706
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρεται στις αξίες της ΕΕ υπό το βλέμμα του Ματέους Μοραβιέτσκι (δεξιά), στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τρίτη | Ronald Wittek/Pool via REUTERS

Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Πολωνία: «Η Κομισιόν θα αναλάβει δράση»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 13:27
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρεται στις αξίες της ΕΕ υπό το βλέμμα του Ματέους Μοραβιέτσκι (δεξιά), στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τρίτη
|Ronald Wittek/Pool via REUTERS

Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Πολωνία: «Η Κομισιόν θα αναλάβει δράση»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 13:27

Τις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπενθύμισε στον πολωνό πρωθυπουργό η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας ενώπιόν του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  προειδοποίησε από το Στρασβούργο ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των «κοινών αξιών» της ΕΕ μετά την προκλητική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

«Είμαι πολύ ανήσυχη (…) αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση θέτει σε αμφισβήτηση τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες. Η Κομισιόν θα αναλάβει δράση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον των ευρωβουλευτών, που ζητούν την υιοθέτηση σκληρής γραμμής κατά της Βαρσοβίας και παρουσία του Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι η Πολωνία απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» και τόνισε ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για την Βαρσοβία.

«Απορρίπτω την γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού. Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη-μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι για να δικαιολογήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του.

Η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αποτελεί sine qua non όρο για την ένταξη ή την συνέχιση της συμμετοχής ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: «Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις για το κράτος δικαίου»

Το τέλος του κράτους δικαίου θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, λίγες ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της Πολωνίας.

«Η Ευρώπη δεν θα δεχθεί το τέλος του κράτους δικαίου. Η Ευρώπη θα πεθάνει από μία τέτοια εξέλιξη.. .η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί με βάση την δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό και το κράτος δικαίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο.

«Θα πρέπει να το αντιληφθούμε, όχι μόνο τα μέλη που σέβονται το κράτους δικαίου, αλλά και σε μέρη όπου η αντίληψη είναι ότι το κράτος δικαίου δεν είναι και τόσο σημαντικό. Αν αμφισβητήσεις το κράτος δικαίου, έχεις κάποιο λόγο για να το κάνεις. Και ο λόγος αυτός είναι η διατήρηση της εξουσίας», τόνισε.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς ως προς το κράτος δικαίου. «Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις», προειδοποίησε.

«Πρέπει να μιλήσουμε, αλλά δεν βλέπω χώρο για συμβιβασμούς… Στο τέλος αυτού του διαλόγου, πρέπει να υπάρξει μία σαφής ομολογία για αυτά επί των οποίων δεσμευθήκαμε όταν ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες», προειδοποίησε ο Ροτ.

Στον αέρα το πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης

Και, ενώ η έγκριση του πολωνικού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης εκκρεμεί, ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» από την Βαρσοβία σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν φέρει αντιμέτωπη την Πολωνία με τις Βρυξέλλες.

«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε το πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης. Πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις αυτές να αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αρα περιμένουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα γι’ αυτό. Η ανάλυση θα συνεχισθεί», είπε προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο.

Η Πολωνία βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια, εξαιτίας των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε το κυβερνών Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) παραβιάζοντας κατάφωρα την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης και την αρχή διάκρισης των εξουσιών.

Αυτή η σύγκρουση κορυφώθηκε στις 7 Οκτωβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας. Το ανώτατο δικαστήριο, στελεχωμένο από το PiS, και άρα προσκείμενο στην πολωνική εξουσία, έκρινε ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών «ασύμβατα» με το πολωνικό σύνταγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως τοποτηρητής των ευρωπαϊκών συνθηκών, ετοιμάζει την απάντησή της.

Η Φον ντερ Λάιεν παρέθεσε σήμερα τις εναλλακτικές. Η Κομισιόν μπορεί να εκκινήσει ακόμη μία διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας, που μπορεί να καταλήξει σε προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τον Ιανουάριο έχει επίσης στην διάθεσή της έναν μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου από κάθε κράτος-μέλος.

Οι επίμαχες δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία οδήγησαν επίσης την Κομισιόν να εκκινήσει τον Δεκέμβριο 2017 την διαδικασία του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά της Βαρσοβίας. Η διαδικασία αυτή μποορεί να οδηγήσει, θεωρητικά, στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου ενός κράτους-μέλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...