371
Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας. | REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Η Χαμάς «εξετάζει» αντιπρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 23:40
Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας.
|REUTERS/Amir Cohen

Γάζα: Η Χαμάς «εξετάζει» αντιπρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2024, 23:40

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι «εξετάζει» ισραηλινή αντιπρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων.

«Η Χαμάς έλαβε την επίσημη απάντηση της σιωνιστικής κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη θέση μας που δόθηκε στους μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ στις 13 Απριλίου», δήλωσε ο Χαλίλ αλ Χάγια δεύτερος στην ιεραρχία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς για τη Γάζα. «Θα εξετάσουμε αυτή την πρόταση και θα υποβάλει την απάντησή του», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Η Χαμάς είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις 13 Απριλίου ότι κατέθεσε στους μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ την απάντησή της σε πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ, επιμένοντας στην κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν το απέρριψε

Χωρίς να απορρίψει το περιεχόμενο του σχεδίου εκεχειρίας, η παλαιστινιακή οργάνωση επανέλαβε τις «απαιτήσεις» της, δηλαδή την κήρυξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού «από όλη τη Λωρίδα της Γάζας», «την επιστροφή των εκτοπισμένων» στις περιοχές όπου διέμεναν και «την εντατικοποίηση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα.

Ομως το Ισραήλ είναι αντίθετο σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και επιμένει σε μια παύση των μαχών διάρκειας πολλών εβδομάδων, ώστε στη συνέχεια να μπορεί για παράδειγμα να διεξάγει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, ενώ αρνείται να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι λεπτομέρειες της αντιπρότασης του Ισραήλ δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως ο ισραηλινός Τύπος αναφέρθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην απελευθέρωση σε πρώτο χρόνο 20 από τους ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία

Στο μεταξύ, αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έφτασε στο Ισραήλ για να συζητήσει «το γενικό πλαίσιο για μια εκεχειρία» στη Γάζα, σύμφωνα με μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στην υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου, το al Qahera News και επικαλείται αιγύπτιο αξιωματούχο.

Εξάλλου, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε δύο στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ, «ως απάντηση στις επιθέσεις του εχθρού» εναντίον «κατοικιών αμάχων» στον νότιο Λίβανο, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων μέσα στη νύχτα, δυο εκ των οποίων ήταν μαχητές του φιλοϊρανικού κόμματος.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ «διεξήγαγαν μια περίπλοκη επίθεση με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών με εκρηκτικά και κατευθυνόμενων πυραύλων εναντίον του γενικού επιτελείου της στρατιωτικής διοίκησης του Αλ-Μανάρα και δυνάμεων του 51ου τάγματος της ταξιαρχίας Γκολάνι», ανακοίνωσε το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...