337
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή για ομολογιακό μάθημα θρησκευτικών | INTIMEnews

Φίλης: «Σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός» η απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 13:05
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή για ομολογιακό μάθημα θρησκευτικών
|INTIMEnews

Φίλης: «Σκοταδισμός, μεσαίωνας και αναχρονισμός» η απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 13:05

Απόφαση που γυρίζει τη χώρα στον «σκοταδισμό, τον μεσαίωνα και τον αναχρονισμό» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος οτι παρά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν τίθεται κίνδυνος αλλαγής του μαθήματος στα σχολεία.

Σε δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής ο κ. Φίλης σημείωσε πως η απόφαση  ελήφθη κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, κατηγορώντας το ΣτΕ ότι «υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών». Πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος.

«Το Σύνταγμα», τόνισε, «λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ΄Δημοτικού ως την Γ’ Λυκείου. Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι αυτό το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση».

«Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που επικαλείται η απόφαση, δεν λέει ότι τα θρησκευτικά πρέπει να είναι ομολογιακό μάθημα αλλά αντίθετα ότι πρέπει να διδάσκονται όλα τα δόγματα και να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας», σημείωσε επί της απόφασης ο πρώην υπουργός Παιδείας για να συμπληρώσει σε αιχμηρό τόνο ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση το ΣτΕ μετατρέπεται «από ανώτατο πολιτειακό όργανο σε όργανο που αποφασίζει για την εκπαίδευση και ένα όργανο που δογματίζει δηλαδή αποφασίζει ποιο δόγμα είναι».

«Προφανώς, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί οδυνηρή έκπληξη και μας προβληματίζει όλους», παρατήρησε ο πρώην υπουργός και σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για  μία απόφαση, «η οποία παρερμηνεύει ή και παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις».

Επέμεινε και πάλι ότι δεν έχει δημιουργηθεί κανένα θέμα λόγω της απόφασης, δεδομένου ότι «το μάθημα των νέων Θρησκευτικών γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά στα σχολεία» και κατέληξε λέγοντας:

«Το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, να έχουμε κατηχητικά στα σχολεία», αντίθετα, «το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκία και δυστυχώς, η απόφαση του ΣτΕ και με το σκεπτικό της παραβιάζει την Αρχή της Ανεξιθρησκίας, δυστυχώς που το λέω. Είναι μία μεσαιωνικού τύπου απόφαση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...