Η αμερικανική δημοκρατία, ο Τζεφ Μπέζος και η Washington Post
Η αμερικανική δημοκρατία, ο Τζεφ Μπέζος και η Washington Post
Ο Αλεξάντερ Στίλε, αμερικανός συγγραφέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιταλικά πράγματα (ο πατέρας του ήταν ανταποκριτής της Corriere della Sera στις ΗΠΑ και o ίδιος έχει δημοσιεύσει πόνημα για τη σικελική Κόζα Νόστρα, το οποίο έγινε και τηλεσειρά), έγραψε στη Repubblica για την εκδοτική πολιτική της εφημερίδας Washington Post κατά τη νέα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.
Φυσικά, ο Στίλε καυτηρίασε την πολιτική του ιδιοκτήτη της, Τζεφ Μπέζος, αφεντικού και της Amazon, διότι το έντυπο στο οποίο επένδυσε τα χρήματά του δεν είναι τυχαίο στις ΗΠΑ, αλλά «εκ των κορυφαίων φρουρών της αμερικανικής δημοκρατίας, διάσημο για την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, που έριξε από την εξουσία τον Ρίτσαρντ Νίξον».
Επειδή ο Μπέζος είχε ρίξει το σύνθημα «η δημοκρατία πεθαίνει στο σκότος», το οποίο έγινε και μότο της Post, ο Στίλε έγραψε δηκτικά ότι «τώρα φαίνεται πως η δημοκρατία μπορεί να πεθάνει ακόμη και στο φως της ημέρας». Πώς συνέβη αυτό; Πολύ απλά επειδή ο Μπέζος υιοθέτησε τη γραμμή Τραμπ-MAGA.
«Ο ίδιος ο Μπέζος είπε ότι ‘‘καθημερινώς θα γράφουμε για να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε δύο πυλώνες, τις προσωπικές ελευθερίες και τις ελεύθερες αγορές’’ και τις αντίθετες απόψεις τις αφήνουμε σε άλλους. Τότε ο Μάρτιν Μπάρον, πρώην διευθυντής της Post που συνταξιοδοτήθηκε το 2021, χαρακτήρισε την κίνηση του Μπέζος ‘‘πράξη ακραίας δειλίας’’ και απέδωσε την επιλογή του στον φόβο που έχει για τις συνέπειες στις άλλες επιχειρήσεις του».
Ο Στίλε ανέφερε απόψεις πρώην συντακτών και αρθρογράφων της Post, οι οποίοι δήλωσαν στο βρετανικό μέσο Guardian ότι ο Μπέζος «δεν θέλει πλέον να έχει έναν ανεξάρτητο ειδησεογραφικό οργανισμό, αλλά ένα αντηχείο και πολιτικό εργαλείο που θα ωφελήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντά του». Υπενθύμισε λοιπόν ότι «κατά την περυσινή προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ ο Μπέζος παρενέβη και μπλοκάρισε άρθρο υπέρ της Κάμαλα Χάρις».
«Κατόπιν αυτών 250.000 συνδρομητές της Post ακύρωσαν τις συνδρομές τους, ενώ κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, χωρίς τον Μπέζος, οι ψηφιακές συνδρομές στην εφημερίδα είχαν φθάσει τα τρία εκατομμύρια και το μέσο είχε κερδίσει πολλά Πούλιτζερ» συμπλήρωσε ο Στίλε.
Παρακάτω ο Stille έγραψε ότι και άλλα αμερικανικά media «προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του Τραμπ». Με ποιον τρόπο το επιδιώκουν; «Το ειδησεογραφικό κανάλι MSNBC, επιχείρηση του καλωδιακό γίγαντα Comcast, έχει απολύσει αρκετές φιλελεύθερες προσωπικότητες τις τελευταίες ημέρες. Η Disney, η οποία κατέχει το δίκτυο ABC, συμφώνησε να πληρώσει στον Τραμπ 15 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει κάποια εις βάρος της αγωγή, την οποία μπορούσε να υπερασπιστεί επιτυχώς στο δικαστήριο. Ενας από τους ρεπόρτερ αυτού του μέσου είχε πει on air ότι ο Τραμπ ήταν ένοχος για βιασμό, αφού είχε καταδικαστεί για ‘‘σεξουαλική επίθεση’’ επειδή άγγιξε τα γεννητικά όργανα μιας γυναίκας».
Ο Stille επεκτάθηκε και στους ιδιοκτήτες των social media. «Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συμφώνησε να πληρώσει 25 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει άλλη αγωγή, σχετική με την απόφαση της εταιρείας να διώξει τον Τραμπ από την πλατφόρμα της, καθώς προσπάθησε να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 χρησιμοποιώντας το Facebook για να πείσει τους οπαδούς τους να παρελάσουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
»Ο Ζάκερμπεργκ προχώρησε πολύ πιο πέρα, ανακοινώνοντας ότι το Facebook δεν θα ασκεί πια εποπτεία περιεχομένου, η οποία απαγόρευε τη ρητορική μίσους, τη χρήση χυδαίας και βίαιης γλώσσας και την παραπληροφόρηση. Είπε επίσης πως ό,τι απομένει από την ομάδα συντονισμού περιεχομένου θα μετακινηθεί από τη φιλελεύθερη Καλιφόρνια στο Τέξας, Πολιτεία που ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του Τραμπ. Και, βέβαια, υπάρχει η εξαγορά του Twitter από τον Ελον Μασκ, τώρα X».
«Δεν είναι τυχαίο», σημείωσε ο Στίλε, ότι ο Μπέζος επέλεξε να ανακοινώσει τις αποφάσεις του μέσω της πλατφόρμας X, «την οποία ο Μασκ μετέτρεψε σε πολεμική μηχανή για λογαριασμό της διοίκησης Τραμπ». Και θεώρησε «πολύ ανησυχητικό» το τμήμα της ανάρτησης του Μπέζος που αναφερόταν στις εφημερίδες και έλεγε ότι πλέον δεν χρειάζεται να δημοσιεύουν άρθρα γνώμης, διότι αυτό είναι δουλειά του web, «αν και ξέρει καλά ότι τα επίσημα media τηρούν τη δέσμευση για αλήθεια και ακρίβεια διότι, αν την παραβούν, μηνύονται για συκοφαντική δυσφήμηση».
Στα social media, συνέχισε ο αρθρογράφος της Repubblica, «οι ψεύτικες ειδήσεις γράφονται και αναπαράγονται σε ποσοστό 70%, ενώ μελέτη του MIT διαπίστωσε ότι φθάνουν στους ανθρώπους έξι φορές πιο γρήγορα από τις πραγματικές ιστορίες». Διαπίστωσε, δε, ότι «κάποια οργισμένη μειοψηφία» κυριαρχεί στις πλατφόρμες, αφού «στο X μόλις το 10% των χρηστών συντάσσει το 90% των αναρτήσεων», ενώ «στο Facebook το 20% παράγει το 75% όλου του περιεχομένου».
Κατά τη γνώμη του, αυτές οι μειοψηφίες χρηστών «είναι ιδεολογικά ακραίες και κάνουν τις περιθωριακές θέσεις να φαντάζουν ως κανόνας». Επιστρέφοντας στην Washington Post, ανέφερε ότι εκεί ο διάλογος μεταξύ αναγνωστών ήταν πολιτισμένος, όμως ο Μπέζος εισήγαγε τη μία και μοναδική άποψη. Ο Στίλε σχολίασε και τη δέσμευση του Μπεζος για έμφαση στην ελεύθερη αγορά: «Μήπως θα περιλαμβάνει και καμιά σοβαρή συζήτηση για τα μονοπώλια που απολαμβάνουν εταιρείες όπως η Amazon και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες;»
Τέλος, θύμισε ότι υπό την προεδρία Τζο Μπάιντεν η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου είχε καταθέσει αγωγές κατά των εταιρειών Apple, Facebook και Google, κατηγορώντας τες ότι κατέχουν δεσπόζουσες θέσεις, που εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων εταιρειών.
Ο Stille έκλεισε το άρθρο του με αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Η Ευρώπη, με τα 450 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μόνη αρκετά μεγάλη αγορά που μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη νέα μορφή μονοπωλιακού καπιταλισμού. Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 15 δισ. δολαρίων στις Apple και Google για μονοπωλιακές πρακτικές, ενώ ο Ζάκερμπεργκ δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τον Τραμπ ως πολιορκητικό κριό για να γκρεμίσει τα πάντα: ‘‘Θα συνεργαστούμε με τον πρόεδρο για να απωθήσουμε την επίθεση των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, αφού κυνηγούν τις αμερικανικές εταιρείες και πιέζουν για περισσότερη λογοκρισία’’».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
