693
Φωτογραφία από το κατάστρωμα του «Dixmude» -το πλοίο του γαλλικού Στόλου που έδεσε στον Πειραιά | INTIMEnews

Γάλλος πρεσβευτής από το ελικοπτεροφόρο «Dixmude»: «Ψευτοσυμφωνία» το ΜΟU του Ερντογάν με τον Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 15:44
Φωτογραφία από το κατάστρωμα του «Dixmude» -το πλοίο του γαλλικού Στόλου που έδεσε στον Πειραιά
|INTIMEnews

Γάλλος πρεσβευτής από το ελικοπτεροφόρο «Dixmude»: «Ψευτοσυμφωνία» το ΜΟU του Ερντογάν με τον Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 15:44

Σαφή στήριξη στις ελληνικές θέσεις έναντι των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, με αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνίας, εξέφρασε ο γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το ελικοπτεροφόρο «Dixmude» -το πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (δείτε φωτογραφίες στη συνέχεια του άρθρου) που βρίσκεται ελλιμενισμένο στον Πειραιά στο πλαίσιο συμμετοχής του σε κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (εδώ).

 

Επαναβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον και τη βούληση της Γαλλίας να αναπτύξει περαιτέρω αμυντικές σχέσεις με την Ελλάδα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας χαρακτήρισε «ψευδοσυμφωνία» το MOU (Memorandum of Understanding) που υπέγραψε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη Φαγιέζ Ελ Σαράζ.

Η Γαλλία, επανέλαβε ο γάλλος πρεσβευτής, «καταδικάζει το μνημόνιο αυτό, το οποίο παραβιάζει κατάφορα το διεθνές Δίκαιο και είναι ουσιαστικά μια “ψευτοσυμφωνία”».

«Η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ειδικότερα στο θέμα της Αμυνας, και ακόμα περισσότερο λόγω αυτών που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν συνεχείς επαφές ανάμεσα στα υπουργεία ‘Αμυνας και στα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών και προσδοκούμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Γαλλία επιθυμεί πάντοτε να προσφέρει την βοήθεια της στην Ελλάδα και βεβαίως όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικός εταίρος είναι για μας η Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μεζονάβ για να συμπληρώσει:

«Η Γαλλία βοηθάει την Ελλάδα όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να μπορεί να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις διάφορες απειλές οι οποίες ενδεχομένως να υπάρξουν. Ο ρόλος της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδας είναι γνωστός, είναι ένας παλιός ρόλος και έχω να σας θυμίσω ότι πρόσφατα υπεγράφη μια σημαντική σύμβαση ανάμεσα στις δύο χώρες για τον εκσυγχρονισμό των Mirage και σύντομα θα υπογράψουμε μια παρόμοιου τύπου συμφωνία για ελικόπτερα NH90 και όπως γνωρίζετε οι χώρες μας είναι σε συζητήσεις για την ενδεχόμενη πώληση δυο νέων φρεγατών. Σκοπός μας είναι πάντα να βοηθήσουμε την Ελλάδα μετά τα δέκα χρόνια αυτών των δυσκολιών που αντιμετώπισε, ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να καταστήσει σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ετσι υπάρχει εντατικοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της Αμυνας».

 «Η παρουσία αυτού του πλοίου (του ελικοπτεροφόρου «Dixmude»)», τόνισε, «δείχνει ότι η Γαλλία θέλει να έχει παρουσία και σε αυτό το σημείο του κόσμου», για να σχολιάσει στη συνέχεια τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

O γάλλος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη  “ακτιβισμό” για να περιγράψει την τουρκική προκλητικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, αφήνοντας ανοικτό τον τρόπο αντιμετώπισής της:

«Είναι γεγονός πως η Τουρκία επιδεικνύει πρόσφατα ένα μεγάλο ακτιβισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και τίθεται θέμα να δούμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την συμπεριφορά.

»Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σσ την Τουρκία) η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Μιλάω συγκεκριμένα για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Λιβύη, το οποίο εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου μας Εμανουέλ Μακρόν, έχουμε δηλώσει ότι είναι άκυρο και δεν ισχύει. Είναι μια σαφής παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας, μια ψευτοσυμφωνία εις βάρος κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οπότε την θεωρούμε ως μη γενόμενη και πλήρως και απερίφραστα καταδικαστέα». 

Οσο για τις παραβιάσεις των Τούρκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής, υπογράμμισε πως αντιβαίνουν στο Δίκαιο της Θάλασσας, προς το δίκαιο των νησιών που δικαιούνται αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι η χώρα του θα σταθεί «στο πλάι όλων των εθνών που θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελλήνων και των Κυπρίων, τα οποία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά». «Δεν θα μιλήσω για μια ευρωπαϊκή δύναμη αλλά εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων των συμμάχων που θεωρούν αυτή την κατάσταση μη αποδεκτή», ξεκαθάρισε ο γάλλος πρεσβευτής.