2376
Ο Ντέιβιντ Κάμερον κοιτάζει προς το μέρος του Αλέξη Τσίπρα που εμφανίζεται σκεπτικός. Το παιχνίδι του φακού με το zoom, αποτύπωσε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Σύνοδο. Σε πρώτο πλάνο το Brexit, το Προσφυγικό - το ελληνικό ζήτημα σε δεύτερο... | REUTERS

«Η πολιτική ενότητα στην ΕΕ δεν συνάδει με μονομερείς ενέργειες»

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2016, 00:00
Ο Ντέιβιντ Κάμερον κοιτάζει προς το μέρος του Αλέξη Τσίπρα που εμφανίζεται σκεπτικός. Το παιχνίδι του φακού με το zoom, αποτύπωσε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Σύνοδο. Σε πρώτο πλάνο το Brexit, το Προσφυγικό - το ελληνικό ζήτημα σε δεύτερο...
|REUTERS

«Η πολιτική ενότητα στην ΕΕ δεν συνάδει με μονομερείς ενέργειες»

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2016, 00:00

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα κρίνει την παραμονή της Βρετανίας στην Eνωση, εξελίσσεται στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία με το Λονδίνο θεωρείται συμφωνία «τώρα ή ποτέ» και παρά το γεγονός ότι τόσο ο Κάμερον, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκφράζουν την αισιοδοξία τους, πολλές από τις διαφορές παραμένουν. Ετσι, καθώς ακυρώθηκε και η μίνι Σύνοδος των 11 (με τη συμμετοχή της Τουρκίας) λόγω των βομβιστικών επιθέσεων στην Αγκυρα, το Προσφυγικό και ακολούθως το ελληνικό ζήτημα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Eτσι, αντί για… Grexit, η ΕΕ συζητούσε για την πιθανότητα ενός Brexit.

Επειτα από επτά Συνόδους Κορυφής αφιερωμένες στο θέμα της μετανάστευσης, σε λιγότερο από έναν χρόνο, οι προσδοκίες είναι χαμηλές ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν θαύματα αυτή την εβδομάδα. Αλλωστε, πρόκειται για μια κρίση που έχει δοκιμάσει τις ευρωπαϊκές αξίες, έχει ταρακουνήσεις τις συμμαχίες, έχει οδηγήσει στη δημιουργία φρακτών και έχει επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν.

Οι ηγέτες της ΕΕ, όμως, δείχνουν αποφασισμένοι να δείξουν πως έχει σημειωθεί πρόοδος. Το σλόγκαν είναι η «εφαρμογή» και αυτό αποτελεί το διακύβευμα της Συνόδου στις Βρυξέλλες: να κάνει τις χώρες να εφαρμόσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Στην πορεία ανέκυψαν διάφορα ζητήματα, εξαιρετικά σοβαρά. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες, όπου θα είχε τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Τσίπρα για το Προσφυγικό, μετά το μακελειό στο κέντρο της Αγκυρας. Ετσι, ως βασικό θέμα, πρώτο στην ατζέντα των Βρυξελλών, έμεινε η παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος είναι κομβικό σημείο για συμφωνία ή ρήξη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου Μάρτιν Σουλτς, για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας. Την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του Προσφυγικού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος θα δοκιμάσει -τόσο τώρα, όσο και μελλοντικά- το θάρρος των ηγετών, την υπομονή, αλλά και τη θέλησή τους να εξευρεθεί λύση σε δύο ζητήματα που απειλούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: το Brexit και τη μεταναστευτική κρίση.

Διαβάστε τι συζητήθηκε, τι ειπώθηκε και τι δηλώθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη», είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός

«Η λύση του Προσφυγικού δεν είναι να οικοδομούμε φράκτες», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, «καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα: τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στη νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της», πρόσθεσε και τόνισε: «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους “α λα καρτ”».

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZJndl31f14Y

Στην αντίφαση ανάμεσα στο δόγμα για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην Ε.Ε. και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit. O Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «Εver closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι την εξυπηρετεί και η συζήτηση δεν γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

Στην κουβέντα Μέρκελ-Τσίπρα παρενέβη και ο φρανσουά Ολάντ. Αποφασίσαν την παρασκευή (σήμερα) να έχουν μί τριμερή συνάντηση, πιθανότατ αγι ατο Προσφυγικό (Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC)
Στην κουβέντα Μέρκελ-Τσίπρα παρενέβη και ο Φρανσουά Ολάντ. Αποφάσισαν την Παρασκευή (σήμερα) να έχουν μία τριμερή συνάντηση, πιθανότατα για το Προσφυγικό (Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC)

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

Αλέξης Τσίπρας στον τσέχο πρωθυπουργό: «Μη φιλική ενέργεια η αποστολή στρατού στα σύνορα»

Λίγη ώρα μετά την προσέλευσή του, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον τσέχο ομόλογό του. Οι πληροφορίες προήλθαν από κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας το τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης των δύο πρωθυπουργών πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τσέχος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Σόμποτα είχε προσκαλέσει τον κ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση, λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε στον τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές Δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το Προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκατάστασης και της συμμετοχής του ΝΑΤΟ. Καταλήγοντας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία έχει ήδη αποστείλει αστυνομικούς στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την αποστολή τσέχων στρατιωτών.

merkel-tsipras
Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ σε κατ’ ιδίαν συζήτηση (Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC)

Το τετ-α-τετ Τσίπρα-Μέρκελ 

Σύντομο τετ-α-τετ με την Ανγκελα Μέρκελ είχε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Σύνοδο Κουρφής, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και των μονομερών ενεργειών ορισμένων χωρών στο θέμα του Προσφυγικού.

Στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στάθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι η μετανάστευση είναι το νούμερο ένα ζήτημα στην ατζέντα.

«Θα συζητήσουμε τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι ξεκάθαρο ότι θα προσπαθήσουμε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ, καθώς αυτό είναι προς όφελος των πολιτών της», τόνισε. «Δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει η συνάντηση των 11 χωρών για το Προσφυγικό, λόγω των γεγονότων στην Αγκυρα», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θα συνεχίσουμε την εντατική προσπάθεια. Το θέμα της μετανάστευσης είναι νούμερο ένα στην ατζέντα.

»Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η καταπολέμηση του δουλεμπόριου. Πρέπει να βρούμε μεθόδους για το πώς, ιδιαίτερα οι πρόσφυγες από τη Συρία, θα μπορούν με νόμιμο τρόπο να έρχονται στην ΕΕ», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή θα υπάρξει έκτακτη τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο Ολάντ με την καγκελάριο Μέρκελ. Το Προσφυγικό, πιθανότατα, θα βρεθεί στο επίκεντρο.

Κάμερον: Δεν θα δεχθώ συμφωνία που δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της Βρετανίας

«Δεν θα δεχθώ συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της Μεγάλης Βρετανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος για τη Σύνοδο Κορυφής των 28 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

«Εχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο και θα είναι δύσκολο. Θα δίνω τη μάχη για τη Μεγάλη Βρετανία. Εάν μπορούμε να λάβουμε μία καλή συμφωνία, θα τη δεχθώ. Αλλά δεν θα δεχθώ συμφωνία η οποία δεν θα καλύπτει τις ανάγκες μας. Θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό να γίνει κάτι σωστά παρά να γίνει με βιασύνη. Ωστόσο, με καλή θέληση και σκληρή δουλειά, μπορούμε να λάβουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», τόνισε ο κ. Κάμερον.

Ετσι, να προσφέρουν μια συμφωνία που θα είναι αξιόπιστη στα μάτια των Βρετανών κάλεσε τους ευρωπαίους ομολόγους του, το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Στόχος, όπως είπε, η συμφωνία αυτή να διευθετήσει «για μια γενιά» τις σχέσεις της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, τόσο ισχυρή ώστε να πείσει τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να τακτοποιήσουμε το ζήτημα για μια γενιά». Αυτά δήλωσε, περιγράφοντας την ιδανική συμφωνία στη βάση τής αρχής «ζήσε κι άσε τους άλλους να ζήσουν» («live and let live»).

Τουσκ: Συμφωνία ή ρήξη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε, με επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιη η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Κάλεσε, όμως, όλους τους ηγέτες να συμβάλουν προκειμένου να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα χάσματα. «Δεν υπάρχει ακόμη καμία εγγύηση ότι θα επιτύχουμε μια συμφωνία», υπογράμμισε στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΕ. «Εχουμε διαφοροποιήσεις σε κάποια πολιτικά ζητήματα και έχω πλήρη επίγνωση του ότι θα είναι δύσκολο να τις ξεπεράσουμε. Συνεπώς, σας προτρέπω να επιδείξετε εποικοδομητική στάση», επισήμανε ο Τουσκ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει «καλύτερη χρονική στιγμή για έναν συμβιβασμό».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αυτό «θα αποτελέσει μια ήττα τόσο για την Βρετανία, όσο και την ΕΕ και μια γεωπολιτική νίκη για όσους επιδιώκουν να μας διαιρέσουν».

Αισιοδοξία Γιούνκερ για συμφωνία με τη Βρετανία

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία στη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια σειρά ζητημάτων και είμαι πεπεισμένος ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι και στο μέλλον εποικοδομητικό και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν έγιναν λίγες ώρες προτού αρχίσει η συνεδρίαση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

French President Francois Hollande arrives to attend a bilateral meeting during a European Union leaders summit addressing the talks about the so-called Brexit and the migrants crisis, in Brussels, Belgium, February 18, 2016. REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool
(REUTERS/Stephane De Sakutin)

Ολάντ: Θέλουμε συμφωνία με Βρετανία, αλλά η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να προχωρήσει

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να εμποδιστεί από το να κινηθεί προς τα εμπρός, μολονότι πρέπει να βρεθεί λύση για το ζήτημα των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν από τη Σύνοδο.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή, θέλω η Μεγάλη Βρετανία να μείνει στην ΕΕ και θα πρέπει να φτάσουμε σε συμβιβασμό», ανέφερε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να μείνουν πιστοί στο πνεύμα της προόδου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Κανένας να μην μπορεί να σταματήσει την πρόοδο της Ευρώπης», υπογράμμισε με αιχμηρό τόνο προς το Λονδίνο ο Ολάντ.

Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να παίξει τον ρόλο της για το Προσφυγικό

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και μιλώντας για τη συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας: «Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι λογικό πως θα πρόκειται για συμφωνία που θα επιτρέπει στον Κάμερον να κερδίσει το δημοψήφισμα».

Στη συνέχεια, όμως, διερωτήθηκε: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της;».

Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο έντασης της κρίσης προσφύγων στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ελπίζει ότι η Τουρκία θα βάλει «φρένο» στη ροή μεταναστών, ωστόσο καταρτίζει σχέδια για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να φθάσει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία μόλις βελτιωθεί ο καιρός και, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η χαοτική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσω των Βαλκανίων, η ΕΕ συνεργάζεται με την Αθήνα για να εξασφαλιστεί στέγη για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Καθ’ όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. «Για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης. Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Να δώσουμε κάθε ανθρωπίνως δυνατή βοήθεια προς την Ελλάδα για το Προσφυγικό

Μιλώντας στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατέκρινε την τάση κρατών-μελών της ΕΕ να αντιμετωπίζουν την κρίση με αποκλειστική βάση τις δικές τους οπτικές γωνίες. Κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ΕΕ για να εξέλθει από το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα. Οσον αφορά στην Ελλάδα αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στη χώρα μας για να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ. Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία της ΕΕ με την κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να συντονίζεται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Φάιμαν: «Εμείς δεχθήκαμε 100.000 πρόσφυγες – Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ»

Στην προσφυγική κρίση αναφέρθηκε ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία να πρέπει να αναλάβουν το βάρος του Προσφυγικού ολόκληρης της Ευρώπης.

«Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση, αλλά πάντα κάποιος αντιτίθεται, αυτό συμβαίνει στη Δημοκρατία», είπε ο αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος συμπλήρωσε πως η χώρα του δέχθηκε 100.000 πρόσφυγες και «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εγωιστές». Καταλήγοντας, τόνισε: «Τώρα, είναι η σειρά της ΕΕ».

Πράγματι, τώρα είναι η σειρά της ΕΕ. Ετσι κύλησε η πρώτη ημέρα, η Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Ολοι, πια, περιμένουμε την Παρασκευή και τις εξελίξεις της…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...