531
| INTIMEnews

Η Επιθεώρηση Εργασίας στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 13:17
|INTIMEnews

Η Επιθεώρηση Εργασίας στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 13:17

Ελέγχους σε χώρους εργασίας που παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

Οι έλεγχοι -αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- εστιάστηκαν σε χώρους εργασίας του αγροτικού τομέα, όπως αγροκτήματα, συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, σημεία διαλογής, κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία και ελαιοτριβεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε εκεί όπου -κατά πληροφορίες- απασχολούνται oυκρανοί εργαζόμενοι.

Οπως διευκρινίζεται, πραγματοποιήθηκαν 207 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 37 πρόστιμα, συνολικού ύψους 238.250 ευρώ. Οι έλεγχοι έγιναν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, δεδομένης της φύσης των περιστατικών, των αρμοδιοτήτων και της εμπειρίας της στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.

Επιχείρηση-«σκούπα» σε οίκους ανοχής και εννέα συλλήψεις για κύκλωμα trafficking

Την Τρίτη η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε την εξάρθρωση κυκλώματος trafficking με θύματα κοπέλες από τη Μολδαβία

Για την υπόθεση συνελήφθησαν εννέα μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων τα δύο ηγετικά.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, μαστροπείας, παραβίασης σφραγίδων και των νομοθεσιών για την προστασία από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα δύο άτομα.

Επιπλέον, προσήχθησαν επτά γυναίκες από οίκους ανοχής, εκ των οποίων δύο ταυτοποιήθηκαν ως θύματα εμπορίας ανθρώπων. Σε όλες παρασχέθηκε αρωγή και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους των ανωτέρω φορέων.

Στο πλαίσιο της έρευνες διαπιστώθηκε η εγκληματική δραστηριότητα του κυκλώματος στην προαγωγή και εξώθηση στην πορνεία αλλοδαπών γυναικών σε οίκους ανοχής που διαχειρίζονταν στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2019 προσέγγιζε και στρατολογούσε ευάλωτες γυναίκες από χώρα της ανατολικής Ευρώπης, εκμεταλλευόμενο τη δεινή οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση, ενώ με τη χρήση απατηλών μέσων για εξασφάλιση νόμιμης εργασίας στην χώρα μας, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ακολούθως, οι γυναίκες παραλαμβάνονταν και εγκαθίστανται σε διαμέρισμα, όπου διέμεναν και τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, τα οποία τις επιτηρούσαν και τις υποχρέωναν να πληρώνουν το υψηλό μηνιαίο μίσθωμα.

Με το πρόσχημα της αποπληρωμής του υπέρογκου χρέους, που όφειλαν οι γυναίκες στα μέλη του κυκλώματος λόγω της μεταφοράς τους στην Ελλάδα, τις υποχρέωναν να απασχοληθούν ως εκδιδόμενες σε τουλάχιστον έξι οίκους ανοχής, παρακρατώντας μεγάλο μέρος των εσόδων από την σεξουαλική τους εκμετάλλευση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εποχικών εργαζομένων, οι Επιθεωρητές Εργασίας διένειμαν φυλλάδια (μεταφρασμένα στις γλώσσες των εργαζομένων, από χώρες όπως η Αλβανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ουκρανία), με πληροφορίες για τα εργασιακά τους δικαιώματα, σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία.

Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων εντάσσεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2022-2025, αναφορικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και την αποδόμηση εγκληματικών δικτύων.

Παράλληλα και ανήμερα της πανευρωπαϊκής ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων (18η Οκτωβρίου), η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας ανακοινώνει ότι προχωρά σε έναρξη συνεργασίας με τον διεθνή οργανισμό Α21, ο οποίος συντάσσεται στον αγώνα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Εξετάζεται η από́ κοινού́ ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σχετικά με το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, που λαμβάνει και τη μορφή́ της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Ο Α21 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, έχοντας ενεργή παρουσία και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων δράσεων, λειτουργεί 24ωρη γραμμή πληροφόρησης (1109), όπου ο καθένας μπορεί με ασφάλεια να ενημερωθεί σχετικά και να καταγγείλει ύποπτα περιστατικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...