505
Σε υπόθεση-θρίλερ εξελίσσεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ | .

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: νέο θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2016, 12:47
Σε υπόθεση-θρίλερ εξελίσσεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ
|.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: νέο θρίλερ με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2016, 12:47

Η ιστορία με την Cosco δεν προσέφερε την απαραίτητη γνώση στην κυβέρνηση. Ετσι, τώρα, το θρίλερ επαναλαμβάνεται και με την περίπτωση της αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.

Οι αγοραστές της αζέρικης Socar, μετά και την τροπολογία του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να περιορίσει την περιουσιακή βάση της ελληνικής εταιρείας, βρέθηκαν εξαπίνης με αποτέλεσμα να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.  «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει κάτι και εάν ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία δεν βλέπω πώς μπορεί να σωθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» δηλώνει στην εφημερίδα Τα Νέα ο επικεφαλής της SOCAR Greece, ο Ανάρ Μαμάντοφ, έπειτα από άκαρπη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Ενέργειας.

Το θέμα προέκυψε όταν ο τελευταίος κατέθεσε τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, περιορίζοντας κατά περίπου 300 – 400 εκατ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από ανακτήσιμα ποσά προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 829 εκατ. ευρώ.

Το επιχείρημα Σκουρλέτη είναι ότι ανάκτησή τους σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θα οδηγούσαν σε αυξήσεις 68% στα τέλη δικτύου, γεγονός που μεταφράζεται σε μια νέα επιβάρυνση 4%-5% για τη βιομηχανία.

«Η SOCAR που έχει επιλεγεί να αγοράσει το 66% θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ και θα πάρει το 66% από την ανακτήσιμη διαφορά των 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ. Δηλαδή δίνεις 400 εκατ. ευρώ, παίρνεις 547,14 εκατ. ευρώ. Είναι λογικός ένας τέτοιος κανονισμός;» διερωτήθηκε χθες από τη Βουλή ο Σκουρλέτης.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη ανάγνωση, αυτή των Αζέρων. «Δεν αληθεύει ότι θέσαμε ποτέ ζήτημα αυξήσεων 68% στα τιμολόγια, το υπουργείο το γνωρίζει, το είχαμε εξαρχής ενημερώσει ότι θα ακολουθήσουμε πολιτική χαμηλών τελών» εξηγεί το στέλεχος της SOCAR. «Αλλού είναι το πρόβλημα, ότι ψαλιδίζοντας τα ανακτήσιμα ποσά περιορίζεται η περιουσιακή βάση της εταιρείας, απομειώνεται σημαντικά η αξία της και άρα αλλάζουν τα δεδομένα και ως προς το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχαμε αρχικά προσφέρει» προσθέτει ο Μαμάντοφ.

Στην ουσία, μία αύξηση της τάξης των 80 λεπτών (σ.σ.: τόσο μεταφράζεται η επιβάρυνση), απειλεί να τινάξει στον αέρα μία ιδιωτικοποίηση 400 εκατ. ευρώ, όπως λένε πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία.

Είτε πρόκειται για διαπραγματευτικό όπλο είτε όχι, η δήλωση του αζέρου αξιωματούχου αμφισβητεί για πρώτη φορά επισήμως τη δυνατότητα συνέχισης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Αγνωστη είναι και η στάση της ιταλικής SNAM, η οποία έχει συμφωνήσει με τους Αζέρους να πάρει το 17% του ΔΕΣΦΑ και έτσι να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν να μην έχει μία εταιρεία εκτός ΕΕ πάνω από το 49% του διαχειριστή. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζαν προχθές το βράδυ ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και των Ιταλών, και ότι αν ψηφισθεί η τροπολογία όλα είναι ανοιχτά, ακόμη και η αποχώρηση των Ιταλών από τη διεκδίκηση του 17%.

Από την πλευρά του πάντως ο Σκουρλέτης υποστήριξε ότι, όπως και η SOCAR, έτσι και οι Ιταλοί είχαν ενημερωθεί ήδη από τις 30 Ιουνίου για την τροπολογία. Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση εναντίον της SOCAR υπονοώντας ότι θέλουν να απεμπλακούν από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση «για λόγους που έχουν να κάνουν με την υποτίμηση του νομίσματός τους και με προβλήματα που έχει η ίδια η αζέρικη οικονομία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...