249
Ο πρίγκιπας Τζορτζ περιεργάζεται το απολίθωμα, ενώ τον παρακολουθεί ο αδελφός του Λούις. Πίσω, ο πατέρας τους Γουίλιαμ | Duke and Duchess of Cambridge/Kensington Palace/Handout via REUTERS

Γιατί η Μάλτα ζητεί από τη Βρετανία ένα απολιθωμένο δόντι καρχαρία;

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 11:33
Ο πρίγκιπας Τζορτζ περιεργάζεται το απολίθωμα, ενώ τον παρακολουθεί ο αδελφός του Λούις. Πίσω, ο πατέρας τους Γουίλιαμ
|Duke and Duchess of Cambridge/Kensington Palace/Handout via REUTERS

Γιατί η Μάλτα ζητεί από τη Βρετανία ένα απολιθωμένο δόντι καρχαρία;

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 11:33

Το δώρο του φυσιοδίφη σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο στον νεαρό πρίγκιπα Τζορτζ, γιο του Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, έχει φέρει σε αντιπαράθεση τη Μάλτα με τη Βρετανία, με την πρώτη να ζητεί την επιστροφή του.

Πρόκειται για ένα απολιθωμένο δόντι καρχαρία, ηλικίας περίπου 23 εκατ. ετών, το οποίο χάρισε την περασμένη εβδομάδα ο 94χρονος Ατένμπορο στον πρίγκιπα. Το είχε εντοπίσει ο Ατένμπορο κατά τη διάρκεια των διακοπών που έκανε στη Μάλτα στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Το δόντι είναι ενσωματωμένο σε ασβεστόλιθο και ανήκει σε μεγαλόδοντα. Πρόκειται για ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία που έφτανε ακόμη και τα 16 μέτρα σε μήκος, τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των λευκών καρχαριών που ζουν σήμερα. Τα μικρότερα απολιθωμένα δόντια μεγαλόδοντα είναι σχετικά συνηθισμένα, ωστόσο ένα τόσο μεγάλο, όσο αυτό του δώρου, είναι σπανιότερο.

Η κίνηση του Ατένμπορο εξόργισε τη Μάλτα, η οποία ζήτησε την επιστροφή του απολιθώματος για να εκτεθεί σε μουσείο, ανέφεραν οι Times.

Ο νόμος που είναι σε ισχύ στη Μάλτα (βρετανική αποικία ως το 1964) εντάσσει και τα απολιθώματα στα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας που ανήκουν στο κράτος και η εξαγωγή τους απαγορεύεται.

Η λίστα των έργων τέχνης και θησαυρών που είναι σήμερα σε βρετανικά χέρια, αλλά τα ζητούν οι χώρες προέλευσης, είναι μακρά, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ελλάδα, η Στήλη της Ροζέτας από την Αίγυπτο, το διαμάντι Κοχ-ι-νουρ από την Ινδία, αλλά και τα χάλκινα γλυπτά του Μπενίν είναι ψηλά στον κατάλογο. Για όλα η Βρετανία προβάλλει διάφορες δικαιολογίες για να μην τα επιστρέψει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...