εναντίον μιας εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) η οποία χρησιμοποίησε σε διαφήμιση το όνομα και το ομοίωμά της χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, οι εκπρόσωποι της ηθοποιού είπαν ότι αντέδρασε με μήνυση σε μια εφαρμογή δημιουργίας εικόνων ΤΝ, που ονομάζεται «Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar», εξαιτίας μιας διαδικτυακής διαφήμισης 22 δευτερολέπτων, που εμφανίστηκε στις 28 Οκτωβρίου στην  πλατφόρμα X/Twitter και η οποία μετά την αντίδραση του δικηγόρου της σταρ αποσύρθηκε.

Το ζήτημα των ομοιωμάτων των σταρ που χρησιμοποιούνται χωρίς άδεια αναμένεται να γίνει πιο κοινό καθώς το Χόλιγουντ παλεύει με τις επιπτώσεις της ΤΝ, γράφει στους Times ο Κίραν Σάουθερν, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στο Λος Αντζελες.

Ο εκπρόσωπος της Γιόχανσον επιβεβαίωσε ότι η αμερικανίδα ηθοποιός δεν συνεργάζεται με την εφαρμογή και ότι την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος της Κέβιν Γιορν.

«Δεν τα παίρνουμε ελαφρά αυτά τα πράγματα», είπε ο Γιορν στο περιοδικό Variety. «Οπως κάνουμε συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, θα το αντιμετωπίσουμε με όλα τα ένδικα μέσα που θα διαθέτουμε», τόνισε.

Οπως αναφέρει ο Ιθαν Σάνφελντ στο Variety, η διαφήμιση αξιολογήθηκε από το περιοδικό. Ξεκινά με ένα παλιό κλιπ της Γιόχανσον από τα γυρίσματα της ταινίας «Black Widow», με υπερήρωες της Marvel. Η Γιόχανσον ακούγεται να λέει «Τι γίνεται παιδιά; Είναι η Σκάρλετ και θέλω να έρθεις μαζί μου»∙ στη συνέχεια ένα γραφικό καλύπτει το στόμα της και στην οθόνη εμφανίζονται εικόνες, που δημιουργήθηκαν από ΤΝ και μοιάζουν με την ηθοποιό.

Μια ψεύτικη φωνή, που μιμείται τη φωνή της Γιόχανσον, συνεχίζει να ακούγεται, καθώς προωθεί την εφαρμογή ΤΝ. «Δεν περιορίζεται μόνο στα άβαταρ. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε εικόνες με κείμενα, ακόμη και δικά σας βίντεο ΤΝ με τεχνητή νοημοσύνη. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το χάσετε», λέει.

Ψιλά γράμματα κάτω από την διαφήμιση αναφέρουν: «Οι εικόνες έχουν δημιουργηθεί από τη “Lisa AI”. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το άτομο». Ωστόσο, ο δημιουργός της εφαρμογής δεν απάντησε σε αίτημα του Variety για σχόλιο.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα στο Χόλιγουντ και αποτελεί βασικό λόγο για την απεργία των ηθοποιών, επισημαίνει ο Κίραν Σάουθερν στους Times.  Οι ηθοποιοί φοβούνται ότι τα ομοιώματά τους χρησιμοποιούνται χωρίς την άδειά τους και θέλουν τα στούντιο να συμφωνήσουν σε περιορισμούς της χρήσης τους. Ακόμη, η Ενωση Αμερικανών Ηθοποιών SAG-AFTRA έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να αντικατασταθούν οι ηθοποιοί που εμφανίζονται σε ρόλους χωρίς να μιλούν (π.χ. σε σκηνές δρόμου ή με μεγάλο κοινό) από την ΤΝ.

Στην ταινία «Δικός της» («Her», 2014) του Σπάικ Τζόνζι, η Σκάρλετ Γιόχανσον δεν εμφανίζεται, δάνεισε όμως τη φωνή της στη Σαμάνθα, ένα δημιούργημα ΤΝ∙ και τώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ψεύτικες διαφημίσεις ΤΝ αν και δεν είναι η πρώτη σταρ που το κάνει.

Τον περασμένο μήνα, ο Τομ Χανκς προειδοποίησε τους θαυμαστές του ότι μια διαφήμιση χρησιμοποίησε το ομοίωμά του χωρίς την άδειά του για να προωθήσει ένα οδοντιατρικό προϊόν και ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με αυτή τη δουλειά.

Επίσης, η κόρη του Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ζέλντα, είπε ότι είναι «ανησυχητικό» να ακούς ότι χρησιμοποιήθηκε η ΤΝ για να αναδημιουργήσει τη φωνή του αείμνηστου πατέρα της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...