195
Θάλαμοι ασθενών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Η γρίπη επέστρεψε: Νεκροί 4χρονος και 70χρονη

Θάλαμοι ασθενών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Η γρίπη επέστρεψε: Νεκροί 4χρονος και 70χρονη

Περίπου δύο χρόνια είχε να καταγραφεί κρούσμα της γρίπης στην Ελλάδα, καθώς η κυκλοφορία του ιού είχε σταματήσει, λόγω των μέτρων προφύλαξης που εφαρμόζονταν για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, φέτος ο ιός της γρίπης επέστρεψε και τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 44 κρούσματα σε όλη τη χώρα και όλα ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΑΠΘ), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 43 κλινικά δείγματα. Τα 16 προέρχονταν από νοσοκομεία και 27 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Τα 12 (27,9%) από αυτά βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης.

Δυστυχώς, δεν ήταν όλα τα περιστατικά ήπια, καθώς την τελευταία εβδομάδα δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για ένα αγόρι μόλις 4 ετών και μία ηλικιωμένη 70 ετών. Και οι δύο είχαν εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και ξεκίνησε η εργαστηριακή ανάλυση της περιόδου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 488 κλινικά δείγματα γρίπης (128 από νοσοκομεία και 360 από τα δίκτυα παρατηρητών νοσηρότητας). Τα 44 (9%) από αυτά ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α (Η3Ν2).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...