211
O Φρανσουά Φιγιόν ευτυχής | Reuters

Πρώτος ο Φιγιόν για το χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς, εκτός ο Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2016, 23:33
O Φρανσουά Φιγιόν ευτυχής
|Reuters

Πρώτος ο Φιγιόν για το χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς, εκτός ο Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2016, 23:33

Εκτός του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του γαλλικού συντηρητικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017 μένει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλία Νικολά Σαρκοζί, καθώς καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον σημερινό πρώτο γύρο των εκλογών. Πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σχεδόν στο 75% των εκλογικών κέντρων, ο Φιγιόν προηγείται με διαφορά των δύο κυριότερων αντιπάλων του συγκεντρώνονται 43,5%. Ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ ακολουθεί με 27,6% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με μόλις 22,1%.

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3% ο καθένας.

Ήδη ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του, ανακοινώνοντας ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Φιγιόν. Ανέφερε ακόμη ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής. Καταλήγοντας ευχήθηκε συγκινημένος «καλή τύχη στη Γαλλία».

Εάν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, παίρνει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 27 Νοεμβρίου.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.

Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση ψήφισαν 3,9-4,3 εκατομμύρια Γάλλοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...