493
Η Αναλένα Μπέρμποκ μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, όπου κατέθεσε ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους | Γιάννης Λιάκος / IntimeNews

Η Αναλένα Μπέρμποκ κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 20:36
Η Αναλένα Μπέρμποκ μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, όπου κατέθεσε ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους
|Γιάννης Λιάκος / IntimeNews

Η Αναλένα Μπέρμποκ κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 20:36

Με την ξενάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή, ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα, της πρώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ωστόσο οι λιγότεροι γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που επωμίστηκε η Γερμανία από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εκεί οι Γερμανοί κατά την ναζιστική κατοχή της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε από το Βερολίνο, πριν από την αναχώρησή της, η Αναλένα Μπέρμποκ. Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία, η Αναλένα Μπέρμποκ μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, όπου κατέθεσε ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους. «Η διατήρηση της μνήμης είναι σημαντική για εμένα, γιατί αποτελεί την προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη» τόνισε η κυρία Μπέρμποκ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Κατόπιν, επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας του Σχιστού, όπου την υποδέχθηκε κα την ξενάγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Κατά την παραμονή της στη δομή, η Γερμανίδα υπουργός συζήτησε με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή.

Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού της στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή της στα γραφεία της Frontex στον Πειραιά και σε ΜΚΟ.

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ξεκινά το πρωί της Παρασκευής με τη συνάντησή της, στις 10:30, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 11:15 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Στις 12:45, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Στη δήλωσή της από το Βερολίνο, η Αναλένα Μπέρμποκ περιγράφει την Ελλάδα ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη και κάνει λόγο για «τεράστιο έργο» της χώρα μας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτό το έργο «αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη». Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή της στην Τουρκία, που θα ακολουθήσει ευθύς αμέσως με την ολοκλήρωση των συναντήσεων της στην Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως το μήνυμά της στην Άγκυρα είναι ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα αναχωρήσει το απόγευμα της Παρασκευής για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...