325
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ | REUTERS/Yves Herman/Pool

Η Ευρώπη αναζητεί -έστω και διστακτικά- ρόλο στη διεθνή σκηνή

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 20:13
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ
|REUTERS/Yves Herman/Pool

Η Ευρώπη αναζητεί -έστω και διστακτικά- ρόλο στη διεθνή σκηνή

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 20:13

Το επιχείρημα που επανέρχεται ξανά και ξανά σε κάθε συζήτηση για την παρουσία της Ευρώπης στο διεθνές σκηνικό είναι ότι είναι εξαιρετικά υποτονική, αν δεν είναι και εντελώς απούσα. Παρά το ότι είναι δεδομένες και μόνιμες οι ελλείψεις της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, η διεθνής κατάσταση επιβάλλει μια νέα προσέγγιση.

«Η Ευρώπη πήρε ξανά τον έλεγχο», είπε μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Υπερβολή ίσως, υπάρχει όμως μια διάθεση στην Ευρώπη να διορθώσει την εικόνα της, ανέφερε ο Monde.

Η ΕΕ θέλει να εμπλακεί στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, την επιτήρηση και την παρουσία επί του εδάφους. Ευελπιστεί ότι θα επανέλθει η επιχείρηση «Sophia» που αφορούσε την παρακολούθηση της θαλάσσια κυκλοφορίας γύρω από τη Λιβύη και τυπικά ολοκληρώνεται αυτόν τον Μάρτιο.

Τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, θα οριστικοποιηθούν τα σχέδια της ΕΕ για την παρουσία της στη Λιβύη για την τήρηση του εμπάργκο όπλων, μια παρουσία είτε πολιτική είτε μεικτή, στρατιωτική και πολιτική.

Εν τω μεταξύ εν εξελίξει είναι η οργάνωση μιας αποστολής στα Στενά του Ορμούζ. Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία έχουν εκφράσει την πολιτική τους υποστήριξη προς τη Γαλλία για τη συγκρότηση της αποστολής επιτήρησης στα Στενά, από τα οποία διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που καταναλώνει ο πλανήτης.

Υπάρχει και συνέχεια, που αφορά την παρουσία της ΕΕ στην υποσαχάρια Αφρική. Η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή είναι δεδομένη, αλλά όχι αρκετή (αριθμητικά τουλάχιστον) για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Εδώ η Ευρώπη σπεύδει να καλύψει το κενό που αφήνει η σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ και των μέσων του αμερικανικού στρατού (κυρίως τα πολύτιμα drone). Με τον κλασικά ευρωπαϊκό τρόπο, για τις αποφάσεις θα χρειαστεί μία ειδική σύνοδος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο. Ως τότε, η Ευρώπη θα μπορεί να εμπλακεί και στην αποκατάσταση των θεσμών όπως και την αναπτυξιακή βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...