977
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου (στο κέντρο) | VILLA/ IntimeSports

Φεύγει από το «Καραϊσκάκης» η Εθνική – Μένει ο Σκίμπε

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 17:59
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου (στο κέντρο)
|VILLA/ IntimeSports

Φεύγει από το «Καραϊσκάκης» η Εθνική – Μένει ο Σκίμπε

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 17:59

Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου έφερε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) στη Θεσσαλονίκη. Στα πιο σημαντικά, η απόφαση για παραμονή του Μίκαελ Σκίμπε στον πάγκο της Εθνικής αλλά και η αλλαγή έδρας.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA και έλαβε μια σειρά από αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τον τρόπο αποπληρωμής των διαιτητών και την εξόφλησή τους, το θέμα προπονητή, την σύσταση ομάδας εργασίας για να βρει χώρο για το νέο προπονητικό κέντρο των Εθνικών Ομάδων και ομάδας εργασίας για δημιουργία του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μάλιστα, ύστερα από εισήγηση του Βαγγέλη Γραμμένου, η ΕΠΟ αποφάσισε να συνεισφέρει στη στήριξη των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Δυτική Αττική. Ετσι, η ΕΠΟ θα καταθέσει 3.000 ευρώ στη μνήμη των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, σε ίδρυμα που σύντομα θα ανακοινωθεί ενώ για την ενίσχυση των πληγέντων θα διατεθεί μέρος των εσόδων του επόμενου εντός έδρας αγώνα της Εθνικής Ομάδας.

Μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία και ανακοινώθηκε επίσημα ότι η Εθνική Ανδρών φεύγει από το «Γ. Καραϊσκάκης».

«Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής έγινε σήμερα εκτός Αθηνών. Έχουμε πάρει την απόφαση η ομοσπονδία να βγει από την εσωστρέφεια. Θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις σε άλλα σημεία.  Είναι πολλά τα προβλήματα, προσπαθούμε να βάλουμε σειρά ώστε να αρχίσουμε και το κομμάτι του δημιουργικού έργου, όπως το είχαμε εξαγγείλει», ξεκίνησε ο κ. Γραμμένος που στην συνέχεια αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα.

Συγκεκριμένα, o κ. Γραμμένος μίλησε για:

Το θέμα Σκίμπε: «Η απόφαση που ελήφθη κατόπιν εισήγησής μου είναι η παραμονή του κ. Σκίμπε, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις τις οποίες θα κάνω με σχετική εξουσιοδότηση. Οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση κατόπιν ώριμης σκέψης, διότι θεωρούμε ότι ο Σκίμπε, παρά το γεγονός ότι δεν επετεύχθη η πρόκριση στο Μουντιάλ, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τη θετική συνεισφορά του. Λάβαμε υπόψη και την εισήγηση της τεχνικής επιτροπής, του κ. Βρύζα και των παικτών. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον κ.  Σκίμπε εν όψει και του EURO. Πρέπει να κλείσει σύντομα το θέμα του προπονητή, δεν μπορεί να αιωρείται».

Το ενδεχόμενο η Εθνική Ομάδα να έχει έδρα το «Καυταντζόγλειο» στάδιο ή την Τούμπα: «Μπορεί να είναι ένα από τα δύο γήπεδα ή το “Κλεάνθης Βικελίδης”. Δεν ξέρω ποιο γήπεδο μπορεί να πληροί τα κριτήρια. Θα παίξουμε και στο λεκανοπέδιο και το ΟΑΚΑ πληροί τις προδιαγραφές. Θα δοκιμάσουμε και αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό, θα κριθούμε γι’ αυτό. Δεν θα πάμε σε δέκα γήπεδα, θα γίνει επιλογή. Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το Παγκρήτιο, τα τρία μεγάλα γήπεδα της Θεσσαλονίκης θα ελεγχθούν. Πρέπει να είμαστε συμβατοί, στην προκειμένη περίπτωση, με τα κριτήρια της UEFA».

Την αιφνιδιαστική τιμωρία του Μανωλά από το πρώτο παιχνίδι των μπαράζ με την Κροατία: «Είναι πολύ αυστηρή η FIFA με τέτοια ζητήματα. Υπήρξε ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Είδαν το οπτικό υλικό και τις εκθέσεις και επέβαλαν την τιμωρία. Όλοι στεναχωρηθήκαμε με την απουσία του».

Τις φημολογούμενες προσλήψεις στην ΕΠΟ επί ημερών του: «Είναι ψέμα της πιο αχρείας μορφής. Να κάνετε όλοι το αυτονόητο, να διασταυρώνετε την πληροφορία. Έγιναν έντεκα προσλήψεις, αλλά ουδείς ρώτησε πόσοι αποχώρησαν. Ουδείς ρώτησε τι όφελος οικονομικό είχε η Ομοσπονδία με την αποχώρηση κάποιων στελεχών. Θα έπρεπε οι στενοί συνεργάτες να είναι δική μου επιλογή και δεν υπαναχωρώ από αυτή τη θέση. Αν θέλετε στοιχεία, θα δοθούν στις επόμενες πληροφορίες για να αποκαταστήσουμε τα ψεύδη με κεφαλαία γράμματα».

Την επιτροπή εποπτείας της FIFA: «Δεν θέλω να αναφέρομαι στο παρελθόν, αλλά βρήκαμε πολλά. Από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι ένα σωρό άλλα. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και η Ομοσπονδία δεν λειτουργούσε από τους αιρετούς, αλλά από τρεις – τέσσερις ανθρώπους. Μακάρι να έκαναν καλό οι αποφάσεις τους, αλλά αυτό δεν ίσχυε. Δουλεύουμε πολλές ώρες. Φιλοδοξία μας είναι να αναχωρήσει η επιτροπή εποπτείας πιο σύντομα. Υπάρχει αγαστή συνεργασία. Ρόλος της είναι να δει αν τηρείται το Καταστατικό. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει αποφάσεις. Είναι παρούσα και στα διοικητικά συμβούλια. Όταν η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (ΠΔΕ)  έβγαλε στο φως τι γινόταν, ήταν λογικό να ανησυχήσουν. Είμαστε σίγουροι ότι θα φύγει νωρίτερα».

Το καθεστώς αδειοδότησης: «Δεν έχει αλλάξει κάτι και όσα γράφονται είναι σχόλια ανεύθυνα. Το συγκεκριμένο άρθρο (52) είχε ανασταλεί με απόφαση της ΠΔΕ. Αναφερόταν το άρθρο σε καθαρή μηδενική θέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρωστάς ούτε ένα ευρώ. Δεν ισχύει. Αυτό το άρθρο ανεστάλη και στη θέση του μπήκε η βελτίωση της καθαρής αρνητικής θέσης μιας ΠΑΕ. Αυτό υιοθέτησε και η δική μας διοίκηση. Δεν αντιλαμβάνομαι τον θόρυβο που προκλήθηκε. Σήμερα ζητήσαμε και πήραμε προθεσμία από τη FIFA και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει ο κανονισμός αδειοδότησης σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι αναληθές ότι δεν θα υπάρχει υποβιβασμός. Η διάταξη υπάρχει και δεν ανακαλείται».

Τις αμοιβές των διαιτητών: «Θα καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα. Θα βάλει πλάτη η ΕΠΟ και θα μπούμε σε μια άλλη λογική αποπληρωμής. Τέλος το πανηγύρι με τις οφειλές των διαιτητών. Θα πληρώνονται και σε όποιον αρέσει».

Το ότι δεν γράφτηκε στο φύλλο αγώνα του ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ η χειρονομία του Χιμένεθ: «Έχουν γίνει τέρατα και σημεία στα ελληνικά γήπεδα. Η δική μας παράταξη φώναζε υπέρ των τακτικών δικαστών και το πετύχαμε με τη συνδρομή της Πολιτείας. Αυτός που έχει πειθαρχικά ελεγκτέα συμπεριφορά θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα. Έχουν γίνει πολύ χειρότερα πράγματα στα γήπεδα. Στο παρελθόν υπήρξαν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Το Video Assistant Refery (VAR): «Έχουμε κάνει την ανάλυση των δεδομένων, έγιναν παρουσιάσεις και τώρα είμαστε στο στάδιο του τι απαιτείται. Είναι και θέμα της Πολιτείας και των δυνατοτήτων των γηπέδων. Κινούμαστε στην κατεύθυνση της καθιέρωσης του VAR. Θα δεχθούμε και τους επιπρόσθετους εφόσον τους εγκρίνει η Σούπερ Λίγκα».

Το αν ενοχλείται από τα δημοσιεύματα ότι ο ίδιος καθοδηγείται από επιχειρηματίες: «Μάλλον έχω καταστεί στερεότυπος απαντώντας περί χαλίφηδων. Και ο Γιώργος Σπανός του Ατρόμητου είναι χαλίφης; Γιατί δεν λένε και γι’ αυτόν που η ομάδα του είναι στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας; Ούτε χαλίφηδες θέλουμε, ούτε χαλιφάτα».