585
| Shutterstock

H Bild αντικαθιστά δημοσιογράφους με Τεχνητή Νοημοσύνη!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 09:56

H Bild αντικαθιστά δημοσιογράφους με Τεχνητή Νοημοσύνη!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2023, 09:56

Το πρόγραμμα είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας να γίνουν περικοπές κόστους ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η εφημερίδα να επανέλθει σε κατάσταση κερδοφορίας. Ο όμιλος στον οποίον ανήκει η Bild σκοπεύει επίσης να αναδιοργανώσει το δίκτυο τοπικών ΜΜΕ που έχει στην κατοχή του, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.

Η εφημερίδα «δυστυχώς θα πρέπει να αποχωριστεί πολλούς συναδέλφους, οι δουλειές των οποίων γίνονται πλέον από την Τεχνητή Νοημοσύνη ή άλλες αυτοματοποιημένες διαδικασίες», έγραψε στο email που απεστάλη στο προσωπικό ο όμιλος Axel Springer, ιδιοκτήτρια εταιρίεα της Bild, όπως ανέφερε ο Guardian.

Εξήγησε ότι οι ρόλοι των «δημοσιογράφων, παραγωγών εκτύπωσης, διορθωτών και photo editors δεν θα υπάρχουν πλέον όπως υπάρχουν σήμερα». Το email έφερε στη δημοσιότητα η αντίπαλη εφημερίδα, η ιστορική Frankfurter Allgemeine newspaper (FAZ).

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο επικεφαλής του ομίλου, Ματίας Ντέπφνερ, είχε πει ότι η Αξελ Σπρίνγκερ επιδιώκει να μετατραπεί σε «εταιρία καθαρά ψηφιακών ΜΜΕ». Και είχε συμπληρώσει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και εργαλεία όπως το ChatGPT θα «μπορούσαν να κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ, ή και να την αντικαταστήσουν εντελώς».

Προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν σύντομα καλύτερη στη «συγκέντρωση πληροφοριών» από τους δημοσιογράφους και είπε ότι μόνο οι εκδότες που θα δημιουργούν «το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο», όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και ο πρωτότυπος σχολιασμός, θα επιζούσαν.

Η Bild δεν μίλησε για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν τελικά να χαθούν.

Η Σπρίνγκερ δεν είναι η πρώτυη εταιρεία ΜΜΕ που καταφεύγει στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Το BuzzFeed φέτος ανακοίνωσε ότι στόχευε να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να «βελτιώσει» περιεχόμενο και διαδικτυακά κουίζ, ενώ η Daily Mirror και η Daily Express στο Ηνωμένο Βασίλειο διερευνούν επίσης τη χρήση ψηφιακών δημοσιογράφων.

Τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά εξελιγμένο κείμενο από απλές προτροπές χρηστών, παράγοντας από δοκίμια και εφαρμογές εργασίας μέχρι ποιήματα και έργα μυθοπλασίας, αλλά οι απαντήσεις τους μερικές φορές είναι ανακριβείς.

Το Men’s Journal και ο ιστότοπος τεχνολογίας Cnet χρησιμοποιούν επίσης Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία άρθρων που ελέγχονται αργότερα για την ακρίβειά τους από ανθρώπους, αν και η Cnet παραδέχθηκε τον Ιανουάριο ότι το πρόγραμμα αυτό είχε «σοβαρούς περιορισμούς», καθώς περισσότερα από τα μισά άρθρα είχαν λάθη.

Τον Απρίλιο, οι εκδότες του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Die Aktuell απέλυσαν τον εκδότη του και ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του Μίχαελ Σουμάχερ, αφού το περιοδικό δημοσίευσε μια «συνέντευξη» με τον θρύλο της Formula1 που είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από την AI. Ο Σουμάχερ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το Δεκέμβριο του 2013, όταν υπέστη εγκεφαλική βλάβη μετά από ατύχημα στο σκι. Η οικογένειά του έκανε αγωγή στο περιοδικό.

Η Bild είπε ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει «άσκοπες απολύσεις» αλλά σκοπεύει να μειώσει το κόστος του προσωπικού της, μειώνοντας τον αριθμό του στα περίπου 200 άτομα, σύμφωνα με την FAZ, ενώ η Σπρίνγκερ σκοπεύει να μειώσει τις περιφερειακές εκδόσεις από 18 σε 12. Παρόμοια μέτρα αναμένεται να λφθούν και στην άλλη μεγάλη εφημερίδα του ομίλου, την Die Welt.

Οι πωλήσεις της Bild έχουν πέσει από 4,5 εκατομμύρια που ήταν πριν δύο δεκαετίες, σε μόλις ένα εκατομμύριο και ο Ντέπφνερ κάνει διαρκώς αλλαγές για να αναστρέψει το κλίμα. Η Bild, επιπλέον όλων, έχει έρθει αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με σειρά σκανδάλων, όπως τη συγκάλυψη σεξουαλικών παρενοχλήσεων αλλά και την προσπάθεια του ίδιου του Ντέπφνερ να επηρεάσει το αποτέλεσμα των τελευταίων γενικών εκλογών.

Η Ενωσης Γερμανών Δημοσιογράφων καταδίκασε τα σχέδια της Σπρίνγκερ, προειδοποιώντας ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας στην Bild θα «σφάξουν την πιο παραγωγική αγελάδα» του ομίλου. «Η κίνηση δεν είναι μόνο αντιεπαγγελματική, είναι και πολύ βλακώδης οικονονομικά», είπε σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...