973
O Ντούσαν Βλάχοβιτς αποθεώνεται -και ανταποδίδει- από τους οπαδούς της Φιορεντίνα | EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

Η Ευρώπη στα πόδια του Ντούσαν Βλάχοβιτς

Sportscaster Sportscaster 23 Δεκεμβρίου 2021, 10:52
O Ντούσαν Βλάχοβιτς αποθεώνεται -και ανταποδίδει- από τους οπαδούς της Φιορεντίνα
|EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

Η Ευρώπη στα πόδια του Ντούσαν Βλάχοβιτς

Sportscaster Sportscaster 23 Δεκεμβρίου 2021, 10:52

Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς χρειαζόταν μόλις ένα γκολ για να καταρρίψει το ρεκόρ των 33 τερμάτων του Κριστιάνο Ρονάλντο μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος στη Serie A. Δεν το πέτυχε. Στο χθεσινό (Τετάρτη) τελευταίο ματς της Φιορεντίνα για το 2021 (1-1 στην έδρα της Ελλάς Βερόνα) ήταν «άσφαιρος», για πρώτη φορά μετά τις 6 Νοεμβρίου. Πρόλαβε, όμως, την περασμένη Κυριακή, να ισοφαρίσει αυτή τη σπουδαία επίδοση, την οποία ο πορτογάλος σούπερ-σταρ είχε καταγράψει το 2020.

Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής στα χρονικά της Φιορεντίνα δεν έχει πετύχει τόσο πολλά γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος. Ούτε ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο αργεντινός θρύλος των 90s, αλλά ούτε και ο ρέκορντμαν Κερτ Χάμριν, ο Σουηδός που το 1960 είχε σκοράρει 27 τέρματα. Ο σέρβος φορ είναι ο δεύτερος πιο παραγωγικός «γκολτζής» του 2021 στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, μετά τον τρομερό Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου (43). Και προηγείται στον πίνακα των σκόρερ του Καμπιονάτο που βρίσκεται σε εξέλιξη (2021-2022) με 16 γκολ σε 18 αγώνες. Σε 1.608 λεπτά. Στις έξι τελευταίες εμφανίσεις του έχει στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα οκτώ φορές.

Οι οπαδοί των «Βιόλα» δεν ξέρουν, πια, αν πρέπει να χαίρονται ή να λυπούνται. Διότι κάθε γκολ που πετυχαίνει αυτό το νέο «φαινόμενο» των ευρωπαϊκών γηπέδων, τον απομακρύνει όλο και περισσότερο από το «Αρτέμιο Φράνκι». Η Γιουβέντους, η Τότεναμ, η Παρί Σεν-Ζερμέν, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Αρσεναλ είναι μερικοί μόνο από τους συλλόγους που θα βάλουν τα δυνατά τους για να αποκτήσουν το «διαμάντι των Βαλκανίων», ακόμη και στη μεταγραφική περίοδο του προσεχούς Ιανουαρίου. Υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Η Νιούκαστλ, που προσφάτως γέμισε τα ταμεία της με αραβικό χρήμα (λέγεται ότι) είναι πρόθυμη να ξοδέψει για χάρη του έως και 100 εκατομμύρια ευρώ. Και ο Τσάβι τον θεωρεί ιδανικό για την Μπαρτσελόνα του, αρκεί ο πρόεδρος Λαπόρτα να καταφέρει να εξοικονομήσει το απαραίτητο ποσό.

Είναι μάλλον απίθανο, ο 22χρονος (θα τα κλείσει στις 28 Ιανουαρίου) Σέρβος να παραμείνει κάτοικος Φλωρεντίας. Ο ατζέντης του απάντησε αρνητικά στην πρόταση της Φιορεντίνα για πενταετή επέκταση του συμβολαίου του παίκτη με συνολικές αποδοχές 150 εκατομμυρίων ευρώ – τα περισσότερα χρήματα που πρόσφερε, ποτέ, σε ποδοσφαιριστή της. Ο πρόεδρος του ιταλικού συλλόγου, Ρόκο Κομίσο, το έχει πάρει απόφαση: πολύ σύντομα ο νεαρός «στράικερ» θα φοράει τη φανέλα κάποιας άλλης, πλουσιότερης ομάδας. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον παραχωρήσει όσο γίνεται πιο ακριβά.

Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς βλέπει δίχτυα – συνεχώς (EPA/CLAUDIO GIOVANNINI)

Ηδη απέρριψε προσφορά 60 εκατομμυρίων ευρώ (της Ατλέτικο). Σύμφωνα με τους Times, η τιμή εκκίνησης για την πώληση του Βλάχοβιτς θα είναι τα 85-90 εκατομμύρια ευρώ. Τεράστιο ποσό, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από σχεδόν τρία χρόνια (τον Ιανουάριο του 2018) η Φιορεντίνα τον είχε αποκτήσει (από την Παρτίζαν Βελιγραδίου) έναντι, μόλις, 2 εκατομμυρίων ευρώ. Οσο για την αμοιβή του παίκτη, αυτή θα ξεπερνά τα 230.000 ευρώ την εβδομάδα.

Ενα βιντεάκι, που «ανέβηκε» στο YouTube πριν από σχεδόν 10 χρόνια, μαρτυρά ότι ήταν σπάνιο ταλέντο από πιτσιρικάς. Τα γκολ του θυμίζουν αρκετά τον Μάρκο φαν Μπάστεν, τον θρυλικό ολλανδό επιθετικό της Μίλαν. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στα 15 χρόνια του ο τότε προπονητής της Παρτίζαν τον κάλεσε να προπονηθεί με τους άνδρες της πρώτης ομάδας, δίνοντάς του τη φανέλα με το «9». Εκείνες τις μέρες, το 2015, υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Στις 21 Φεβρουαρίου 2016 έγινε ο νεαρότερος παίκτης της Παρτίζαν που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Σερβίας. Μια εβδομάδα μετά, ο νεαρότερος που έπαιξε σε ντέρμπι Παρτίζαν – Ερυθρού Αστέρα. Και τον Απρίλιο, ο νεαρότερος σκόρερ στα χρονικά του συλλόγου: 16 ετών παιδί.

Τον Ιούνιο του 2017 υπέγραψε προσύμφωνο με τη Φιορεντίνα, το οποίο επισημοποιήθηκε στα 18α γενέθλιά του (28 Ιανουαρίου 2018). Αργησε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του Καμπιονάτο. Αρχισε να δείχνει την αξία του τη δεύτερη σεζόν του στην Ιταλία (2019-2020) και την αμέσως επόμενη ήρθε η «εκτόξευση». Στις 11 Οκτωβρίου 2020 έγινε για πρώτη φορά διεθνής, με την εθνική ομάδα Σερβίας. Δεκατέσσερις μήνες μετά, έχει συμπληρώσει 14 συμμετοχές κι έχει σκοράρει 7 γκολ – ανάμεσά τους και τέσσερα στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, που βοήθησαν τη Σερβία να πάρει την πρόκριση για το Κατάρ.

Ο πανύψηλος (1,90) Σέρβος αγάπησε τα σπορ… από κούνια. Ηταν μόλις τεσσάρων ετών όταν άρχισε να παίζει μπάσκετ, ζηλεύοντας τη δόξα του Μάικλ Τζόρνταν. Αλλά, πολύ σύντομα, τον κέρδισε το ποδόσφαιρο. Στα 6 του γράφτηκε στις ακαδημίες της Αλτινα Ζέμουν. Πριν στεριώσει στην Παρτιζάν, στα 14, πέρασε από την OFK Βελιγραδίου και τον Ερυθρό Αστέρα, που σήμερα μετανιώνει για την απόφασή του να τον αφήσει να πάει στη μισητή του αντίπαλο. Στις προπονήσεις τον συνόδευαν ο παππούς του και η αδελφή του. Οι γονείς του δεν είχαν χρόνο – δούλευαν σκληρά για να μην του λείψει τίποτα.

Ο Βλάχοβιτς είναι από εκείνους τους νέους που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Παράλληλα με τις προπονήσεις του στην Παρτιζάν διάβαζε για να γίνει γιατρός – για την περίπτωση που δεν θα τα κατάφερνε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Κι όταν βεβαιώθηκε ότι το μέλλον του είναι η μπάλα, το έριξε στη μελέτη του Μπατιστούτα, του Χάαλαντ, του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ιμπραΐμοβιτς (που είναι και το ίνδαλμά του). Ακόμη και σήμερα, που έχει «τρελάνει» την Ευρώπη με τα κατορθώματά του, βλέπει τα γκολ τους ξανά και ξανά, παρατηρώντας προσεκτικά τις κινήσεις τους. «Πρέπει να βελτιώσω τις κεφαλιές μου και τα σουτ με το δεξί», εξομολογήθηκε στους Times. «Δεν επιτρέπεται ένας φορ με το δικό μου ύψος να μη σκοράρει με το κεφάλι».

Στον ελεύθερο χρόνο του εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του στα αγγλικά και τα ιταλικά, με δάσκαλο στο σπίτι, και παρακολουθεί στην TV αγώνες ταχύτητας με μοτοσικλέτες ή τένις. Είναι «φαν» του Νόβακ Τζόκοβιτς, του πιο αναγνωρίσιμου σέρβου σπόρτσμαν. Και ούτε που το φανταζόταν ότι κάποτε θα μοιραζόταν μαζί του τους βασικούς τίτλους των αθλητικών media της χώρας του. Συνέβη κι αυτό μέσα στο ονειρεμένο –για τον Βλάχοβιτς– 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...