524
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να αποχαιρετά την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Κάμερον έχει ένα ακόμη πρόβλημα να διαχειριστεί... | Photo by Toby Melville - WPA Pool / Getty Images/Ideal Images

Η νέα μάχη του Κάμερον είναι εσωκομματική

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2016, 10:21
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να αποχαιρετά την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Κάμερον έχει ένα ακόμη πρόβλημα να διαχειριστεί...
|Photo by Toby Melville - WPA Pool / Getty Images/Ideal Images

Η νέα μάχη του Κάμερον είναι εσωκομματική

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2016, 10:21

Το πρώτο μέρος της προσπάθειας του Ντέιβιντ Κάμερον για τη διαμόρφωση μίας νέας σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή με επιτυχία, αλλά οι επόμενοι τέσσερις μήνες που απομένουν ως τις 23 Ιουνίου, οπότε θα γίνει και το δημοψήφισμα, μπορεί να αποδειχτούν εξίσου -αν όχι περισσότερο- επίπονοι.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό κύμα αμφισβήτησης με έξι τουλάχιστον υπουργούς και πολλούς βουλευτές να τάσσονται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Σε αυτούς μόλις προστέθηκε και ο δημοφιλής δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, την ίδια στιγμή που η κομματική βάση είναι διχασμένη και αναζητά μια ευκαιρία να ξεσπάσει.

Σε ένα εκτεταμένο κείμενο που έγραψε για την τακτική του στήλη στην Telegraph, παρότι αρχίζει με τη φράση «Είμαι Ευρωπαίος», ο Τζόνσον περιγράφει την επιχειρηματολογία του κατά της παραμονής.

Ας μην συγχέουμε, γράφει, την Ευρώπη σαν ιδέα και σαν τόπο γέννησης του μεγαλύτερου και πλουσιότερου πολιτισμού «στον οποίο η Βρετανία θα συνεισφέρει αιώνια», με την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν πολιτικό σχέδιο. Δεν υπάρχει, συνεχίζει, τίποτα το αντιευρωπαϊκό ή ξενοφοβικό στο να ψηφίσει κάποιος υπέρ της αποχώρησης.

Παρά τα καλά λόγια του δημάρχου του Λονδίνου για την διαπραγμάτευση του Kάμερον (έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε σε σύντομο διάστημα, γράφει) οι σχέσεις τους είναι σε κακό σημείο. Τόσο κακό ώστε ενημέρωσε τον βρετανό Πρωθυπουργό για την τελική του απόφαση με ένα μήνυμα στο κινητό το απόγευμα της Κυριακής, γράφει ο Guardian.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Τζόνσον ανακοίνωσε με αγωνία, όπως είπε, και στους δημοσιογράφους την απόφασή του. Στο κενό είχε πέσει, με άλλα λόγια, η έκκληση του Κάμερον προς τον δήμαρχο σε συνέντευξη του πρώτου στο BBC το πρωί της Κυριακής να μην κάνει -και αυτός- το άλμα στο κενό που συνιστά η έξοδος της χώρας από την ΕΕ και να μην συνταχτεί, δηλαδή, με ανοιχτά ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς σαν τον Νάιτζελ Φαράζ.

Πέρα από τον Τζόνσον, έξι υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι, όπως τους καταγράφει η Telegraph, έχουν ταχτεί υπέρ της αποχώρησης: ο Μάικ Γκόουβ (Δικαιοσύνης), ο Τζον Γουίτινγκντeιλ (Πολιτισμού), ο Κρις Γκρέιλινγ (υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο), ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ (Εργασίας), η Τερέζα Βίλιερς (Βόρειας Ιρλανδίας) και η Πρίτι Πάτελ (Εργασίας).

Υπουργοί που διαφωνούν, βουλευτές που αντιδρούν, ένας δημοφιλής δήμαρχος κατά και βάση που βράζει: τα ανοιχτά μέτωπα του Κάμερον

Αυτό όμως είναι ένα μέρος του προβλήματος για τον Κάμερον. Η Guardian σε ανάλυσή της γράφει ότι η βάση του κόμματος είναι και αυτή διχασμένη και ότι το επόμενο διάστημα ως το δημοψήφισμα πρέπει να αναμένονται από τα κάτω κινήσεις δυσαρεστημένων οπαδών και υποστηρικτών του «όχι».

Σχεδόν όλα τα τοπικά παραρτήματα των Συντηρητικών με τα οποία επικοινώνησε η εφημερίδα αναφέρουν είτε ότι οι ψηφοφόροι στην περιοχή τους είναι μοιρασμένοι είτε ότι είναι αντίθετοι με την προοπτική παραμονής ή ότι ακόμη είναι δύσκολο να πει κανένας με ασφάλεια. Μόλις δύο στα 70 παρατήματα είναι υπέρ της παραμονής.

Το πώς θα εκτυλιχτεί αυτό για τον Κάμερον και το κόμμα παραμένει ζητούμενο.  Παρά το προβάδισμα στις υπέρ της παραμονής γνώμες που έδωσε η ολοκλήρωση της συμφωνίας, το ειδικό βάρος και η δημοφιλία του Τζόνσον θα ήταν πλεονέκτημα για τον Κάμερον. Η κερδισμένη μάχη των Βρυξελλών ίσως αποδειχτεί για τον Κάμερον και τους Συντηρητικούς πύρρεια και αρχή πολλών σημαντικότερων προβλημάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...