436
Ο Ράμι Μάλεκ ως Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody» | 20th Century Fox

Η Κίνα έκοψε όλες τις ομοφυλοφιλικές σκηνές του «Bohemian Rhapsody»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 14:15
Ο Ράμι Μάλεκ ως Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody»
|20th Century Fox

Η Κίνα έκοψε όλες τις ομοφυλοφιλικές σκηνές του «Bohemian Rhapsody»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 14:15

Αλλη ταινία και όχι αυτή που έφτασε τον πρωταγωνιστή Ράμι Μάλεκ ως την κατάκτηση του εφετινού Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, θα παρακολουθήσεις αν ζεις στην Κίνα. Και αυτό, γιατί το «Bohemian Rhapsody» ψαλιδίστηκε τόσο πολύ από τις αρχές λογοκρισίας της συγκεκριμένης χώρας, κάνοντας το φιλμ να χάσει εντελώς το νόημα και τον χαρακτήρα του.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, η Κίνα λογόκρινε τουλάχιστον δέκα ομοφυλοφιλικές σκηνές από την ταινία «Bohemian Rhapsody» με θέμα τη ζωή του σπουδαίου Φρέντι Μέρκιουρι, του θρυλικού συγκροτήματος Queen.

Η ακραία αυτή λογοκρισία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολίτες που καταγγέλλουν τις αρχές για υπερβολικά μέτρα. Η ταινία για τη ζωή του διάσημου τραγουδιστή, που μεταξύ πολλών άλλων αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρό gay icon παγκοσμίως, ξεκίνησε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και έχει ήδη κάνει εισπράξεις οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κινεζική κινηματογραφική εταιρεία Alibaba Pictures.

Αλλά από το φιλμ απουσιάζουν τρία κρίσιμα λεπτά σκηνών, μεταξύ των οποίων, ένα κοντινό πλάνο που δείχνει τον Μέρκιουρι να κουνάει ρυθμικά τους γοφούς του πάνω στη σκηνή και ένα άλλο πλάνο με ένα φιλί που δίνει σε έναν άνδρα σε ένα πάρτι.

«Ουσιαστικά είναι σα να έχει κοπεί ολόκληρη η ταινία, αν και στην πραγματικότητα λείπουν μόνο τρία λεπτά», σχολίασε ένας χρήστης του Weibo. «Η ταινία από μόνη της δεν επιχειρεί να τονίσει κάτι, αλλά όταν σκοπίμως κόβονται σκηνές, το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο», έγραψε ένας άλλος.

Η αρμόδια αρχή της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει. Η ταινία εξιστορεί τη ζωή του τραγουδιστή από το 1970 που σχηματίστηκε το συγκρότημα μέχρι το 1985.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Κίνα και σε κάποιες πόλεις υπάρχουν πολυάριθμες γκέι κοινότητες, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι συντηρητικές απόψεις ορισμένων έχουν προκαλέσει την λήψη αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση.

Από το 2012 η Κίνα έχει αυξήσει τα μέτρα λογοκρισίας του περιεχομένου που θεωρεί ότι παραβιάζει τις αποκαλούμενες βασικές σοσιαλιστικές αξίες υπό τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, είτε πρόκειται για video games, για μουσική ή για κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ομως οι κινεζικές αρχές λογοκρισίας είναι συχνά απρόβλεπτες ως προς το τι θεωρούν βία, πορνογραφία και «ευαίσθητα» πολιτικά θέματα. Για παράδειγμα, σε μία άλλη ταινία, που μάλιστα απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας στα εφετινά Οσκαρ, το «Πράσινο Βιβλίο», οι γκέι σκηνές δεν αφαιρέθηκαν όταν κυκλοφόρησε στην Κίνα αυτόν τον μήνα.

Αλλά ο Σι Γιεντόνγκ, ένας αναλυτής ταινιών με έδρα το Πεκίνο, θεώρησε αναπάντεχο και το ότι το «Bohemian Rhapsody» εγκρίθηκε από τις αρχές λογοκρισίας της χώρας υπό τις παρούσες συνθήκες. «Η λογοκρισία εντείνεται όλο και περισσότερο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση», εξήγησε ο ίδιος. Και αυτό, βλάπτει σοβαρά την τέχνη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...