745
Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη | InTimes News / mattpress / ΡΙΟ

Ο Δένδιας στην Κύπρο: Υψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 16:20
Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη
|InTimes News / mattpress / ΡΙΟ

Ο Δένδιας στην Κύπρο: Υψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 16:20

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την αμέριστη στήριξή της για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας», τόνισε από την Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «η επίλυση του Κυπριακού, σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη χώρα, ενώ ευχαρίστησε τον κύπριο ΥΠΕΞ για την τιμή που του έγινε, όπως είπε, να απευθυνθεί νωρίτερα στους επικεφαλής των Αρχών Εξωτερικού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν οι δύο άνδρες κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προτάσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κατέθεσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης: «Στηρίζουμε πλήρως αυτές τις προτάσεις, παρά την αναμενόμενη -και λυπούμαστε γι’ αυτό- απόρριψή τους από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Συμμεριζόμαστε την ρεαλιστική προσέγγισή σας όσον αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που βέβαια δυστυχώς, δεν είναι ευοίωνες. Και βέβαια απορρίπτουμε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόταση περί “λύσης δύο κρατών”, την οποία επαγγέλλονται Τούρκοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Θέλω να συγκρατήσω, αν πρέπει να βρω μια θετική ψηφίδα, ότι η συζήτηση για το νέο κείμενο Απόφασης για την ανανέωση της UNFICYP στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήχθη σε ένα συναινετικό κλίμα, παρά τη γενικότερη πόλωση που επικρατεί αυτή την περίοδο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος, όσο και στη θάλασσα, παρά το Διεθνές Δίκαιο και παρά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο υπουργός θύμισε, δε, πως «οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισχύουν» για να προσθέσει: «Αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις».

Πέρα από το Κυπριακό, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και το ουκρανικό. «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την τουρκική προκλητικότητα, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του εδάφους. Αλλά πάντα οι συζητήσεις μας δεν είναι μονοθεματικές. Εξετάσαμε και τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», επισήμανε και απευθυνόμενος στον κ. Κασουλίδη ανέφερε: «Οπως πολύ σωστά είχες την καλοσύνη να παρατηρήσεις, η Ουκρανία και η Κύπρος αποτελούν περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Ομως, εκεί σταματά η ομοιότητα. Γιατί πριν από 48 χρόνια, η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει. Και πρέπει να θυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη. Οπως επίσης δεν πρέπει να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε ότι ο αναθεωρητισμός έχει πάψει να αποτελεί αποδεκτή πρακτική και επίσης έστω και παθητικά δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί η Διεθνής Κοινότητα».

Ο ίδιος διεμήνυσε, εξάλλου, πως «τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία τήρησαν στάση αρχής. Εφαρμόζουμε και οι δύο χώρες πλήρως τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, παρά το κόστος που αυτές σημαίνουν για τις κοινωνίες μας. Γιατί για εμάς, η απόφαση αυτή αποτελεί μονόδρομο. Αφορά τις αξίες μας, αφορά τις αρχές μας, αφορά τις αξίες και τις αρχές που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τη συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας σε διάφορους τομείς: «Συζητήσαμε για τα τριμερή και τα πολυμερή σχήματα, για το 3+1 με τις ΗΠΑ, για τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με την Ινδία, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε ικανοποιημένοι και οι δύο για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης. Ξέρουμε πολύ καλά και οι δύο ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός ενσωμάτωσης της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια και είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να έρθουν σε μια στενότερη επαφή με την ΕΕ. Μπορούμε εμείς να καταστούμε καταλύτης γι’ αυτό».

Τέλος, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία, όπως είπε, να ενημερώσει «για τα διαμειφθέντα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη» και τόνισε ότι «στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα φροντίσει ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κύπρου στο ακέραιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ».

«Καταλήγω με το αυτονόητο: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού. Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και θα μου επιτρέψετε να πω και την αγάπη που κάθε φορά δέχομαι στην Κύπρο», κατέληξε στις δηλώσεις του ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News