852
Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός στη ΝΔ | Menelaos Myrillas / SOOC

Η (δύσκολη) μετάβαση της ΝΔ στην εποχή Μητσοτάκη

Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός στη ΝΔ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Η (δύσκολη) μετάβαση της ΝΔ στην εποχή Μητσοτάκη

«Το κόμμα χρειάζεται ένα σοκ σε όλα τα επίπεδα. Επιβάλλεται η υπέρβαση του αρτηριοσκληρωτικού μηχανισμού της λεωφόρου Συγγρού, χρειάζεται ένα μετά-κόμμα, που θα υπηρετήσει τους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η άποψη ανήκει σε στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ και αποκαλύπτει τον αγώνα δρόμου, στον οποίο έχει επιδοθεί το επιτελείο Μητσοτάκη, ώστε να «μεταμορφωθεί» το κόμμα, καθώς, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, το «ατύχημα» μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι έτοιμη.

Μολονότι, το σύνθημα #fygete έχει υποχωρήσει αισθητά από την καθημερινή ρητορική της ΝΔ, το αίτημα της λεωφόρου Συγγρού για εκλογές παραμένει πάνω στο τραπέζι: «Δεν συμφωνώ με τη στρατηγική του ώριμου φρούτου, το φρούτο έχει ήδη σαπίσει. Και στη σήψη του δεν πρέπει να παρασύρει τη χώρα» επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο.

Κατά την θεώρηση του προέδρου της ΝΔ, η λεόντειος συμφωνία, που επέτυχε για την χώρα, ο κ. Τσίπρας στο πρόσφατο Eurogroup, δεν του εξασφαλίζει κατ ανάγκη την μακροημέρευση στον πρωθυπουργικό θώκο. Τουναντίον. Σύμφωνα με την άποψη, που επικρατεί στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των εξοντωτικών δημοσιονομικών μέτρων σε συνδυασμό με την αποξένωση του Μεγάρου Μαξίμου από ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και με την πολιτική απομόνωση από πρόσωπα – σύμβολα μέχρι πρότινος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αλέκος Αλαβάνος, προμηνύουν πολιτικές εξελίξεις, ου μην ραγδαίες, ακόμη και τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, το «άνετο» δημοσκοπικό προβάδισμα που απολαμβάνει πλέον η ΝΔ, όπως κατέδειξε την περασμένη Παρασκευή η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, προσθέτει έξτρα πίεση στο «καταπονημένο καραβάνι» της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πόσο έτοιμη είναι όμως η ΝΔ για να βάλει την πολιτική της σφραγίδα στην επομένη ημέρα της χώρας; Στις κλειστές συσκέψεις στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού επικρατεί αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμός. Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να «αλλάξει» εκ βάθρων το κόμμα του, προκειμένου να πείσει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πως δεν θα είναι ακόμη ένας μνημονιακός πρωθυπουργός, ο οποίος θα ταλανίζεται από τις ίδιες πολιτικές παθογένειες. Το πως θα επέλθουν αυτές, οι -σε κάθε περίπτωση- ριζικές αλλαγές, είναι ακόμη προς συζήτηση. Γιατί υπάρχει η άποψη, πως ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει άμεσα και χωρίς ενδοιασμούς να κόψει τον ομφάλιο λώρο με νοοτροπίες, πρακτικές, ακόμη και πρόσωπα, που έχουν πληγώσει το κόμμα στο πρόσφατο παρελθόν. Υπάρχει, όμως και η θεωρία πως οι αναγκαίες αλλαγές δεν θα πρέπει να διαταράξουν εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της παράταξης, υπό τον φόβο μιας οιονεί εσωστρέφειας, που μπορεί να δώσει πολύτιμες ανάσες στον κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ θα πρέπει να βρεθεί με τρόπο ξεκάθαρο απέναντι στο «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ», ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κονταροχτυπηθεί και με στελέχη, που ανδρώθηκαν στην γαλάζια παράταξη. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι καθόλου τυχαία η «μομφή» του κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για τη δήλωση του περί νομίσματος, ούτε και η ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη που υπεγράφη από το σύνολο των γαλάζιων βουλευτών και στοχοποιούσε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Η ΝΔ δεν μπορεί να ανεχθεί την παραφιλολογία ότι ένα κομμάτι της, έστω και παροπλισμένο, ανέχεται την καταστροφική διακυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα – Καμμένου» επιμένουν στελέχη πολύ κοντά στον κ. Μητσοτάκη, που προϊδεάζουν πως σύντομα η γαλάζια ηγεσία θα δώσει απτά δείγματα γραφής και σε αυτόν τον τομέα.

Πώς δρομολογείται όμως η αναδιοργάνωση της ΝΔ; Το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία θα πρέπει να αποτυπωθεί και στην ανανέωση του γαλάζιου πολιτικού προσωπικού, σχολιάζουν στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Μία πρώτη «μαγιά» υπάρχει ήδη στη δεξαμενή των περίπου 700 βιογραφικών, που έχει συγκεντρώσει ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ υπάρχει η προσδοκία ότι οι προκριματικές διαδικασίες, που θα ακολουθηθούν σε κάθε νομό της χώρας, θα ανανεώσουν αισθητά την γαλάζια ανθρωπογεωγραφία, φέρνοντας την εγγύτερα στο «όραμα Μητσοτάκη». Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση της ηγεσίας της ΝΔ κατά του «κεντροδεξιού κομφορμισμού».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει τα μανίκια, κατεβαίνει στην κοινωνία, εμπιστεύεται τους ανθρώπους της παραγωγής» σημειώνουν στελέχη, που γνωρίζουν τον προεδρικό σχεδιασμό και υπερθεματίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ανατρέψει τα στερεότυπα, που συνοδεύουν τη ΝΔ και να σχηματίσει γύρω από αυτόν μία πλατιά πολιτική και κοινωνική συμμαχία, όλων όσοι ασφυκτιούν υπό την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σπάζοντας, εάν αυτό χρειαστεί, και τις διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές του πρόσφατου παρελθόντος. Οι ίδιες πηγές, πάντως, επισημαίνουν πως η δεδομένη στροφή της ΝΔ προς το Κέντρο δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις μετεγγραφές στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, που μπορεί να σηματοδοτήσουν μία «επιστροφή στο παρελθόν».

Τέλος, στο γαλάζιο επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία της παρουσίας Μητσοτάκη στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς στη ΝΔ, εκτιμούν πως η εκεί του παρουσία θα είναι η πρόβα τζενεράλε της πρωθυπουργικής του θητείας. Ήδη, η ΝΔ προσθέτει μεγαλύτερες προγραμματικές δόσεις στον πολιτικό της λόγο, με τον στόχο στο γαλάζιο στρατόπεδο να είναι πως θα εξηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια η αναλογία 4 – 2 ( ρυθμός ανάπτυξης – πλεόνασμα ), αλλά και πως θα προκύψουν οι 120.000 θέσεις εργασίας, που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...