1046
Εικόνες πολυμερούς σύμπραξης όπως αυτή, ενοχλούν πολύ στη γείτονα και η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν ενδεικτική | ΙΝΤΙΜΕnews

«Forum Philia»: Φόρουμ έχθρας «είδαν» οι Τούρκοι – «Ελλάδα και Κύπρος απειλούν την ειρήνη»!

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 09:21
Εικόνες πολυμερούς σύμπραξης όπως αυτή, ενοχλούν πολύ στη γείτονα και η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν ενδεικτική
|ΙΝΤΙΜΕnews

«Forum Philia»: Φόρουμ έχθρας «είδαν» οι Τούρκοι – «Ελλάδα και Κύπρος απειλούν την ειρήνη»!

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2021, 09:21

Σπασμωδική ήταν η αντίδραση της Αγκυρας στο «Forum Philia» που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, της υπουργού Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς επίσης -μέσω τηλεδιάσκεψης, του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν (περισσότερα εδώ).

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για φόρουμ εχθρότητας κατά της Τουρκίας και κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή!

Είναι προφανές, ότι η έντονη κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας υπό τον Νίκο Δένδια -με επιστέγασμα των προσπαθειών το Forum που συγκέντρωσε στην Αθήνα εκπροσώπους χωρών από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω)- ενοχλεί εντόνως το καθεστώς Ερντογάν που πλέον «βλέπει» παντού «εχθρούς».

«Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του φόρουμ, που όπως ειπώθηκε δεν στόχευε καμιά χώρα, στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν ήταν μια πρωτοβουλία φιλίας, όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά μια επιχείρηση να καλλιεργήσουν έχθρα κατά της Τουρκίας», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ στη σχετική ανακοίνωσή του και για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνει ότι «κανένα φόρουμ στο οποίο δεν συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, η οποία αποτελεί χώρα-κλειδί στην περιοχή, δεν θα καταφέρει να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επιτυχημένου μηχανισμού συνεργασίας και φιλίας».

«Σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια ειλικρινή και περιεκτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με την πρότασή της για διεθνή διάσκεψη, η στάση αυτή απέναντι στη χώρα μας είναι εχθρική και υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο», συνεχίζει η ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων Ελλάδα και Κύπρος κατηγορούνται  ότι «προσπαθούν να εμποδίσουν τη θετική ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία» και βασιζόμενοι στη βοήθεια άλλων απειλούν τη σταθερότητα, κάνουν πολιτική απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή!

Και με περίσσια αλαζονεία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται κατά της Ελλάδας και των άλλων συμμετεχόντων στο «Forum Philia», αναφέροντας:

«Δεν είναι μέσα στα δικά τους όρια να επικρίνουν την ανθρώπινη και βασισμένη στο δίκαιο πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή. εκείνοι που αγκαλιάζουν πραξικοπηματίες για τις δικές μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις και τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους, εκείνοι που προσπαθούν να προσπαθούν να δημιουργήσουν διάδρομο τρομοκρατίας, διαιρώντας τη Συρία και το Ιράκ και εκείνοι που σιωπούν εδώ και χρόνια στην κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν».

Η τουρκική ανακοίνωση κλείνει με ένα μήνυμα σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς επίσης προς τις χώρες που κατά την Αγκυρα «παραπλανήθηκαν» με την πρόσκλησή τους στο φόρουμ.

«Καλούμε αυτό το δίδυμο να λειτουργήσει με σύνεση και καλούμε τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στο φόρουμ να μην πέφτουν θύματα των παιχνιδιών των άλλων», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από κοντά και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που σε νέες του δηλώσεις κάλεσε την Ελλάδα να μην επιδίδεται σε κούρσα εξοπλισμών (την ώρα βέβαια που η Τουρκία έχει αγοράσει από τους Ρώσους τους S-400, ναυπηγεί τέσσερις φρεγάτες και τα γερμανικά υποβρύχια 214 με τις «ευλογίες» του Βερολίνου και προχώρα στα σχέδιά της με τα 1.000 νέα άρματα μάχης).

«Ο ανταγωνισμός που έχουν ξεκινήσει οι Ελληνες στους εξοπλισμούς δεν αρμόζει στους κανόνες καλής γειτονίας», βγήκε να δηλώσει ο Ακάρ, για να συμπληρώσει επανερχόμενος στο θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου:

«Αυτό το χρησιμοποιούν ως όπλο απειλής. Όμως η Τουρκία δεν θα σιωπά, να το ξέρουν. Κάποια νησιά δεν πρέπει να είναι στρατιωτικοποιημένα. Όμως στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά.

»Αυτό πως θα το εξηγήσετε ως σχέση καλής γειτονίας. Πως θα εξηγήσετε τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Δεν είναι δυνατόν αυτό».

«Λες και δεν υπάρχουν άλλα νησιά», παρατήρησε χαρακτηριστικά ενοχλημένος από την πρόσφατη περιοδεία Μητσοτάκη σε Ικαρία και Φούρνους,  «επισκέπτεστε τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων, 500 μέτρων. Ή σε απόσταση 3 και 5 χιλιομέτρων. Πηγαίνει η Πρόεδρος [της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου], ο Πρωθυπουργός, υπουργοί, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές οι επισκέψεις δεν πρέπει να μετατραπούν σε πρόκληση και σε επεισόδιο», διαμαρτυρήθηκε ο τούρκος υπουργός Αμνας.

Και παρουσιάζοντας την Τουρκία ως τη χώρα που απέχει από προκλήσεις και επιθυμεί τον διάλογο, κατέληξε λέγοντας: «Εμείς παρά τις προκλήσεις, την απειλητική ρητορική, την αύξηση της έντασης επιθυμούμε τις συνομιλίες και τις συναντήσεις».

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα αποτελέσματα του Forum «Philia»

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του Φόρουμ της Πέμπτης.

Η στόχευση της κυβέρνησης ήταν διπλή. Αφενός η στρατηγική συνεργασία με τις χώρες αυτές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αφετέρου η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ενδεικτική της κατάστασης, η κίνηση της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει ως αντιπερισπασμό την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κατάρ, μοναδικής συμμάχου χώρας της Τουρκίας στην περιοχή.

Οσον αφορά τη γεωπολιτική σημασία του Φόρουμ ξεχωρίζουν τρία σημεία:

Πρώτον, η συμμετοχή αραβικών χωρών της Μεσογείου, αλλά και του Κόλπου για πρώτη φορά στο ίδιο σχήμα μαζί με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως εξηγούσαν διπλωματικές πηγές, μέχρι σήμερα τα περιφερειακά σχήματα ακολουθούσαν μία διαφοροποίηση μεταξύ των μεσογειακών χωρών και των χωρών του Κόλπου. Η ελληνική πρωτοβουλία με το «Forum Philia», όμως, σσπάει αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, από τη Γαλλία και την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο.

Επιπρόσθετα, η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς και των Αραβικών χωρών με πολύ υψηλό Α.Ε.Π. (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, το σύνολο των συμμετεχόντων αραβικών κρατών έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ – χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι χώρες του Φόρουμ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS – κάτι που αρνείται επίμονα να κάνει η Τουρκία) και υποστηρίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Οπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, «δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία ως γνωστόν αποτελεί και εθιμικό Δίκαιο».

Τέλος όλες οι χώρες του Φόρουμ υποστηρίζουν μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση του Κατασταστικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε αντίθεση με τον Ερντογάν που σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει εκβιαστικά ότι δέχεται μόνο λύση δύο κρατών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...