1226
Εξυπνη η κίνηση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ να χρίσει αντιπρόεδρό του τη Νικόλ Σάναχαν: η κυρία είναι πολύ πλούσια, δηλαδή ό,τι πρέπει για την πολιτική των ΗΠΑ | Reuters / CreativeProtagon

Γιατί είναι αξιοπρόσεκτη η υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρόμπερτ Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 20:15
Εξυπνη η κίνηση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ να χρίσει αντιπρόεδρό του τη Νικόλ Σάναχαν: η κυρία είναι πολύ πλούσια, δηλαδή ό,τι πρέπει για την πολιτική των ΗΠΑ
|Reuters / CreativeProtagon

Γιατί είναι αξιοπρόσεκτη η υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρόμπερτ Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 20:15

Φτωχά παιδικά χρόνια, λαμπρές σπουδές και καριέρα, ένας γάμος και ένα διαζύγιο από δισεκατομμυριούχο και ένα ερωτικό σκάνδαλο με τον Ελον Μασκ. Ολα αυτά έχουν συμβεί στη ζωή της Νικόλ Σάναχαν μέχρι τα 38 της χρόνια. Και τώρα ήρθε η ώρα της πολιτικής.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ανακοίνωσε ότι η Νικόλ Σάναχαν από την Καλιφόρνια, δικηγόρος στον τομέα της τεχνολογίας, θα είναι η υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του, στη μάχη του για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Κένεντι, πρώην Δημοκρατικός που διεκδικεί την προεδρία ως ανεξάρτητος, έκανε την ανακοίνωση στην ιδιαίτερη πατρίδα της Σάναχαν, το Οκλαντ, την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Η 38χρονη Σάναχαν είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Αρχάρια στην πολιτική, είναι ευρέως γνωστή ως η πρώην σύζυγος του συνιδρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν. Είναι επίσης διαχειρίστρια ενός ιδρύματος που επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση της Ποινικής Δικαιοσύνης, στο περιβάλλον και στα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι η πορεία του Κένεντι προς τις εκλογές του 2024 θα είναι κομβικής σημασίας, εάν λάβει κρίσιμες ψήφους από τους δύο βασικούς υποψηφίους, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Σάναχαν περιέγραψε τον εαυτό της ως «ένα πολύ πλούσιο άτομο», αλλά εκμυστηρεύτηκε στο κοινό ότι έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια, με την οικογένειά της να βασίζεται σε κουπόνια τροφίμων για να τα βγάλει πέρα. «Ο σκοπός του πλούτου είναι να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη», είπε. Πρόσθεσε ότι ήταν ακτιβίστρια κατά του πολέμου, μια στάση που πυροδοτήθηκε από την αντίθεσή της στον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Σάναχαν, που υπήρξε βασική δωρήτρια του Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρά της για να εμπλακεί στην πολιτική ήταν να αντιμετωπίσει τη «χρόνια ασθένεια της κόρης της». Το 2020, η κόρη που απέκτησε με τον Μπριν διαγνώστηκε με αυτισμό, σύμφωνα με τους Times.

Στην πρώτη πολιτική ομιλία της, κατηγόρησε την «ηλεκτρομαγνητική ρύπανση» για την «επιδημία χρόνιων ασθενειών» και κατηγόρησε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι πιέζουν να αγοράσουν οι άνθρωποι φάρμακα που δεν χρειάζονται. Ο Κένεντι, ο 70χρονος γόνος της πιο διάσημης πολιτικής οικογένειας της Αμερικής, έχει δεχθεί πυρά για τα σχόλιά του εναντίον της φαρμακευτικής βιομηχανίας και έχει χαρακτηριστεί από τους επικριτές του ως αντιεμβολιαστής που διαδίδει ψέματα. Επί χρόνια, ισχυριζόταν ότι τα εμβόλια συνδέονται με τον αυτισμό. Η Σάναχαν, ωστόσο, αρνήθηκε ότι η ίδια είναι κατά του εμβολίου.

Παρουσιάζοντας την υποψήφιά του, ο Κένεντι την προειδοποίησε ότι τα ΜΜΕ θα στραφούν επάνω της. Η Σάναχαν, όμως, έχει ήδη εμπειρία από τη μάχη με τα ΜΜΕ.

Η ιδιωτική ζωή της βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής τον Ιούλιο του 2022, όταν η Wall Street Journal ανέφερε ότι διατηρούσε σχέση με τον Ελον Μασκ, λίγο μετά τον χωρισμό της από τον Μπριν. Τόσο η Σάναχαν όσο και ο Μασκ αρνήθηκαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.

Η Νικόλ Σάναχαν στο βήμα της εκδήλωσης του Οκλαντ στις 26 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα της ανακήρυξής της από τον Κένεντι ως αντιπροέδρου του (REUTERS/Laure Andrillon)

Η Σάναχαν ενσαρκώνει, με πολλούς τρόπους, το αμερικανικό όνειρο. Κόρη μιας κινέζας μετανάστριας και ενός πατέρα που έπασχε από σοβαρή ψυχική ασθένεια, πέρασε πράγματι πολύ φτωχικά παιδικά χρόνια στο Οκλαντ, με την οικογένειά της να τρέφεται κυρίως από κουπόνια τροφίμων της πρόνοιας.

Ο πατέρας της διαγνώστηκε με διπολική σχιζοφρένεια, όταν ο ίδια ήταν εννέα ετών. «Είχα δύο άνεργους γονείς κατά το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών μου χρόνων, οπότε όχι μόνο δεν υπήρχαν χρήματα, αλλά δεν υπήρχε σχεδόν καμία γονεϊκή καθοδήγηση. Οπως μπορείτε να φανταστείτε, με έναν ψυχικά άρρωστο πατέρα, στο σπίτι μας επικρατούσε πολύ χάος και φόβος», είχε πει η Σάναχαν σε συνέντευξή της το 2021. Θυμήθηκε τη μητέρα της να στέκεται ντροπιασμένη στην ουρά στο μπακάλικο, μετρώντας κουπόνια.

Η ίδια ήταν αποφασισμένη να ξεφύγει και δημιούργησε μια επιτυχημένη καριέρα στη Σίλικον Βάλεϊ πριν παντρευτεί έναν από τους πλουσιότερους άντρες στον κόσμο.

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Puget Sound στην Ουάσιγκτον, όπου μπήκε με υποτροφία και σπούδασε Οικονομικά και Κινεζικά, η Σάναχαν εργάστηκε ως βοηθός σε δικηγορικό γραφείο στο Σιάτλ. Επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Santa Clara το 2014 και πήρε υποτροφία για το CodeX, το Κέντρο Νομικής Πληροφορικής του Στάνφορντ.

Εκείνη την εποχή, όπως αναφέρουν οι Times, γνώρισε τον 50χρονο τότε Μπριν, σε ένα φεστιβάλ γιόγκα στη λίμνη Ταχόε. Ξεκίνησαν να βγαίνουν το 2015. «Ερωτευτήκαμε στο Στάνφορντ, τριγυρνώντας στην πανεπιστημιούπολη και μιλώντας για την Κβαντική Φυσική», έχει πει η Σάναχαν σε συνέντευξή της. «Μου έδειξε τις περιοχές όπου σύχναζε όταν ήταν εκεί ως μεταπτυχιακός φοιτητής και το μέρος όπου δημιούργησε το Google με τον Λάρι Πέιτζ».

Η Σάναχαν και ο Μπριν –ο οποίος σύμφωνα με το Forbes έχει καθαρή περιουσία 120 δισ. δολαρίων– παντρεύτηκαν το 2018 και απέκτησαν μια κόρη, η οποία διαγνώστηκε με αυτισμό το 2020. Το ζευγάρι χώρισε το 2021, πριν η ιδιωτική ζωή της Σάναχαν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούλιο του 2022 η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Μπριν είχε βάλει τέλος στη μακρόχρονη φιλία του με τον Ελον Μασκ, λόγω της υποτιθέμενης σχέσης του δισεκατομμυριούχου της Tesla με την εν διαστάσει σύζυγό του.

Η Σάναχαν περιέγραψε το σκάνδαλο ως ταπεινωτικό. «Η καριέρα μου βασίστηκε στην ακαδημαϊκή και πνευματική αξιοπιστία και έγινα ξαφνικά γνωστή διεθνώς, επειδή υποτίθεται ότι απατούσα το σύζυγό μου», είχε πει στο People. «Το να γίνεσαι γνωστός λόγω μιας σεξουαλικής σχέσης είναι ένα από τα πιο ταπεινωτικά πράγματα. Ηταν εντελώς εξουθενωτικό».

Κένεντι και Σάναχαν: ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει την αντιπρόεδρό του σε ένα κοινό που δεν θέλει τον Τραμπ, απαξιώνει όμως και τον Μπάιντεν (REUTERS/Laure Andrillon)

Τώρα, η Σάναχαν βάζει τον εαυτό της σε μια άλλη αμφιλεγόμενη θέση, ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Κένεντι. Η συμμετοχή της στην προεκλογική εκστρατεία του αποκαλύφθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, όταν η Σάναχαν είπε ότι χρηματοδότησε εν μέρει τη διαφήμιση του Κένεντι κατά τη διάρκεια του Super Bowl. Το διαφημιστικό σποτ κόστισε 7 εκατ. δολάρια, με τη Σάναχαν να συνεισφέρει τα 4 από αυτά.

Η διαφήμιση ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς περιλάμβανε εικόνες από την προεδρική εκστρατεία του Τζον Φ. Κένεντι το 1960. Ο Κένεντι, ανιψιός του δολοφονηθέντος προέδρου, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του για τη διαφήμιση.

Η Σάναχαν, εν τω μεταξύ, είπε ότι υποστηρίζει τον Κένεντι εν μέρει λόγω του σκεπτικισμού του προς την επιστήμη, κυρίως για τα εμβόλια. Η ίδια, ωστόσο, τόνισε ότι δεν ήταν αντιεμβολιάστρια. «Αναρωτιέμαι για τις συνέπειες από τα εμβόλια», έχει πει στους New York Times, προσθέτοντας ότι οι πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα εμβόλια χρειάζονται περισσότερη έρευνα. «Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει χώρος για να γίνουν αυτές οι συζητήσεις».

Από τη νέα θέση της στην αμερικανική πολιτική, το άμεσο μήνυμα της Σάναχαν προς τους αμερικανούς ψηφοφόρους ήταν να ξεφύγουν από αυτά που ήδη ξέρουν: «Μην ψηφίζετε Ρεπουμπλικάνους, μην ψηφίζετε Δημοκρατικούς, αρχίστε να ψάχνετε για κάτι άλλο», είπε.

Αρχικά, φαινόταν ότι ο Κένεντι θα έβλαπτε περισσότερο τον Τραμπ. Τον Οκτώβριο, μια δημοσκόπηση της NPR-PBS-Marist έφερε τον Μπάιντεν να προηγείται του Τραμπ με 49%-46% σε αντιπαράθεση ένας προς έναν, αλλά η διαφορά διευρύνθηκε στις επτά μονάδες, όταν στην εξίσωση έμπαινε και ο Κένεντι.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι η δυναμική έχει αντιστραφεί. Σε εθνικό επίπεδο, δημοσκόπηση της RealClearPolitics δείχνει ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με δύο μονάδες σε αντιπαράθεση ένας προς έναν, αλλά με περισσότερες από τέσσερις μονάδες όταν εμπλέκεται και ο Κένεντι.

Ο Κένεντι υποστηρίζεται από περίπου το 15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η προσπάθειά του να κατεβάσει ψηφοδέλτια σε όλες τις πολιτείες είναι εξαιρετικά δαπανηρή και εικάζεται ότι τα χρήματα της Σάναχαν θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...